ГОДИШНИ АКТИВНОСТИ НА НГМ ЗА 2015

 

ЈАНУАРИ

Мала станица Чифте амам Даут-пашин амам
Германска амбасада/изложба(ВОНПРОГРАМСКА) 

 

ФЕВРУАРИ

Мала станица Чифте амам Даут-пашин амам
Зимски салон ДЛУМ, Годишна изложба (ВОНПРОГРАМСКА) 16/ 21,ТУРСКИ КУЛТУРЕН ЦЕНТАР, ВОНПРОГРАМСКА
26/28 Агенција за спорт и млади/ изложба, (ВОНПРОГРАМСКА) 27, Хрватска заедница, ВОНПРОГРАМСКА

 

МАРТ

Мала станица Чифте амам Даут-пашин амам
9/13 март, Исламски форумВОНПРОГРАМСКА
20 март до 20 април, Црна Гора, реципроцитет, Горанчо Ѓорѓиевски,ПРОГРАМСКА

 

АПРИЛ

Мала станица Чифте амам Даут-пашин амм
Во прво лице, горе и долу, ПРОГРАМСКА17 април – 3 мај Изложба по повод Меѓународен ден на аутизмот, Маја Димитрова, ПРОГРАМСКА8-17 априлИзложбата подразбира изложување на дела на деца со аутизам со што ќе се одбележи Меѓунаросниот ден на аутизмот.. 
Црногорска, ПРОГРАМСКА25 март – 25 април

 

 

МАЈ

Мала станица Чифте амам Даут-пашин амам
3 мај – 3 јуни МСУ Биенале на млади ВОНПРОГРАМСКА(цел спрат горе) Т.К. Центар 5 и 6 мај(десно голема сала)ВОНПРОГРАМСКА 8 мај, М. Спасиќ, концерт
7 – 11 мај, Симон КалајџиевВОНПРОГРАМСКА (долу) Годишна изложба на основни училиштаПРОГРАМСКА(Маја Димитрова)8-18.05

На изложбата ќе земат учество учениците на возраст од 5-то до 8-мо одделение од сите основни училишта од градот Скопје. Младите автори ќе ги изработуваат своите дела  во различни техники (цртеж, колаж, фотографија, графика…).

 

18 мај Уметникот и јас, ликовна работилница(Ацо Таневски)
Славчо Соколов11 – 28 мајПРОГРАМСКА (доле) 

Славчо Соколовски го користи кругот во различни начини. По трагите на обемот, кругот алудира на еден остров на територија и експресивно поле во рамките на

зачувувањето на личната територија.

(По)трагите на водата, акварелот од колекцијата, Елена ГеоргиевскаПРОГРАМСКА06.05 – 19.05(центар и десно )

Во текот на својата долгогодишна галериска дејност, акварелот како составен дел во Збирката на НГМ, завзема видно, значајно место со  врвни  ликовни дострели. Меѓу авторите на акварелите во колекцијата на Галеријата се наоѓаат претставници  од најстарата генерација, како и одредени автори од поновата генерација. Почнувајки од најстарите ликовни уметници: Димитар Аврамовски Пандилов, Лазар Личеноски, Вангел Коџоман, Љубомир Белогаски, Василије Поповиќ-Цицо, Никола Славин, Јован Бјелиќ, Коста Хакман, Петар Лубарда, Томислав Кризман,Умер Ејуп,Теофил Шулајковски, Илија  Кавкалески, Јакуп Хајро и др.

 

VIII Младински пролетен салонПРОГРАМСКА(Ацо Таневски)29.05 - М.Коњовиќ, превземање од Штип, Горанчо Ѓорѓиевски, ПРОГРАМСКА20.05 -(центар и десно)Милан Коњовиќ е еден од водечките српски уметници на 20 век. Неговото творештво е презентирано ширум светот. Со оваа изложба превземање од Завод-Музеј од Штип пред македонската јавност ќе биде презентирано творештвото на доајен на сликарството од бивша СФРЈ.

 

Турски Културен ЦентарВОНПРОГРАМСКА28-31.05да се потврди

лево

Матица Српска, ВОНПРОГРАМСКА

 

ЈУНИ

Мала станица Чифте амам Даут-пашин амам
Министерство за труд и социјална политикаВОНПРОГРАМСКА3,4,5 јуни3 сали горе

 

Б. НиколовскиПРОГРАМСКА(Љ. Маленков)горе 10 – 20 јуни

 

23.06-  долу Б. Шемов (Ана Франговска) ПРОГРАМСКАПредложениот проект на Шемов за Националната галерија на Македонија  „Екстериоризација/ Обопштување“ се занимава со социо аспектите на нашето секојдневие и општествен живот, реагирајќи на нештата кои ги предизвикуваат неговите чувства и сетила, критички обработувајќи ги, со благ презир, потсмев, прекор.  Коњовиќ и Матица српска траат
Ликовна колонија Галичник, отворање на Скопско лето(СКОПСКО ЛЕТО и Франговска)21 – 29.06.горе

 

ЈУЛИ

Мала станица Чифте амам Даут-пашин амам
Фото сојуз, ВОНПРОГРАМСКА реконструкции на објектот
Скопско лето

 

АВГУСТ

Мала станица Чифте амам Даут-пашин амам
20 август, МСУ, Чешка колекцијаВОНПРОГРАМСКА реконструкции на објектот

 

 

СЕПТЕМВРИ

Мала станица Чифте амам Даут-пашин амам
Концепциска изложба на Дејан Буѓевац,ВОНПРОГРАМСКАгоре цел простор(прва половина на септември)

 

Центар и десен дел, М.Сотировска, Чанкуловска, ПРОГРАМСКА½ септември(4 или 9 – 19.10)Проектот „Условен круг“ претставува надоврзување на претходните истражувања и достигнувања во уметноста на Марија Сотировска. Поточно, „Условен круг“ е повеќеслоен концепт кој има тенденција да го претстави, цикличното повторување на нашето постоење. Преку аудио-визуелно воспримање на делото на реципиентот ќе му се понуди поинакво вондимензионално и безвременско согледување на уметниковата реалност.

 

 

2 пол. Марјана К. Узунчева,  Горанчо ЃорѓиевскиПРОГРАМСКА(горе цел простор)Творештвото на Костојчиноска Узунчева е интимна исповед за едно минато време, сеќавање и спомени, навраќање на традицијата, еден вид визуелна патина на меморијата.

Инспирацијата од народното творештво, од културите што доаѓале од истокот и западот на оваа територија од Балканот, формирале препознатливи облици на народно творештво од кои се издвојуваат килимите кои се базичен елемент во нејзините дела.

 

Центар и лево, Вана Урошевиќ, (Маја Чанкуловска) ПРОГРАМСКА24.09 – 12.10„WUNDERKAMMERN – КАБИНЕТ НА ЧУДА“ реферира на првите збирки или зачетоци на денешните музеи – Кабинетите на чуда, кои, во текот на шеснаесеттиот и во почетокот на седумнаесеттиот век содржеле еден вид богатство – скапоцени или само ретки и необични предмети кои богатите луѓе ги набавувале од патешествениците и морепловците од разни страни на светот. Преку симболиката на Библиотеката (кабинет на чуда) како место каде се чува знаењето, авторката прави повеќеслојното толкување и паралели помеѓу колективното и личното. 
Јани Константиновски, МСУВОНПРОГРАМСКА1 лево потемна 
А.Абдули, (Горанчо Ѓорѓиевски), ПРОГРАМСКА20.09-10.101 големадесно

Агрон Абдули преку портретот често пати го повикува ехото на внатрешна средба со својата трансцендентала кое шири светло на човековата природа кое во суштина ги претставува најсуптилните човекови чувства. Многу нешта може да претстави портретот, бидејќо во поголемиот број на случаеви модулацијата на човековиот лик пред нас може да се претстави како целосен универзум.

 

 

ОКТОМВРИ

Мала станица Чифте амам Даут-пашин амам
Новковска, Љупчо МаленковПРОГРАМСКА03-17.10горе

 

Центар и десен дел, 10 – 26. 10М. Вујисиќ,ПРОГРАМСКАИзложбата под наслов “Миметичка хронологија“ е презентација на различен вид дела од 25 годишниот творечки опус на проф. Мирко Вијисиќ. Концептот на изложбата се темели на повеќе групи / целини, препознаени по техниките на изработка и сликовната синтакса. Би биле изложени голем број на цртежи, графики, акварели, гвашеви, пастели, како и цртежи изведени како комбинација на истите техники, но и туш и акрил.

 

Меѓународна БАУМ, Ана ФранговскаПРОГРАМСКА20.10 – 10.11горе цел простор

 

Дали  идеите се едноставно тематски и му даваат содржина на уметничкиот свет каков што постои, или тоа што тие настојуваат да го имплементираат е Утопија? Ова се одговорите на кои уметниците учесници се обидуваат да одговорат. Учествуваат Маурин Бахаус – Холандија; Јетон Муја – Косово; Фелипе Кастелбланко – Колумбија, САД, Велика Британија; Шавнет Пое – Германија, Полска, Италија; Нино Ломаџе – Грузија; Алесандро Фонте – Италија, Словенија; и двајца македонски уметници.

 

Десен дел, И.Ивановски, Елена Георгиевска, ПРОГРАМСКА27.10 – 2.11„Ситуација на улица“ е наслов на проект, композиција, составена од околу 150 скулптури и објекти. Идејата на проектот е да се истражува релацијата на луѓето во група, групата во релација со единката и релацијата помеѓу повеке групи и единки. На овој начин се создава масовна сцена со ситуации од секојдневието на овој град (Скопје) во релација со времето  и просторот. 
Владо Мартек,(В.Васева)ВОНПРОГРАМСКА13-30.10

лево…

 

 

НОЕМВРИ

Мала станица Чифте амам Даут-пашин амам
5 ноември, Маневски и Шумковски, (Франговска)ПРОГРАМСКАдоле 

Не станува збор за класични ретроспективи на нивното творештво, живот и дело, ами еден само издвоен аспект од сложената матрица на креацијата која се асимилирала како актуелна во последниот истражувачки период на уметниците.

КОНДЕВ, (Златко Теодосиевски)ПРОГРАМСКААлександар Кондев денес се вбројува во доајените на македонската фотографија, со активен стаж од безмалу 50 години. На изложбата ќе биде презентиран избор од најдобрите фотографски остварувања на Кондев преку ретроспективна презентација и валоризација на ова фотографско творештво, за прв пат пред македонската јавност. 
26.11 – 10.12Борис ШемовПРОГРАМСКА(Ана Франговска)

доле

Осман Демири(Ана Франговска)ПРОГРАМСКА3-13.11, десно до центар (без центар)

Најновиот творечки опус на фотографот Осман Демири опфаќа широк дијапазон на тематски преокупации, диверзни технички пристапи и идејни цели на реализација на осетливата на светлина хартија.

 

ДЕКЕМВРИ

Мала станица Чифте амам Даут-пашин амам
Групна „Есенција на егзистенцијата“(куратори Ана Франговска, Горанчо Ѓоргиевски и Маја Чанкуловска – Михајловска)„Есенција на егзистенцијата“ опфаќа разни сфери од секојдневието, од животот, егзистенцијата, перцепции кои од различен аспект приоѓаат кон суштината на ентитетот, на опстојувањето, на функционирањето. Тука се опфатени генезата на љубовта, духовноста, храната. Под овој дискурс се пронаоѓаат и инстанците на достоинството, идеологијата, политиката, социјалата. Ж.Радевска/Гелевска, (Тања)  ПРОГРАМСКА„Ситуација на улица“ е наслов на проект, композиција, составена од околу 150 скулптури и објекти. Идејата на проектот е да се истражува релацијата на луѓето во група, групата во релација со единката и релацијата помеѓу повеке групи и единки. На овој начин се создава масовна сцена со ситуации од секојдневието на овој град (Скопје) во релација со времето  и просторот.  Декември – 20 февруариТомо Шијак
2/2 на декември Чешка изложба (Франговска)ПРОГРАМСКА22 декемвриИзложбата се реализира како реципрочна соработка со Чешкиот центар од Прага и на истата ќе бидат застапени 21 чешки современ уметник. Уметниците по падот на комунистичкиот режим чувствувале силна потреба да се редефинираат и да ја редефинираат уметниста. Овој проект има за цел да ги прикаже специфичностите на различни пост-концептуални уметнички практики во рамките на меѓу-генерацискиот опфат на современи чешки уметници од 70-те години па до денес.