“At Least One Cross A Day After 1.1.2002.” на Роман Уранјек

Роман Уранјек е реномиран уметник кој живее и работи во Словенија, еден од основачите на светски познатиот уметнички колектив IRWIN, дел од култната групација Neue Slowenische Kunst (NSK). Роман Уранјек почнувајќи од 1 јануари 2002 година (денот од кога еврото е платежно средство во Европската Унија), кога го изработува првиот крст интервенирајќи врз европската валута […]

Проектот МО(НУ)МЕНТ на Гоце Наневски во НГМ

На 21 јуни 2014 година, со почеток во 20:30 часот, во организација на НУ Национална галерија на Македонија, на локација на ул. Јордан Мијалков (поранешна ул. Железничка) бр. 28, ќе биде презентиран проектот МО(НУ)МЕНТ на реномираниот македонски уметник Гоце Наневски. Проектот е составен од комплексен објект со димензии 5500 х 3295 х 2250 мм и […]

„Замислувајќи го Балканот- идентитети и сеќавања од долгиот19 век“ – Чифте амам

Во објектот Чифте амам, во Старата скопска чаршија, посетителите ќе можат да ја видат историската изложба „Замислувајќи го Балканот- идентитети и сеќавања од долгиот 19 век“ … Во следните три месеци публиката ќе може да ја види изложбата „Замислувајќи го Балканот- идентитети и сеќавања од долгиот19 век“ која е во заедничка организација на Музејот на Македонија, УНЕСКО […]

Словенецот Роман Уранјек во Мала станица

Во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица, на 18 јуни 2014 година (среда), во 20 часот ќе се отвори изложба на Роман Уранјек со наслов At Least One Cross A Day After 1.1.2002.   Роман Уранјек е реномиран уметник кој живее и работи во Словенија, еден од основачите на светски познатиот уметнички колектив IRWIN, […]

Изложба „Замислувајќи го Балканот- идентитети и сеќавања од долгиот19 век“

„Замислувајќи го Балканот- идентитети и сеќавања од долгиот 19–ти век“ е меѓународната патувачка изложба што синоќа беше отворена во објектот Чифте амам во Старата скопска чаршија. Според министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска, на оваа значајна изложба која ја раскажува приказната за градењето и за развитокот на модерните нации во Југоисточна Европа, посетителите на непосреден и […]

Замислувајќи го Балканот – Идентитетите и сеќавањата од долгиот 19 век

Отворање на изложбата „Замислувајќи го Балканот – Идентитетите и сеќавањата од долгиот 19 век“ во Чифте амам… Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска вечерва (четврток, 12.6.2014 година) во 19:00 часот во објектот Чифте амам ќе се обрати на отворањето на изложбата „Замислувајќи го Балканот – Идентитетите и сеќавањата од долгиот 19 век“. Во комплексната поставка која […]

Изложба на Илија Кавкалески со наслов “Акварели”

Во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица на 5 јуни 2014 година (четврток) во 19:30 часот ќе се отвори изложба на Илија Кавкалески со наслов Акварели. Илија Кавкалески – Кавкале целиот живот создава дела во кои се вткаени неговите емоционални чувства. Уметност искрена и чиста, ослободена од секаква филозофија. Станува збор за визуелизирана чувственост […]

Изложба на Симонида Филипова Китановска – “Птичја градина”

Изложбата на академскиот сликар Симонида Филипова Китановска. Изложбата содржи 80-тина акварели. Добро позната како на македонската така и на светската јавност со својот препознатлив експресивен гестуален ликовен јазик преку многубројните масла на платно, oвојпат Симонида Филипова-Китановска ни се претставува во една друга техника а тоа е акварелот. Сегашната употреба на акварелот е долго истажување на […]