Посета на амбасадорот на Перу за Македонија во Националната галерија

Во Националната галерија на Македонија, во мултимедијалниот центар Мала станица се одржа свечена средба меѓу директорот на Националната галерија на Македонија, д-р Дита Старова Ќерими и Н.Е. господинот Хозе Антонио Ароспиде Дел Бусто, амбасадор на Р. Перу за Македонија со седиште во Букурешт, Романија.

ngm peru

Повод за средбата е отварање на изложба на фотографии на 16.06.2016, четврток под наслов ˶Патот на Инките ̋ која Националната галерија на Македонија за прв пат ја организира во соработка со почесниот конзул на Р. Перу во Македонија Ненад Јанакиевиќ. Амбасадорот Дел Бусто и директорката Старова Ќерими остварија конструктивен разговор за соработка која започнува со оваа изложба на која ќе се презентира древната цивилизација на оваа далечна земја.

Соговорниците договорија Националната галерија на Македонија да реализира проект/изложба со која би ја промовирале нашата култура токму во Перу во текот на наредната година во институција од ист ранг како нашата.
Ретки се можностите да се отпатува на вака далечни дестинации, затоа Националната галерија на Македонија понуди ексклузивна можност за пошироката публика преку овие фотографии да долови дел од прекрасните природни убавини на Перу.

Директорката Старова Ќерими истакна дека вратите на Националната галерија се отворени за запознавање и реципроцитетна соработка со амбасадите на различни култури и е поттик во иднина да се реализираат ваков тип на промоции кои ќе зближуваат две култури преку уметност.

Изложбата ќе се отвори во 18:30 часот а ќе биде поставена до 30.06.2016.

no comments

Read more...

“Happy Birthday 7.VIII.2014-6.VIII.2015″ во Мала станица

Во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица, на 13 јуни 2016 година (понеделник) во 20 часот ќе се отвори изложба на Горанчо Ѓорѓиевски насловена Happy Birthday 7.VIII.2014-6.VIII.2015.

fejbuk gorancho

Модерниот свет, сега веќе поодамна, тргна по патот на технолошкиот и комуникациски развој. Последица, цел или причина на оној развој, а можеби и сето тоа заедно, е глобализацијата, која со своите алатки, рекламата и медиумската манипулација, креира промена на свеста на современиот човек поништувајќи една меморија и носталгија, а создавајќи нешто што не знаеме што е. На тој и таков терен, уметникот Горанчо Ѓорѓиевски прави емотивен гест од кој создава концепт за проект, кој се претвора во сериозно уметничко истражување на општествените мрежи. Започнал со роденденска честитка за пријател на Фејсбук на 7 август 2014 година и продолжил во ист дух секојдневно да праќа честитки на пријателите од Фејсбук, сè до 6 август 2015 година. Така, сега има околу 400 честитки. Прво место од кое закачил честитка беше од Скопје, потоа следат Њујорк, Цетиње, Софија, Загреб, Љубљана итн. Сакал да избегне гугл-фотографии, па направил свои и тоа со мобилен телефон, почитувајќи го на тој начин фотожаргонот на Фејсбук.

Во почеток, тоа биле само фотографии на локации, потоа почнува да обрнува внимание на профилите на пријателите на Фејсбук за да направи фотографии блиски на нивниот карактер и на нивните интереси. „Селфи“ го заменува со своите прсти. Почнува да му станува битно дали профилите се отворени или затворени, дали допуштаат честитката да биде видлива или не, потоа лајковите од пријателите, па лајковите од пријателите на пријателите, па коментарите и споделувањата, и на крајот, интервенциите на честитките, посебно од Божидар Дамјановски, како и визуелните честитки кои него му ги пратиле пријателите за неговиот роденден, по неговиот принцип, нешто како Фејсбук-фидбек. Во текот на работата, понекогаш морал да ги замоли пријателите да го испратат на одалечени локации, да изработи реквизити, скришно да фотографира таму каде што фотографирањето е забрането, стрпливо да чека момент за фотографија итн. На крај сите честитки ги испечатил, ги авторизирал и ги потпишал.

Горанчо Ѓорѓиевски, на овој начин, споил неколку работи врзани за современото информатичко и дигитално и нет-општество. Тоа е речиси манијакална потреба да се биде секаде и тоа секаде да биде фотодокументирано, со што се објавува ЈАС БЕВ ОВДЕ (и бит и битие и сопство и его и супер его и ерос и танатос…). Тоа е новоцивилизациска замена на човекот во дигиталната пештера за отисоци од рацете на човекот во пештерите од каменото време. Иста цел, иста дистанција. Тоа е концептуално и/или новоконцептуално направен знак, означител и означено. Темата е роденден. Ден кога се родило сосема одредено човечко битие. Ден според кој се мерат сите останати земски денови на тоа битие. Ден кој посебно е посебен и во светот на друштвените мрежи. Фотографијата, непретенциозна, е направена со мобилен телефон. На неа има и текст со елементарни податоци. Важно е што текстот и сликата се надополнуваат, па нема причина едното да го толкува другото, толкувањето е веќе на ниво на „лајкови“ (допаѓања), а има и дополнителни повратни интервенции и коментари на делото. Се заедно се чини и како концепт и како дело и како исказ, па остануваме нерешителни дали е сето тоа заедно претстава или симбол на состојбите во уметноста во кои сме. Како целата теорија на историјата на уметноста да е на проверка, а и роденденот, најчесто површен знак, со овој проект како да станува икона на современото општество.

Општ впечаток е дека Горанчо Ѓорѓиевски е уметник кој тврди: И уметникот е присутен и уметноста не е отсутна, а со овој проект како да додал шармантен, но сериозен коментар: Фактот дека не знаеме кога е родена уметноста, не значи дека таа не постои ;)

На отворањето на изложбата, посетителите ќе можат да ја пронајдат испечатената авторизирана честитка која им е упатена преку Фејсбук и слободно да си ја земат како поклон. Соработник или коавтор на дел од делата е и познатиот македонски уметник Божидар Дамјановски кој живее и работи во Белград. Текстот за изложбата го напиша Милош Вујановиќ, професор на Академијата за ликовни уметности во Нови Сад, а куратор на изложбата е Марјан Ѓорѓиев.

no comments

Read more...

Распоред на активностите од програмата на НГМ за јуни 2016

Распоред на активностите од програмата на Националната галерија на Македонија за 2016 година…

mal stanica logo vlez

Објект Мала Станица

25.05-07.06 ,,The day after” Куратор:  Ана Франговска

Храната е дел од колективниот ум. Ние сме преокупирани со нејзиното производство, шармирани од нејзините производители и обземени со нејзината презентација. Храната стана идеал, дури и израз на културен копнеж за многу образовани урбани професионалци и културолози. Методи Ангелов и порано се занимавал со вклучување на храната во визуелното изразување, каде покрај вклучување на несвојствен медиум, игра во голема мера со иронизирање на брендот и глобализацијата во која сите го губиме сопствениот идентитет.

08-15.06 „Happy birthday”  Куратор: Горанчо Ѓорѓиевски

15-25.06 „Галерија на портрети“ Куратор: Ана Франговска

Изложбата е практично збир на нематеријални дела, недофатни на перцепцијата на човекот со денешните биолошки перцептивни можности. Во повеќе од просториите на Мала станица, просторот се неутрализира од аспект на мирис (се варосува, а подот се брише со средство за неутрализирање), а потоа во секоја од просториите се поставува “мирисен квадрат”. Сопствениците на кучиња, по претходно закажен термин и добиени инструкции, ја посетуваат изложбата. Делото е невидливо за сопствениците, но не и за нивните миленици, чија реакција се документира (фотографии и видео).Во предвид доаѓаат само социјализирани миленици, навикнати на живот во затворен простор. Самостојна изложба на Искра Димитрова.

01-17.06 Тони Чатлески – „Древниот сон“  Кустос: Горанчо Ѓорѓиевски

Авторот е на прагот од надминување на периодот на средовечноста и неминовно си го поставува прашањето „која е смислата на неговото живеење?“. Случајно ли е тука на земјата, или неговото битисување има конкретен повод.
Оттука доаѓа целисходноста на авторовото истражување под работен наслов „Древниот сон“. До реализацијата на проектот, авторот се надева, ке одгатне некоја дилема, ако воопшто одгатна, а и чуму да одгатне. Непознатото е мистично, а мистичното е секогаш поинтересно.

17-30.06  ”Патот на инките” Куратор: Маја Крстевска

Во НГМ на Македонија се отвара нова страница помеѓу две култури што ке биде и потик за реализација на наша претставување наредна година во соодветен галериски простор во Перу, каде ке се промовира со проект по пат на реципроцитет.

25.06-05.07  Сајмир Ахмети

————————————————————

hristijanski motivi - cifte amam (5)

Објект Чифте амам

21.06-21.07  Самостојна изложба на Жарко Башевски, Куратор Горанчо Ѓорѓиевски

Интересот во неговото творештво е свртен кон човекот, па оттаму и интересот за хиперреалистичкиот приод во обликувањето на концептот на делото, кој во идејната проекција го надминува и хиперреализмот, говори за животот и за реалноста во која живееме.

————————————————————

daut-pasin-amam
Објект Даут-пашин амам

06.06 Илија Николовски Луј  Концерт за деца
08.06 МОДОАРС Концерт за пијано на Асами Сате од Јапонија

no comments

Read more...

Изложба „Древниот сон“ на Тони Чатлески

Во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица, на 1 јуни 2016 година (среда), во 20 часот ќе се отвори изложба на Тони Чатлески со наслов Древниот сон.

chatleski

Во најновиот циклус на слики насловен Древниот сон, Чатлески ги бара одговорите за смислата на животот, при што е евидентно прочистувањето на визуелната палета додека филозофијата за сопственото постоење и живот е пренесена низ призмата на надреалноста на сонот. .Древниот сон ги материјализира и ги презентира сите интимни состојби и ситуации што го провоцираат уметникот на креативен чин и се интегрираат во сложувалката на секојдневието, оставајќи ја метаризницата на минатото – во иднината. Уметникот преку реалноста на сонот свесно или несвесно креира свои микросветови, со што учествува во она што го нарекуваме создавање на реалноста на живеењето.

Делата се видливи од два елемента – макро и микрогледање на сликата. Макропогледот го претставуваат обоените плохи, при што сликата е видлива како апстрактна композиција, но со доближувањето на погледот се отвора еден волшебен микросвет со стилизирана фигурација (човек, битија од минатото и иднината, животни од земниот и од подводниот свет…) која во симплификацијата на приказот е доведена до знак или симбол. Ова знаковност или симбол е еден вид прошетка низ времето во постојаната потрага по смислата и суштината на животот. Чатлески воедно ја опфаќа суштината на традиционалните симболи за да формира единствени естетски креации. Во неговите опсесии во ликовните творби се вметнати елементи од стварноста преобразени во симболички знаци кои прикажуваат фрагменти од сонот, сеќавањето, интимноста, личниот простор, запрениот миг на времето, еден вид осмислен емотивен просторен облик како спој на филозофијата и на духовноста. Делата слични на сонот се секвенцииво кои се пренесени духовните расположби на авторот.

no comments

Read more...

IX Младински пролетен салон

Фотографии од изложбата од IX Младински пролетен салон во Мала станица…

Ова се делата од скоро отворениот IX Младински пролетен салон отворен минатата недела.

no comments

Read more...

Разговори за уметноста  „Уметноста и религијата“

raspetie Zernovski Velimir

Една од овогодишните програмски заложби на Националната галерија на Македонија како институција од национален карактер е унапредувањето на комуникацијата со македонската ликовна публика и со уметниците за сите актуелни прашања од современата ликовна уметност кај нас и во светот.

Една од таквите нови форми на интензивирањето на оваа комуникација е разговорниот односно дебатниот проект едноставно насловен „Разговори за уметноста“, посветен на тековни настани од областа на ликовната уметност (не само) во Националната галерија.

Во таа насока, по повод изложбата „Христијанските мотиви во современата македонска ликовна уметност“ што неодамна беше отворена во објектот Чифте амам, Националната галерија на Македонија во рамките на проектот „Разговори за уметноста“ организира средба со дел од уметниците застапени на изложбата, на тема „Уметноста и религијата“.

Изложбата „Христијанските мотиви во современата македонска ликовна уметност“ е само повод да се поведе разговор не само за изложбата и темата „Уметноста и религијата“, туку и пошироко да се елаборираат аспектите на врските на религијата и уметноста денес, можните компаративни согледувања во однос на третманот на овој вид творештво во минатото и современоста, состојбите кај нас и во светот, можните релации на слободата на уметничкото изразување итн.

На разговорот, покрај дел од уметниците застапени на изложбата, поканети се и историчари на уметноста, критичари, студенти на ФЛУ и Теолошкиот факултет и други.

Разговорот ќе се одржи во објектот Чифте амам, на 26 мај (четврток), во 12 часот.

no comments

Read more...

Afterparty – Изложба на Мето Ангелов

Во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица на 25 мај (среда) со почеток во 19:30 часот, ќе биде отворена изложбата Afterparty на Мето Ангелов.

afterparti

ANALOG Versus DIGITAL

Релацијата на современата уметност и консумеризмот

Ана Франговска, куратор

Во време на општествено-политичка криза, доба во која постојано се говори за дневни политики и во кое секој е најумен и секој знае сè, Мето Ангелов решава да ѝ се претстави на македонската јавност, по пауза од подолго време, со проект кој е вдахновен од дигиталниот нематеријален свет и консумеризмот, маркетиншката индустрија и друштвените мрежи како нешта кои единствено денес може да те направат среќен и задоволен, макар и за миг, и дури и вештачки. Ваквиот став на уметникот донекаде е точен, но во друга крајност, пак, мора да се постави прашањето: што е дигиталниот свет и што се друштвените мрежи и маркетингот ако не механизми и политики самоегзистирачки и често диктирани од вистински владејачки тела и позиции на капитал и моќ на глобално ниво? Со оваа констатација може да заклучам дека колку и да сакаме да избегаме од секојдневието, и тоа бегство е одговор и констатација на реалноста во која живееме.

Но, консумеризмот и неговите механизми, како и нематеријалниот дигитален свет, „QR“ кодовите, електронскиот пазар, присуството на пиктографски прикази кои треба да се транскрибираат со користење андроидски апликации се резултат на љубопитниот современ човек кој за да биде во чекор со времето, почнува да губи чувство за реалниот, материјален свет и станува жртва на дигиталниот систем кој функционира како засебен организам. Ние не можеме да избегаме од оваа реалност, ниту пак да негодуваме бидејќи од друга страна, пак, го олеснува животот, но можеме алатките на тој систем, како што чини Ангелов, да ги ставиме во наша корист и со нејзиниот јазик, канони и системи да создадеме уметност која излегува од својот „елитизам“ и материјалност, а станува интерактивен процес, во кој реципиентот е активен содејствувач во процесот на „читање“ на уметничкиот проект.

Матриксот во кој сме ставени при соочување со делото на Мето Ангелов се состои од изложба од материјални носачи: дигитален отпечаток на хартија, со приказ на една и иста стерилна рамка – како рамка за сликичка од албум, во која се испишани реден број и инструкции за читање на делото: код за директно и локација за индиректно читање на делото – место за симнување на апликацијата од Гугл плеј (Google play). Со помош на безжична конекција секој посетител е поканет самоиницијативно да се вклучи во „разгледувањето“ на изложбата. Зад кодовите дигитално се читаат претстави и пиктографски знаци, кои се користат за поедноставна комуникација и разбирање и се усовршуваат во последните педесет години. Тие се глобални знаци-икони (присутни во сите графички интерфејси од современите алатки како компјутер, телевизор, мобилен уред итн.) за масовна употреба, а селекцијата која авторот ја има направено е во контекст на дескрипција или хиперврска или датотека на еден 24 часовен ден на уметникот, еден ден кој би се случил во иднина. Содржината е наративна и забавна, но најкруцијален е процесот на трансфер на идеи и транскрипти.

Суштината на проектот лежи во процесот на колекционирање (во духот на современите консумеристички магнати Панини и други) и во профитабилноста на глобално ниво. Во проектот на Ангелов на исто место се среќаваат лицето и опачината, т.е. нематеријалното и материјалното и тие се спротивставени едни на други. Со активирањето на апликацијата на мобилниот уред и пример од издадената брошура (во форма на албум кој самоиницијативно може да се пополни и да се комплетира, но не мора), корисникот е во состојба и надвор од утврдениот галериски простор да прави прегледување на концептуалниот дискурс.

Со „дигитализацијата“ на уметноста Ангелов го допира аспектот на современата аматеријална уметност која, во денешното консумеристичко опстојување во кое сè има своја комерцијална вредност, ќе нема таква вредност, а ќе биде чист концептуален интерфејс без можност за финансиска полза и ќе го поседува задоволството како доминантно консумирачко чувство.

no comments

Read more...

Програма на НГМ за 18 Мај – Меѓународен ден на музеите

18 Maj

Национална галерија на Македонија со свои активности се вклучува во рамките на светската мрежа на музеи и галерии кои го одбележуваат 18 Мај – Меѓународен ден на музеите.

Оваа година, темата предложена од Меѓународниот совет на музеите по повод Меѓународниот ден на музеите е „Музеите и културните предели“. Сите активности кои се изведуваат по повод 18 Мај, воедно се и дел од надлежностите и визијата на музеите кои чуваат предмети кои го претставуваат материјалното и нематеријалното наследство на одредена територија независно од нејзината големина.

Во продолжение е распоредот на настаните за 18 Мај (среда)

  • Даут-пашин амам

13 часот, изложба на работилницата за деца под наслов „Уметникот и јас“ која традиционално се случува по трет пат. Работилницата и изложбата се проект на едукаторот Ацо Таневски.

19 часот, Годишен концерт на ДАМБУЦ Илија Николовски Луј.

Во текот на целиот ден посетителите ќе можат да ја погледаат постојаната поставка од колекцијата на Национална галерија на Македонија од XIV-XX век

 

  • Чифте амам

Отворен за посета на изложбата под наслов “Reccuring landscapes” на хрватските уметници Дамир Жижиќ и Кристијан Кожул, куратори Вања Жанко од Загреб и Ана Франговска од Скопје.

 

  • Мала станица

20 часот, БИСТА биенале на студенти по архитектура.

 

Националната галерија на Македонија Ве информира дека објектите ќе работат со продолжено работно време, влезот е бесплатен и Ви посакува пријатен престој.

 

 

no comments

Read more...

Меморандум за соработка меѓу Националните галерии на Македонија и Албанија

ngm nga dogovor  1

 На ден 11.05.2016 година (среда) НУ Национална галерија на Македонија потпиша меморандум за соработка со Националната галерија на Албанија.

Договорот беше потпишан во просториите на Националната галерија на Албанија од страна на директорите на двете институции, г-дин Артан Шабани (Национална галерија на Албанија) и   д-р Дита Старова Ќерими (НУ Национална галерија на Македонија), а на свеченото потпишување присуствуваа и заменик министерот  за култура на Р. Албанија г- дин Зеф Чуни, и државниот секретар на Министерството за култура на Р. Македонија, г-дин Бехиџудин Шехаби.

При посетата на Албанија директорката на Националната галерија Дита Старова Ќерими и државниот секретар г-дин Бехиџудин Шехаби остварија средба со  министерот  за култура на Р. Албанија г-ѓа Мирела Кумбаро Фурџи .На средбата се разговараше за билатералната соработка помеѓу Р. Албанија и Р. Македонија, со особен акцент на културата и соработката помеѓу двете институции која ќе отпочне со воспоставување на реципрочна културна соработка помеѓу двете земји, базирана врз размена на идеи, искуства, знаења, програми итн.

ngm nga dogovor  (1)

Целта на соработката помеѓу двете страни е ставањето во функција на просторните и интелектуалните (човечки) ресурси на двете институции за реализација на проекти, истражувања, уметнички престои, семинари, предавања и слично. Беше истакнато дека покрај продлабочувањето на билатералната и регионална соработка, интензивно и заеднички ќе се соработува и на заедничката меѓународна афирмација во значајни метрополи и културни институции од висок ранг во Европа и Америка.

На средбата биле договорени размена на изложби, размена на искуства во менаџмент со културни институции, соработка во сферата на уметничката и кураторска едукација, престои на уметници и на куратори, усовршувања или истражувачки проекти, консултации во сферата на уметноста, едукацијата и соработка на други полиња на интерес. Наскоро ќе бидат соопштени и конкретни проекти со кои се планира да се отпочне реципрочната соработка.

ngm nga dogovor  (2)

no comments

Read more...

Изложба на хрватската уметничка двојка Кожул/Жижиќ

recurring landscapes

Отворање на самостојна изложба на уметничката двојка Кожул/Жижиќ од Загреб, Хрватска на 5.05.2016 година во 12.00 часот.

На 4-ти мај (среда) во објектот Чифте амам на Национална галерија на Македонија во 11 часот ќе се одржи прес на кој ќе присуствуваат и уметниците.

Куратори на проектот се Вања Жанко од Загреб и Ана Франговска од Македонија. Малку повеќе информации на линкот подолу, а повеќе на прес конференцијата. Ве очекуваме.

http://nomad.hr/projects/zizic-kozul-recurring-landscapes-national-gallery-of-macedonia-skopje

„Горди сме што имаме можност да ве поканиме на првото македонско самостојна презентирање на Жижиќ и Кожул, изложба која ќе се состои од неколку инсталации произведени наменски за просторот на Чифте амам , кои произлегуваат од неодамнешната работа и интереси на уметниците. Оваа изложба го истражува феноменот на подоброто претставување и генеричкото искуство, кои се од централно значење за трансформирање на менталниот приказ под влијание на глобалниот пазар и маркетинг индустријата.“

Кожул и Жижиќ изјавуваат: „Живееме во апсурден момент кој е творечки неодолив“, сосема апликативна изјава и на актуелното македонско време. Оттука сигурни сме дека оваа изложба ќе го привлече вниманието на македонската публика и со својот визуелен аутфит, а и со концепциската содржина.

http://www.nomad.hr/content/2-members/9-kristian-kozul/zizic-kozul_cv.pdf

_____________________________________________

 

 

no comments

Read more...