Завршна сметка за 2016 година

mala stanica

Извештај од завршните сметки на Националната галерија на Македонија за 2016 година на своите три сметки.

zavrshna smetka 603-1 i 2

zavrshna smetka 603-3 i 4

zavrsna smetka 787

zavrsna smetka 631

 

no comments

Read more...

Донација на ДУЦОР „Партенија Зографски“ од НГМ

partenija zografski paketcinja ngm 4Толку многу настани, ликовни работилници, креативни авантури, прекрасни искуства поминавме во оваа 2017 година.

Нова Година е период кога луѓето подаруваат, денови кои ја греат душата и срцето. Оваа година, повеќе од успешна, ја заокруживме со хуманитарна акција.

partenija zografski paketcinja ngm 3Годишната изложба на основните училишта со наслов „Мазев и јас“ која беше отворена на 19-ти декември во Даут пашиниот амам беше уметничка ревија на детски платна насликани и инспирирани од творештвото на Мазев. Концептот на овој проект, како додадена вредност, се насочи кон хуманитарна акција која имаше масовен одзив, адресирана кон широката јавност, посетителите на изложбата „Петар Мазев, 90 години од раѓање“. Имено, беше реализирана донаторска акција наменета за учениците со оштетен слух и говор, штитеници на ДУЦОР „Партенија Зографски“ од Скопје, под мотото од децата за децата.

partenija zografski paketcinja ngm 1

Сакаме да упатиме зборови на голема благодарност до сите донатори, обичните луѓе, посетители кои несебично се приклучија на акцијава, донираа а за возврат понесоа со себе по некое „уметничко платно“ на малите креативци за кои изјавија дека многу има се допаѓаат.

Националната галерија на Македонија од собраните средства и од сопствени средства обезбеди сликарски и училишен прибор за штитениците. Кон оваа акција се приклучи семејство, кое сака да остане анонимно, а несебично ја збогати и надополни донацијата со новогодишни пакетчиња.

partenija zografski paketcinja ngm 5

Вчера, на 27-ми декември, претставници на НГМ го посетија училиштето „Партенија Зографски“, ја предадоа донација во една скромна но исклучително топла празнична атмосфера. Изненадувањето и благодарноста од страна на директорот и тимот на училиштето беше бескрајна а на големо задоволство на учениците.

no comments

Read more...

Изложба “Икони XIV-XX век” од колекцијата

Print

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 21 декември 2017 година (петок) во 19 часот ќе се отвори изложбата “ Икони XIV-XX век”.

Во средината на дваесеттиот век во културното живеење во Македонија се јавува потреба македонската ликовна сцена да биде водена и поттикнувана од стручна институција во која би се презентирала и афирмирала македонската ликовна уметност. За таа цел била извршена адаптација, односно конзервација и реставрација на Даут пашиниот амам и истиот ја добил функцијата на Уметничка галерија. Набрзо, благодарение на ентузијазмот и професионалноста на стручниот тим во галеријата почнува да се формира и збирка на ликовни дела. Се правеле откупи од македонски, српски, хрватски, словенечки, црногорски и босански автори. Во исто време, од страна на Археолошкиот музеј, на галеријата и биле предадени педесеттина икони од кои еден дел биле изложени во тогашната поставка на галеријата а останатиот дел бил сместен во нејзините депоа. Тоа биле пред се икони донесени од тогаш неактивните цркви и манастири, заради нивна безбедност и заштита. Останатиот дел биле откупи од приватни колекции.

На свеченото отварање на Галеријата во 1950 година била отворена и првата поставка на ликовни дела: икони од XIV – XIX век, копии од најубавите примери на македонските фрески и ликовни дела од тогашната македонска и југословенска современа уметност.

Овој податок зборува дека иконите хронолошки биле дел од поставката на галеријата од првите години од нејзиното постоење. Во текстот за каталогот издаден во 1950 година по повод отворањето на првата официјална поставка, меѓу другото стои: “ На Илинден 1950 година, македонските уметници по двегодишна подготовка, удрија темел на првата Уметничка галерија во Скопје. Во Галеријата ги гледаме безимените наши зографи што со своите дела ги напишаа најубавите страници на нашата уметничка историја. Живеејќи под најтешки политички и економски услови во поробениот и заборавениот Балкан, тие беа творци на најсилното што го даде човештвото во уметноста за полни четири столетија oд италијанската ренесанса и три столетија пред генијалниот Ѓото”. (Каталог, Уметничка галерија Скопје, Скопје, 1950).

Денес збирката на икони во Националната галерија на Македонија брои над педесеттина примероци од кои една икона датира од средината на XIV век, една од XV-XVI век, а останатите икони му припаѓаат на поствизантискиот период, периодот на Преродбата (XIX) век, и мал број икони од почетокот на XX век. Според стилската и хронолошката припадност, најмногу примероци припаѓаат на поствизантискиот период и периодот на Преродбата.

На изложбата ќе бидат презентирани околу четириесет икони, светогорски графики и копии од фрески од колекцијата на Националната галерија на Македонија и Музеј на Македонија. Изложбата на љубителите на уметноста им дава преглед на стилскиот и хронолошкиот развој на македонското иконописно творештво од XIV-XX.

По пaдот на Самуиловото царство во 1018 година, Македонија потпаѓа под византиска власт. Тогаш настануваат наубавите и најуспешните уметнички остварувања во црковната уметност и не случајно овој период во историјата на уметноста ќе биде обележан како „ренесанса на палеолозите“(1261-1453). Иконата, како автентичен продукт на византиската цивилизација, станала водечки култен објект во православната црква. Молитвите упатени до неа и нејзината посредничка улога меѓу небото и земјата придонесле таа да стане човекова потреба за добивање на морална сила и спасение на душата. Како единствен траен институционален фактор кој имал големо влијание во квалитетот и продукцијата на иконите е Охридската архиепископија, црковна институција втемелена уште за време на цар Самуил која до крајот на своето постоење останала чувар на културните традиции во Македонија.

По 1395 година, со воспоставувањето на османлиската власт во Македонија и со прекинувањето на комуникациите со трговските и културните центри, активноста на зографските работилници полека почнува да гасне. Продукцијата на сликарски дела почнува да се намалува, а очигледен е и падот на квалитетот на новосоздадените дела. Осиромашувањето на населението довело до помала побарувачка на икони, поради што зографските тајфи почнале да се растураат. Но фактот што по потпаѓањето на Македонија под османлиска власт Охридската архиепископија не била укината има особена важност во одржување на континуитетот на уметничкото творештво во Македонија.

Кон крајот на XIX век, доаѓа до значајни промени во религиозното сликарство. Со појавата на Димитар Андонов Папрадишки и Ѓорѓи Зографски, очигледни се новите ликовно-естетски вредности во црковното сликарство. Школувани во Русија, тие полека го напуштаат традиционалното сликарство, правејќи ги првите чекори кон граѓанската уметност. Ним во првата деценија на XX век им се придружуваат Коста Вангеловиќ и Трајко Муфтински.

Изложбата ќе биде отворена до 30 – ти јануари 2018 година.
Славица Алексоска, виш кустос
Национална галерија на Македонија

no comments

Read more...

Годишна изложба на основни училишта – „Мазев и јас“

mazev i jas (1)

Во Националната галерија на Македонија, објект Даут пашин амам, на 19-ти декември 2017 година (вторник), во 12:30 часот ќе се отвори Годишната изложба на основни училишта со наслов „Мазев и јас“.

Веќе два месеци наназад Даут пашиниот амам е центар на интерес на љубителите на ликовната уметност со тековната изложба „Петар Мазев, 90 години од раѓање“. Овој проект кој го презентира делото на бардот на македонската модера и постмодерна беше вклучен во едукативната програма на Националната галерија на Македонија. Беа одржани работилници во кои учество земаа ученици од основните училишта од Скопје.

Младите креативци најнапред имаа можност да ја разгледаат изложба на Петар Мазев, а на ликовните работилници, црпејќи инспирација од неговото творештво, создаваа уметност совладувајки ги првите чекори на сликарските техники. Создадоа необични и оригинални творби кои носат заеднички потпис „,Мазев и јас“.

Националната галерија на Македонија покрај димензијата на општествено одговорна институција од областа на музејско-галеријска дејност, гради и социјална одговорност. Годишната изложба на основните училишта која ќе биде отворена на 19-ти декември ќе има хуманитарна димензија. На секој донатор ќе подариме уметничко дело од оваа изложба, а со донираните средствата ќе обезбедиме сликарски прибор за другарчињата со оштетен слух и говор, штитеници на ДУЦОР „Партенија Зографски“ од Скопје.

Едукаторот Маја Димитрова информира дека изложбата ќе биде поставена до крајот на годината.

Во пресрет на празниците додаваме малку уметност за поубаво расположение.

no comments

Read more...

Резултати од Конкурсот за реконструксија и просторна редефиниција на Мала станица

mala stanica

Потребите од ново архитектонско, ентериерно и техничко уредување на мултимедијалниот објект Мала станица, кој е дел од Националната галерија на Македонија, со цел функционално искористување на просторот, приближување кон светските стандарди за презентација, чување и заштита на уметнички дела , иницираше потреба од поширока јавна дебата. Оттука, Националната галерија на Македонија ја повика стручната и компетентна фела (архитекти, уметници од различни дисциплини, дизајнери, музеолози, историчари на уметност итн.) на јавна дискусија која се одржа на 06 септември 2017 година, во 19.00 часот, во просториите на Мала станица.

По одржаната дебата и собраните размислувања Нациналната галерија на Македонија објави јавен повик за доставување на современи архитектонски решенија кои ќе бидат во согласност со потребите, можностите и фунцијата на објектот Мала станица. Сите доставени решенија беа разгледани од страна на стручна Комисија која даде образложение по основ Конкурсот за идејно архитектонско решение за реконструксија и просторна редефиниција на објектот Мала станица на НУ Национална галерија на Македонија.

Жирито на Kонкурсот во состав: Бесиан Мемети, претседател на комисијата, Теута Имери, академски ликовен уметник и вонреден професор и д-р Тони Васиќ академски ликовен уметник, изврши детален и стручен увид во пријавените по конкурсот трудови констатирајки несомнени поединечни квалитети кај архитектонските проекти и реши да се доделат четитри награди. Жири комисијата донесе одлука Првата награда да се додели на архитектонското решение со шифра „БУКВИ“. Втората награда се доделува на архитектонското решение со шифра „ПЛЕТ“. Третата награда рамноправно е поделена на две архитектонски решенија со шифра „СМАХ1“ и „КНАП“.

Архитектонското решение со шифра „БУКВИ“ се наградува за ефикасно решение за ентериерна организација и опременост на предметниот простор и искажаната дизајнерска иновативност која на најдобар начин го артикулира барањето на институцијата Национална галерија на Македонија, објекот Мала станица да се претвори во современ музејско галериски објект, практичен за функционирање, ефикасен за работа, комфорен за користење, внесувајки нов дух и амбиент на културната сцена во Скопје и Македонија. Новиот концепт претставен во ова идејно решение во голема мера не отстапува од просторната меѓузависност на конструкцијата и просториите кои таа ги дефинира и јасно го одредува просторниот распоред со издвојување на зоните по намена по вертикала и по хоризонтала. Со проектното решение се демонстрираат конзистентност и недвосмисленост на архитектонскиот јазик, креирајки впечатлив, творечки израз.

Архитектонското решение со шифра „ПЛЕТ“ се наградува за иновативност со предложеното решение за објектот Мала станица која се карактеризира со функционалната едноставност и ефикасност, презентирана преку современа обликовна појавност низ принципот на наизменично преплетување на новопоставените форми во просторот. Ваквиот дизајн придонесува кон формирање на нов квалитет на просторот кој се препознава преку три сегменти: структура-содржина-движење. Со инкорпорирање на т.н. „Меандер“ на хетерогеноста и крутоста на просторот со новопредвиденото решение се нуди динамична трансформација на статичната состојба во флексибилна, виртуелна, конкретна содржина.

Третата награда рамноправно ќе се подели на архитектонските решенија со шифра „СМАХ1“ и „КНАП“. И двата проекти се одликуваат со смел и оригинален пристап во решавањето на функционалноста на просторот со имплементација на инвентивни решенија во однос на решавање на вертикалната комуникација и организација на движењето, како и со смели зафати со интервенција на внатрешните постојни структури. И двате решенија ги задоволуваат параметрите кои се зададени во проектната програма и се карактеризираат со комплексност на односите и процесите во него при што се преплетуваат желбите и можностите на инвеститорот со креативноста на проектните решенија.

Комисијата ги апострофира овие проекти како прифатливи, кои ги задоволуваат потребите, ги препознаваат и ги афирмираат нејзините вредности.

ИМ ЧЕСТИТАМЕ на победниците!

Наградените проектни решенија ќе бидат изложени од понеделник, 18-ти декември, во 12 часот, во Мала станица.
Национална галерија на Македонија

no comments

Read more...

Втора дебата „Институција за можните иднини“

Институција за можните иднини 2

Почитувани, Со задоволство ве известуваме и воедно ве покануваме на втората и последна дебата од серијата „Институција за можните иднини“, која ќе се одржи на 12 декември 2017 година (вторник) во 12 часот во НУ Национална галерија на Македонија, објект Даут пашин амам.

Оваа серија на дискусии е курирана од Ивана Васева како надворешен соработник на Националната галерија на Македонија и се одржува во контекст на најавата за јубилејот 70 години од основањето на Уметничка галерија/ Национална галерија на Македонија во 2018 год.

На дебатата ќе учествуват: Бојан Иванов, историчар на уметност и ликовен критичар, Мирјана Талевска, историчарка на уметност во пензија, претходно вработена во Национална галерија на Македонија, Решат Амети, уметник и член на Управен одбор при Национална галерија на Македонија, Ѓорѓе Јовановиќ, уметник и претседател на Управен одбор при Национална галерија на Македонија, Маја Чанкуловска Михајловска, историчарка на уметност и кураторка во Национална галерија на Македонија и Ана Франговска, историчарка на уметност и кураторка во Национална галерија на Македонија.

Институција за можните иднини 3

Оваа серија на дебати имаат за цел одново да постават повеќе прашања кои би биле во чекор со современите размислувања за институциите поврзани со повеќеслојните идентитетски карактеристики како и конструктите на националното како една 19-вековна творевина, за современоста во пристапот на изожувањето, презентирањето и преиспитувањето на колекцијата како и на односот не само со локалната туку и интернационалната сцена. Двете дискусии го отвораат темите за значењето на уметничката колекција, како трезор на идеи за можните иднини/ архива/ простор за преиспитување на концептите и контекстите, за односот помеѓу традицијата и современоста, за квалитетот и за националната институција.

Двата настани се конципирани во форма на видео интервјуа водени врз основа на прашања кои понатаму се поставуваат како основи за разговори, коментари и анализи меѓу учесниците и публиката во форма на јавна дискусија. Идејата е преку претходно снимени интервјуа кои се поставени на интернет и достапни за сите, да се направи дискусија. Сите снимени интервјуа можат да се најдат на настанот за промоција на Фејзбук (https://www.facebook.com/events/306787963160040/ ) како и на веб страната на Нaционална галерија на Македонија.

На претходната дебата беа поканети поранешни директори и директорки и в.д. директорка на оваа институција како Златко Теодосиевски, Маја Крстевска, Маја Неделкоска Брзанова, Драган Бошнакоски кои ги дадоа своите видувања во форма на видео интервјуа исто така поставени на настанот за промоција на Фејсбук (https://www.facebook.com/events/151492162132203/) како и на веб страната на Нaционална галерија на Македонија, како и актуелната директорка Дита Старова Ќерими. На јавната дебата учествуваа Дита Старова Ќерими, Маја Крстевска и Маја Чанкуловска-Михајловска, а се зборуваше за важноста од соодветни услови на чување на богатството во Националната галерија на Македонија како и за можните идеи за подобрување на постоечката ситуација во оваа институција.

 

 

no comments

Read more...

Оглас за вработување

Јавен оглас за вработување 02/2017 за вработување на 1 (едно) лице, давател на услоги на наопределено работно време во Национална установа, Национална галерија на Македонија  – Скопје, за следново работно место, на ниво на шифра: 1. Ниво Д03, шифра 03 04 Д03 003, назив на работно место Конзерватор.

dav

 

Избран е следниот кандидат:

odluka izbor

no comments

Read more...

Самостојна изложба на Бурхан Ахмети

Oтворање на самостојната изложба на Бурхан Ахмети на 8-ми декември 2017 (петок), во Чифте амам, 19:30 часот.

BURHAN 1Делата на Бурхан Ахмети, како графиката така и комбинираната техника на платно, некои меѓународно афирмирани а други нови тукушто појавени на сцената, се однесуваат на реорганизирање на доживувањата на реалноста, на различниот пристап при примената на сликите, а со тоа и на редизајнирање на светот на видливото, смисленото и можноста. Се говори и за убавината на индивидуалното уметничко дело, но уште повеќе за традицијата, луѓето, нивните социјални врски, нивните очекувања и копнежи. Но еден заеднички поглед кон реалноста се чини не е можен.

Како претставник на новата генерација на графичката уметност, секогаш активен во изложбите како од локален така и од меѓународен карактер, делата на Бурхан Ахмети се карактеризираат со изворна афирмација на сложените графички техники (сува игла, акватинта, линорез, литографија, дрворез, бакрорез, монотипии, па сè до дигиталната графичка дисциплина), како и со нагласена интелектуалност во пристапот кон визуелната уметност.

BURHAN 2Во графиката постигнува вештина, не без манир на непосредно нанесување, а цртежот и обоените површини создаваат апстрактно-асоцијативни целини. Во графиките комбинира ефекти на фотографија, остра и мека култура, црно-бели односи и јаки бои, како и одредени белези на „концептуализирање“. Работи и дрворез во боја, постигнуваjќи живост на целината и со комбинација на строги брановидни линии кои формираат полуфигуративни претстави.

Како автор ни открива специфично изразени можности на акватинтата во создавањето разновидни интимистики, надреални и симболични претстави.​

Во најуспешните остварувања се внесени графички сугестии за интимниот простор на сеќавањата, како и за ликовниот израз кој е компониран од разни искуства и форми на модерната уметност. Авторот работи според некои основни формални и композициски правила, како и според логиката на имагинацијата, која дозволува „слободни“ комбинации на сликовна претстава на зданија, фрагменти од зданија, фигури итн. Со овие мотиви се појавува и експресивен графизам на апстрактни линии. На тој начин, се сугерира атмосфера на лирски доживеана минатост и сегашност. Бурхан Ахмети го „наслушнува“ материјалот и едновремено ја испробува енергијата на гестот и цртежот, кој, пак, има мошне стилизирани сликовни претстави со сложени тонски решенија.

Бурхан Ахмети во своите дела акрил на платно се свртува кон крајно чистиот, редуциран ликовен знак заснован врз примарни ликовни елементи. Се јавува наклонетост кон анализа, создавање своевидна поетика на збиеност и минимализам. На прв поглед, станува јасно дека се работи за остварувања кои се резултат на еден уметнички сензибилитет формиран во (урбана) средина и кои имаат сопствена историја и традиција.

Со логично синтетизирање на избраниот мотив во една нова конотација на трансформирање, Ахмети многу вешто и прецизно, со богато орнаментирање, ги транспонира елементите во асоцијативни, знаковни и симболични форми, продирајќи во пластичната основа на формата и материјата во композицијата. Исто така, овие концепциски пречистени дела ни ја откриваат и својата друга страна – дизајнирани форми со декоративни хроматски ефекти и посебен осет за просторно распоредување.
Меѓу симболиката и асоцијацијата, дамнешното и сегашното, патината на старото и предизвикот на новото, ликовните елементи од знаци, симболи, зданија го определуваат и трансформираат просторот како нови облици во употребата на старите со нови.

Искрениот творечки порив бара начин и пат да се реализира во конкретно дело, без оглед колку тоа ни изгледа незначително. Доколку во сликарскиот чин се внесе искрена посветеност, во него се проткајува своевидно религиозно доживување.

Изложбата ќе биде отворена до 17-ти декември.

no comments

Read more...

Одбележување на Меѓународниот ден на лица со посебни потреби со изложба

poster

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 1 ви декември 2017 година (петок), во 12 30 часот ќе се отвори изложбата „Каде и да одам, повторно тебе ти се враќам“.

Националната галерија на Македонија години наназад организира различни креативни работилници преку кои учениците развиваат сензибилитет за ликовно изразување, совладуваат нови ликовни техники, развиваат социјални вештини и создаваат многу нови пријателства.

Оваа година, учениците со оштетен слух и говор од училиштето ДУЦОР ,„Партенија Зографски,“ и учениците од СУГС ,„Јоспи Броз-Тито“ работеа на керамика. Изработените творби ќе бидат претставени на изложбата со наслов „Каде и да одам, повторно тебе ти се враќам“ по повод 3-ти декември, Меѓународен ден на лицата со посебни потреби.

​Проектот е реазизиран под менторство на Маја Димитрова, едукатор а изложбата ќе може да се погледа до 5-ти декември 2017 година.

no comments

Read more...

Од претставувањето во Националната галерија на Косово со „Есенција на егзистенцијата“

ngm esencija kosovo 1

Изложбата „Есенција на егзистенцијата“ на која земаа учество 20 македонски современи уметници, која ја курираа тројцата кустоси на Националната галерија на Македонија Ана Франговска, Горанчо Ѓорѓиевски и Маја Чанкуловска Михајловска на 27 ноември 2017 година се отвори во Националната галерија на Косово во Приштина и предизвика особен интерес.

Со ова прво официјално претставување на македонската уметност во Косово се потврди воспоставувањето на плодотворната билатерална соработка помеѓу двете соседни држави Македонија и Косово и двете национални галерии, соработка која ќе се негува и продлабочува и во иднина. Изложбата беше отворена на високо државничко ниво, најнапред од страна на директорката на националната галерија на Косово г-ѓа Арта Агани, па потоа на публиката и се обратија заменик министерката за култура, млади и спорт на Р. Косово, г-ѓа Бурбиќе Бакија Дева и државниот секретар за култура на Р. Македонија, г-дин Валмир Азири и на крај се обрати директорот на Националната галерија на Македонија, д-р Дита Старова Ќерими. На самиот чин на отворањето беа присутни високи претставници на дипломатските корови во Р. Косово, а секако и амбасадорот на Р. Македонија во Косово, г-динот Илија Страшевски.

ngm esencija kosovo 3

Изложбата и концептот предизвикаа особено внимание кај медиумите и кај публиката бидејќи третираат проблеми кои се многу актуелни и во нивното младо и транзициско општество. Уметничкиот концепт на изложбата се обраќа кон разни сфери од секојдневието, од животот, постоењето, перцепции што приоѓаат од различен аспект кон суштината на духовноста, храната… a под овој дискурс се пронаоѓаат и инстанциите на достоинството, идеологијата, политиката, социјалата. Вообичаено, кога станува збор за тематика поврзана со егзистенцијата, неизбежни е Сартр и егзистенцијалистите, кои говорат за апсурдноста на социоопштествените феномени, т.е. за апсурдноста на есенцијата во егзистенцијата. Критичките ставови за секојдневното егзистирање во делата од изложбата „Есенција на егзистенцијата“ може да се исчитуваат и во контекст на рефлектирање на долгогодишната „неподнослива тешкотија на постоењето“, како парафраза на насловот на ултрапознатиот роман од Милан Кундера, „Неподнослива леснотија на постоењето“ и нудат различни поими за борбата за (не)можното емотивно/емоционално егзистирање во рамките на репресивните општествени системи.

mng esencija kosovo 4

Секако, тука се и хуманистичката психологија на Абрахам Маслов и неговата често експлоатирана теорија за „Хиерархијата на потребите“. Во основа на неговата „пирамида на потребите“ е биолошкото задоволувањето на инстиктивните еволутивни физиолошки човекови нагони, а постепеното „освојување“ на различните нивоа кон врвот на пирамидата станува сè покомплексно и ретко достижно. Eдноставната интерпретација на оваа теорија, распоредот на поставеноста и меѓурелациите на различните нивоа на потребите, при што преминот кон секое следно скалило е условено од задоволување на секое претходно, станува усложнета од основната социјална (не)сигурност како предуслов за обезбедување на основните животни потреби. Овој концепт со општ призвук ќе ги опфати аспектите на уметниците што на различни начини реагираат на егзистенцијалните принципи користејќи различни медиуми за визуелна експресија – од класични: сликарство, графика, скулптура преку инсталации, објекти, фотографија, па сè до видеопроекции, дигитални принтови, перформанси, звучни инсталации… Селектираните уметници Исмет Рамичевиќ, Методи Ангелов, Атанас Ботев, Вана Урошевиќ, Ирена Паскали, Александар Станкоски, Велимир Жерновски, Ѓорѓе Јовановиќ, Марија Сотировска, Игор Сековски, Осман Демири, Славица Јанешлиева, ОПА, Михаела Јовановска, колектив Зеро, Нехат Беќири, Димче Димески, Игор Тошевски, Гоце Наневски, Зени Балажи, Жанета Вангели, Дита Старова Ќерими во својот творечки вокабулар користат елементи што одговараат на главниот дискурс на концептот, секој од нив допирајќи ги точките на есенцијалностите на егзистенцијата на различни начини и од различни перспективи. Се надеваме и веруваме дека со овој тематски пресек ќе дадеме еден можен аспект кон разгледувањето на македонската современа уметност.

no comments

Read more...