Втора дебата „Институција за можните иднини“

Институција за можните иднини 2

Почитувани, Со задоволство ве известуваме и воедно ве покануваме на втората и последна дебата од серијата „Институција за можните иднини“, која ќе се одржи на 12 декември 2017 година (вторник) во 12 часот во НУ Национална галерија на Македонија, објект Даут пашин амам.

Оваа серија на дискусии е курирана од Ивана Васева како надворешен соработник на Националната галерија на Македонија и се одржува во контекст на најавата за јубилејот 70 години од основањето на Уметничка галерија/ Национална галерија на Македонија во 2018 год.

На дебатата ќе учествуват: Бојан Иванов, историчар на уметност и ликовен критичар, Мирјана Талевска, историчарка на уметност во пензија, претходно вработена во Национална галерија на Македонија, Решат Амети, уметник и член на Управен одбор при Национална галерија на Македонија, Ѓорѓе Јовановиќ, уметник и претседател на Управен одбор при Национална галерија на Македонија, Маја Чанкуловска Михајловска, историчарка на уметност и кураторка во Национална галерија на Македонија и Ана Франговска, историчарка на уметност и кураторка во Национална галерија на Македонија.

Институција за можните иднини 3

Оваа серија на дебати имаат за цел одново да постават повеќе прашања кои би биле во чекор со современите размислувања за институциите поврзани со повеќеслојните идентитетски карактеристики како и конструктите на националното како една 19-вековна творевина, за современоста во пристапот на изожувањето, презентирањето и преиспитувањето на колекцијата како и на односот не само со локалната туку и интернационалната сцена. Двете дискусии го отвораат темите за значењето на уметничката колекција, како трезор на идеи за можните иднини/ архива/ простор за преиспитување на концептите и контекстите, за односот помеѓу традицијата и современоста, за квалитетот и за националната институција.

Двата настани се конципирани во форма на видео интервјуа водени врз основа на прашања кои понатаму се поставуваат како основи за разговори, коментари и анализи меѓу учесниците и публиката во форма на јавна дискусија. Идејата е преку претходно снимени интервјуа кои се поставени на интернет и достапни за сите, да се направи дискусија. Сите снимени интервјуа можат да се најдат на настанот за промоција на Фејзбук (https://www.facebook.com/events/306787963160040/ ) како и на веб страната на Нaционална галерија на Македонија.

На претходната дебата беа поканети поранешни директори и директорки и в.д. директорка на оваа институција како Златко Теодосиевски, Маја Крстевска, Маја Неделкоска Брзанова, Драган Бошнакоски кои ги дадоа своите видувања во форма на видео интервјуа исто така поставени на настанот за промоција на Фејсбук (https://www.facebook.com/events/151492162132203/) како и на веб страната на Нaционална галерија на Македонија, како и актуелната директорка Дита Старова Ќерими. На јавната дебата учествуваа Дита Старова Ќерими, Маја Крстевска и Маја Чанкуловска-Михајловска, а се зборуваше за важноста од соодветни услови на чување на богатството во Националната галерија на Македонија како и за можните идеи за подобрување на постоечката ситуација во оваа институција.

Со почит,
Национална галерија на Македонија

no comments

Read more...

Одбележување на Меѓународниот ден на лица со посебни потреби со изложба

poster

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 1 ви декември 2017 година (петок), во 12 30 часот ќе се отвори изложбата „Каде и да одам, повторно тебе ти се враќам“.

Националната галерија на Македонија години наназад организира различни креативни работилници преку кои учениците развиваат сензибилитет за ликовно изразување, совладуваат нови ликовни техники, развиваат социјални вештини и создаваат многу нови пријателства.

Оваа година, учениците со оштетен слух и говор од училиштето ДУЦОР ,„Партенија Зографски,“ и учениците од СУГС ,„Јоспи Броз-Тито“ работеа на керамика. Изработените творби ќе бидат претставени на изложбата со наслов „Каде и да одам, повторно тебе ти се враќам“ по повод 3-ти декември, Меѓународен ден на лицата со посебни потреби.

​Проектот е реазизиран под менторство на Маја Димитрова, едукатор а изложбата ќе може да се погледа до 5-ти декември 2017 година.

no comments

Read more...

Од претставувањето во Националната галерија на Косово со „Есенција на егзистенцијата“

ngm esencija kosovo 1

Изложбата „Есенција на егзистенцијата“ на која земаа учество 20 македонски современи уметници, која ја курираа тројцата кустоси на Националната галерија на Македонија Ана Франговска, Горанчо Ѓорѓиевски и Маја Чанкуловска Михајловска на 27 ноември 2017 година се отвори во Националната галерија на Косово во Приштина и предизвика особен интерес.

Со ова прво официјално претставување на македонската уметност во Косово се потврди воспоставувањето на плодотворната билатерална соработка помеѓу двете соседни држави Македонија и Косово и двете национални галерии, соработка која ќе се негува и продлабочува и во иднина. Изложбата беше отворена на високо државничко ниво, најнапред од страна на директорката на националната галерија на Косово г-ѓа Арта Агани, па потоа на публиката и се обратија заменик министерката за култура, млади и спорт на Р. Косово, г-ѓа Бурбиќе Бакија Дева и државниот секретар за култура на Р. Македонија, г-дин Валмир Азири и на крај се обрати директорот на Националната галерија на Македонија, д-р Дита Старова Ќерими. На самиот чин на отворањето беа присутни високи претставници на дипломатските корови во Р. Косово, а секако и амбасадорот на Р. Македонија во Косово, г-динот Илија Страшевски.

ngm esencija kosovo 3

Изложбата и концептот предизвикаа особено внимание кај медиумите и кај публиката бидејќи третираат проблеми кои се многу актуелни и во нивното младо и транзициско општество. Уметничкиот концепт на изложбата се обраќа кон разни сфери од секојдневието, од животот, постоењето, перцепции што приоѓаат од различен аспект кон суштината на духовноста, храната… a под овој дискурс се пронаоѓаат и инстанциите на достоинството, идеологијата, политиката, социјалата. Вообичаено, кога станува збор за тематика поврзана со егзистенцијата, неизбежни е Сартр и егзистенцијалистите, кои говорат за апсурдноста на социоопштествените феномени, т.е. за апсурдноста на есенцијата во егзистенцијата. Критичките ставови за секојдневното егзистирање во делата од изложбата „Есенција на егзистенцијата“ може да се исчитуваат и во контекст на рефлектирање на долгогодишната „неподнослива тешкотија на постоењето“, како парафраза на насловот на ултрапознатиот роман од Милан Кундера, „Неподнослива леснотија на постоењето“ и нудат различни поими за борбата за (не)можното емотивно/емоционално егзистирање во рамките на репресивните општествени системи.

mng esencija kosovo 4

Секако, тука се и хуманистичката психологија на Абрахам Маслов и неговата често експлоатирана теорија за „Хиерархијата на потребите“. Во основа на неговата „пирамида на потребите“ е биолошкото задоволувањето на инстиктивните еволутивни физиолошки човекови нагони, а постепеното „освојување“ на различните нивоа кон врвот на пирамидата станува сè покомплексно и ретко достижно. Eдноставната интерпретација на оваа теорија, распоредот на поставеноста и меѓурелациите на различните нивоа на потребите, при што преминот кон секое следно скалило е условено од задоволување на секое претходно, станува усложнета од основната социјална (не)сигурност како предуслов за обезбедување на основните животни потреби. Овој концепт со општ призвук ќе ги опфати аспектите на уметниците што на различни начини реагираат на егзистенцијалните принципи користејќи различни медиуми за визуелна експресија – од класични: сликарство, графика, скулптура преку инсталации, објекти, фотографија, па сè до видеопроекции, дигитални принтови, перформанси, звучни инсталации… Селектираните уметници Исмет Рамичевиќ, Методи Ангелов, Атанас Ботев, Вана Урошевиќ, Ирена Паскали, Александар Станкоски, Велимир Жерновски, Ѓорѓе Јовановиќ, Марија Сотировска, Игор Сековски, Осман Демири, Славица Јанешлиева, ОПА, Михаела Јовановска, колектив Зеро, Нехат Беќири, Димче Димески, Игор Тошевски, Гоце Наневски, Зени Балажи, Жанета Вангели, Дита Старова Ќерими во својот творечки вокабулар користат елементи што одговараат на главниот дискурс на концептот, секој од нив допирајќи ги точките на есенцијалностите на егзистенцијата на различни начини и од различни перспективи. Се надеваме и веруваме дека со овој тематски пресек ќе дадеме еден можен аспект кон разгледувањето на македонската современа уметност.

no comments

Read more...

Институција за можните иднини – Две дискусии за НГМ

23561300_1550931118316984_610505734159849840_n

Во контекст на најавата за јубилејот 70 години од основањето на Уметничка галерија/ Национална галерија на Македонија во 2018 год.

Еден од можните начини за критичко препистување на една институција е колекцијата. Нормативната традиционално историско – уметничка наратива на колекцијата во денешнината е предизвикана со темпорални кураторски и уметнички сценарија кои нудат различни погледи на одредени времески периоди, да се синхронизираат со времето, како што вели Борис Гројс. Тие денес претставуваат места на енергична и динамична теоретска и искуствена размена на впечатоци и размислувања, преку многубројните настани кои ги величат делата кои ја градат самата институција.

Ивана Васева, кураторка

05 декември 2017 год. (вторник)/ 19 часот/ Даут пашин амам
12 декември 2017 год. (вторник)/ 19 часот/ Даут пашин амам

Музејот е дефиниран од својата колекција. Колекцијата е телото и основата која ја гради институцијата а таа треба да се грижи за стекнувањето, зачувувањето, изложувањето и промовирањето на културното богатство кое го поседува. И уметничката галерија се надоврзува на истите принципи: по примерот на музеите, колекцијата од уметнички дела треба постојано да се обновува, надоградува, преписпитува и изложува за сегашноста и за иднината, неканонирирајќи и неконзервирајќи ги вредностите туку подложувајќи ги на различни трансформации и предизвици.

Традиционалната музеолошка теорија за атемпоралноста на музејскиот простор кој не ја нарушува одржуваната безвременска атмосфера на вечната младост на делата во музејот, имунизирајќи ги и формирајќи врз принцип на универзална историја на уметност е конструкт, како што е и концептот на националното. Музејските институции на денешнината се свесни за својата позиција во односот на знаењето и моќта, тие го подложуваат своето постоење на нехронолошкото и нелинеарно време, на различните и повеќеслојни културни идентитети кои биле игнорирани или исклучени и на општествениот и политички контекст.

Неутралноста и анонимноста на „белата коцка“ која треба да произведе резонанци меѓу изложените дела, нивното интуитивно и набљудувачко восприемање како и контекстот на хиерархиската поставеност на внатрешните структури, веќе од седумдесетите години на минатиот век е надмината со нови институционални предизвици. Сето тоа е заменето со креирање на контексти или контестуализирање на делата, со формирање на изложбена поставка на претставување и активно искусување (физичко,интелектуално, теоретско) на уметноста и со идеја за место каде се преиспитуваат хиерархиите, начините на продукција и односот кон јавното.

Колекцијата станува основа за изложбена програма која нуди повремени кураторски видувања, кон делата но и кон нејзината историја, кон нови интерпретации на делата и методи кои го спречуваат фосилизирањето на самите структури.

Уметничката галерија во Скопје, како една од најстарите ликовни институции во земјава, а денес преименувана во Национална галерија на Македонија, покрај својата темпорална изложбена активност, уште од своите почетоци е создадена и како место каде ќе се негува колекција на значајни дела како приказ на уметничкото творештво на оваа територија. За свој простор, можеби и случајно е избран културно – историски споменик на исламската профана архитектура, Даут пашин амам, изграден во втората половина на 15 век, но кој говори и за широчината на духот на самите предлагачи.

Борис Петковски, пишувајќи за 40-годишниот јубилеј на галеријата потсеќа за општествената важност на оваа институција преку својата едукативна улога велејќи: „Воспитната улога на една ваква институција е, нема сомнение, од големо значење, до толку повеќе, што во времето на нејзиното основање, веќе беа поставени темелите на нашиот нов живот, на нашиот нов социјалистички човек со напредни разбирања за културата и метноста, предусловени од солидни теоретски и практични познавања добиени во реорганизираните средини и високи школи.

Прва задача на Галеријата беше да се собере што поголем број најдобри дела на југословенски автори, од класични до современи и таа збирка да му ја прикаже на својот народ, запознавајќи го со извонредната вредност на целокупната југословенска уметност“.

Во својата друга фаза, по повод создавањето на новата постојана поставка и публикацијата водич низ поставката (а најавувајќи го и новиот простор за современи проекти, Чифте амам), Викторија Васева Димеска пишува: „идејата за создавање национална поставка е една од главните причини за темелно реставрирање на Даут пашиниот амам, објектот во кој што е сместена. Убавината на градбата и замислата за една збирка што достоинствено ќе го презентира развојот на македонската современа ликовна мисла, од иконописот до современието, се темелни аргументи за да се иницира, отпочне и реализира овој проект: да му се врати изворниот изглед на објектот, а на македонското ликовно богатство поместено во него да му се овозможи достојна презентација“.

Во овој контекст се чини дека е потребно одново да се постават повеќе прашања кои би биле во чекор со современите размислувања за иституциите поврзани со повеќеслојните идентитетски карактеристики како и конструктите на националното како една 19-вековна творевина, за современоста во пристапот на изожувањето, презентирањето и преиспитувањето на колекцијата како и на односот не само со локалната туку и интернационалната сцена.

Двете дискусии ги поставуваат следните прашања:

- Кое е значењето на уметничката колекција, како трезор на идеи за можните иднини/ архива/ простор за преиспитување на концептите и контекстите . Кои се параметрите и парадигмите врз кои се гради поставката во Националната галерија на Македонија. Како се менувале поставките и како биле контекстуализирани?
- Односот помеѓу традицијата и современоста. Што значи современост (критико преиспитување на современоста и на актуелните политички/ естетски/ економски предизвици)?
- Во кои рамки зборуваме за квалитет? Како го „вреднуваме“ квалитетот и според кои критериуми е тој разгледуван во изминативе 70 години?
- Ако не зборуваме за институции во глобална економија (Нина Монтаман) тогаш каква институција е националната? Каква диверзификација и плуралност националната институција предлага?

Двата настани се конципирани во форма на видео интервјуа водени врз основа на прашања кои понатаму се поставуваат како основи за разговори, коментари и анализи меѓу учесниците и публиката во форма на јавна дискусија. Идејата е преку претходно снимени интервјуа кои се поставени на интернет и достапни за сите, да се направи дискусија. Тоа подразбира дека по одредена временска дистанца која би дозволила внимателно и потемелно разгледување на видеата т.е. на искуствата и размислувањата на поканетите гости да се отвори дебата за публиката. Ова овозможува наместо еден настан во едно специфично време документирано но без можност за голема дискусија, да се постават на „преиспитување“ пред јавноста размислувањата токму за да произведе критичка и артикулирана мисла која е во недостаток во земјава, и моментално и во минатото, посебно за појавите во овој специфичен општествен, културен и уметнички контекст.


Начинот на интервјуирање како основа за дискусија е предложен бидејќи и да постоеја многу факти, чисти факти, објективни факти, факти најдени во минатото како што навистина било, што не постојат, сепак поттикнувањето на личните перспективи од позиција на синуларни историски субјекти е важно кон оформувањето на некоја покомплетирана мисла. (Валтер Бенјамин и неговиот концепт на историја).

На првата дискусија, која ќе се одржи на 5 декември 2017 год. (вторник), во Даут пашин амам, со почеток од 19 часот ќе учествуваат поранешни директори на оваа институција, како и актуелната директорка Дита Старова Ќерими.

Дита Старова Ќерими, актуелна директорка на НГМ од крајот на 2015 год. до денес

 

Драган Бошнакоски, директор на НГМ во периодот од 1987 год. до 1998 год.

 

Маја Неделкоска Брзанова, в.д. на НГМ во периодот од 2014 год. до 2015 год.

 

Маја Крстевска, директорка на НГМ во периодот од 2007 год. до 2011 год.

 

Златко Теодосиевски, директор на НГМ во периодот 2003 год. до 2007 год.

 

На втората дискусија, закажана за 12 декември 2017 год. (вторник) ќе учествуваат повеќе историчари на уметност, уметници, теоретичари и куратори.

Фотографија за настанот: Александар Ристевски

no comments

Read more...

Конкурс за Идејно решение за реконструкција на објектот „Мала Станица“

Почитувани,

Ве известуваме дека НУ Национална галерија на Македонија објавува Конкурс за избор на Идејно решение за реконструкција и просторна редефиниција на објектот на Националната Галерија на Македонија „Мала Станица“ во Скопје.

Ги покануваме заинтересираните субјекти да ги подигнат материјалите за Конкурсот во архивата на НУ Национална галерија на Македонија која се наоѓа во објектот Мала станица на ул. Јордан Мијалков бр. 18 и/или да се информираат на телефон 02/3126856.

no comments

Read more...

Јавна дебата на НГМ со наслов „Мала станица – Минато, Сегашност, Иднина“

На 6 септември 2017 во 19 ч. во просториите на „Мала станица“, се одржа јавна дебата организирана од страна на Националната галерија на Македонија со наслов „Мала станица – Минато, Сегашност, Иднина“.

debata mala s 4

Целта на јавната дебата беше размена на мислења и предлози за изработка на основен проект за реконструкција на објектот „Мала станица“, еден од објектите во составот на Националната галерија на Македонија.

На оваа јавна дебата учествуваа 12 панелисти и тоа: д-р Дита Старова Ќерими, директор на Националната галерија на Македонија, Маја Чанкуловска – Михајловска и Ана Франговска, кустоси во Националната галерија на Македонија, м-р Виолета Бакалчев (која беше модератор на сесијата), м-р Дејан Ивановски, Бесиан Мехмети, д-р Огнен Марина, д-р Мартин Гулевски, м-р Елизабета Аврамовска, м-р Вана Урошевиќ, м-р Роберт Јанкуловски и м-р Оливер Мусовиќ. По завршувањето на нивните излагања кои се занимаваа со разновидни проблематики и тоа: причините за реконструкција на Мала станица; реалните потреби и оправданост Мала станица да биде дел од Националната галерија на Македонија и во иднина; можностите овој објект да се реконструира или пак потребата од градење на нов објект наменет ексклузивно за потребите на Националната галерија на Македонија; реалните потреби за просторно-галериски и инфраструктурни измени заради извршување на основната намена на оваа институција; музејските потреби за прилагодување на објектот делумно во депо за чување на музејските експонати итн. На дебатата присуствуваше и министерот за култура, г-дин Роберт Алаѓозовски, кој ги слушна потребите и причините за превземање на овој голем зафат – реконструкција на објектот „Мала станица“, со цел тој да стане модерен и функционален културен објект по сите современи потреби, норми и стандарди.

debata mala s 2

По оваа јавна дебати се воочи потребата од одржување на почести јавни расправи на кои ќе се дискутираат вакви или слични проблеми кои ги окупираат културните работници и пошироката јавност.

Следен чекор на оваа јавна дебата е јасно поставување на задачите и целите на Националната галерија на Македонија во однос на реконструкција на објектот Мала станица и отворање на конкурс за изработка на предлог-проект за реконструкција.

no comments

Read more...

Промоција на монографија „Вељо Ташовски, живот и творештво“

На 1 јуни 2017 год. (четврток), во 12:30 часот во Националната галерија на Македонија, објект Даут пашин амам ќе се реализира промоција на монографија за ликовниот уметник Вељо Ташовски со наслов „Вељо Ташовски, живот и творештво“.

photo (3)

Организатор и издавач на монографското издание е Националната галерија на Македонија, автор на текстот на монографијата е Проф. Д-р Владимир Величковски. На промоцијата ќе се обрати промоторот господин Милан Бешлиќ, ликовен критичар од Хрватска, кој е и автор на текст во публикацијата и Проф. Костадин Танчев – Динка.

Во рамките на редовната годишна програма за 2016 година Националната галерија на Македонија го реалзираше проектот монографско издание „Вељо Ташовски, живот и творештво“. Имено станува збор за издание кое доаѓа како дел од еден посеопфатен прокет кој во континуитет се одвива од 2014 год. преку организација на ретроспективна изложба за Вељо Ташовски во објектот Даут пашин амам во декември 2014 година.

Во текот на 2015 година поттикнати од интересот и значењето на творештвото на овој наш еминентен ликовен автор кој одигра значајна улога во развојот на македонската современа ликовна уметност направивме избор од ретроспективната поставка со цел нејзино селективно прикажување и во останатите градови од земјата. Имено, истата беше замислена како патувачка со цел да се анимира културната и ликовната јавност во внатрешноста на Р.Македонија и уште еднаш да потсетиме на исклучителниот опус на Вељо Ташовски. Во текот на април/мај 2016 година изложбата бече претсавена и во Културно-информативниот центар на Р.Македонија во Софија.

Како своевидно заокружување на ова сеопфатно претставување на творештвото на Вељо Ташовски, со оглед на неговото значење во рамките на развојот на македонската современа ликовна уметност, логично следеше и објавувањето на монографија со наслов „Вељо ашовски, живот и творештво“ од авторот Проф. Д-р Владимир Величковски, а во издание на Национaлната галерија на Македонија. Станува збор за прво вакво издание посветено на Вељо Ташовски.

Монографијата на Вељо Ташовски дава пресек и своевидно толкување, анализа на целокупното творештво на авторот, со посебен акцент на одредени фази во неговото творештво, нагласувајќи ја неговата значајна улога во развојот и афирмацијата на македонската современа ликовна уметност. Ликовниот дискурс на Ташовски се реализира во просторот меѓу илузијата и симулацијата. При тоа авторот се откажува од илузијата во нејзината класична означеност, но од друга страна, тој ја користи симулацијата во најмекиот и најприродниот вид,отворајќи пат кон индивидуалната ликовност.

Идејата на авторот е преку ваквиот привид да ја нагласи основната специфичност на сликарството – двете димензии, односно апстрактната конотација на сликата создавајќи специфична “ликовна претстава на двата плана”. Композицијата што го следи принципот на апстрактното сликарство, флуидот на сликарската материја, отсуството на третата димензија…, свилата, бришењето на ефектот на прозорецот, атмосферата на тишина и спокојство – сите тие настојуваат да ги опросторат “сликаните” претстави на Ташовски до ниво на посакуваниот ефект на бескрајноста, до создавањето на слика-простор.

Вељо Ташовски е роден 1949 г. во с. Осој, Р. Македонија. 1975 г. завршил Академија за ликовни уметности – сликарски одел во Љубљана, каде и магистрирал 1979г. Од 1976 до 1985г. бил член на Друштвото на ликовни уметници во Словенија, а од 1976 г. е член на Друштвото на ликовни уметници на Македонија. Работел како професор на Факултетот за ликовни уметости во Скопје. Имал повеќе самостојни изложби во Македонија и Словенија, а земал учество и на голем број групни изложби во Словенија, Македонија, Италија, Полска, Хрватска, Грција, Романија, Србија, Чешка, Словачка, САД итн. Добитник е и на бројни награди во Македонија, Словенија, Хрватска и Србија.

no comments

Read more...

Европска ноќ на музеите 2017

Оваа манифестација се одржува во сите музеи во Франција и во сите европски музеи кои сакаат да партиципираат, а влезот на „Европска ноќ на музеите 2017“ е бесплатен за сите посетители.

Иван Мештровиќ, од мапата литографии (1), 1923 год

Оваа манифестација е поддржана од Министерството за култура и комуникации на Република Франција, Советот на Европа, ИКОМ, УНЕСКО, а е поддржана и од асоцијацијата Музеите во Франција, Федерацијата „Пријатели на музеите“, TV5MONDE, Radio France и други.

Националната галерија на Македонија во рамките на европската манифестација „Европска ноќ на музеите 2017“ ќе се претстави со изложбата „ИВАН МЕШТРОВИЌ, графики од Депоата на НГМ“, која ќе биде претставена во објектот Чифте амам од 18 – 31 мај 2017 година.

Изложбата ќе и понуди на македонската публика ретка можност да проследи оригинални литографии (21) од светскиот скулптор Иван Мештровиќ (1883 – 1962), овојпат претставен како цртач и графичар. Делата се составен дел од мапата литографии од 1923 и се сопственост на Националната галаерија на Македонија (од т.н. екс-југословенска збирка). Мапата ќе биде проследена и со презентација на 2 скулптури од уметникот, исто така сопственост на Националната галерија.

Изложбата има за цел да го претстави пред македонската публика цртачкото и графичкото мајсторство на скулпторот Иван Мештровиќ. Тоа е единствена прилика македонската јавност да ги види овие дела кои што за прв пат се изложуваат, а се дел од т.н. екс-југословенска збирка на некогашната Уметничка галерија „Скопје“, систематски собирана во втората половина на четириесеттите години на минатиот век. Ценејќи го реномето на Мештровиќ како светски признат уметник, сметаме дека изложбата ќе предизвика несекојдневен интерес.

Информации за нашето учество на европската манифестација „Европска ноќ на музеите 2017“ може да погледнете на следниот линк:

http://openagenda.com/ndm-2017-europe/events/ivan-mestrovic-prints-from-the-collection-of-the-national-gallery-of-macedoni

no comments

Read more...

Теута Хоџа Имери во Gallery MC New York

Во текот на месец април 2017 г. ќе се реализира проект кој е дел од годишната програма на Националната галерија на Македонија, во рамките на меѓународната соработка подржана од Министерството за култура на Р.М., во Македонскиот културен центар во Њујорк, САД (Gallery MC New York) ке биде отворена изложба на графики на уметницата Теута Хоџа Имери.

Teuta Cover

„Апстрактно конципираниот графички израз на Теута претставува авторефлексивна, автореферентна слика на жена-мајка, жена-сопруга и жена-творец. Во оваа тријада, таа се обидува да го актуелизира и прашањето за сопствениот идентитет во длабоко втемелената општествена хиерархија…

Уметноста на Теута Хоџа Имери без сомнение претставува лирска експресија на интимно доживеаното искуство. Секоја графика поединечно претставува тивка софистирана визуелна ламентација, која низ нејзините хронолошки емотивни состојби се прелева и прогресира од една графика во друга. Автобиографското писмо на Теута претставува визуелно преведување на нејзиниот личен став низ различните животни мени…“

no comments

Read more...

Годишна изложба на учениците од гимназијата „Јосип Броз Тито“

На 13 март (понеделник) од 20.00 часот во објектот Мала станица, при Национална галерија на Македонија ќе биде отворена несекојдневна изложба на дела од ученици по меѓународна матура од средното училиште “Јосип Броз Тито”.

lzlozba jbt 20 mala stanlca

Скопската публика ќе има можност да види интересни приоди на 20- ина млади креатори на сопствени светови. Оваа година настапот е јубилеен и се одржува по дваесетти пат, и петти во истиот професионален простор.

Со ова се продолжува заложбата на Национална галерија на Македонија да им се дава можност на младите да напредуваат и покажат својот креативен потенцијал.

Ова е 20-тата изложба на учениците од Меѓународна Матура (IB) при гимназијата „Јосип Броз Тито“.

Изложбата ќе биде отворена за посетители до 15-ти март.

no comments

Read more...