Silentio Pathologia пред Венециската публика

Македонскиот павилјон на 55 Венециско биенале имаеше одлично отворање, проектот Silentio Pathologia на Елпида Хаџи Василева предизвика неверојатен интерес кај публиката.

venezia bienale makedonski paviljon 1

На отворањето имавме повече од 200 гости, меѓу кои во најголем број галеристи, куратори, уметници, претставници на фондации, директори на музеи, делегации и слично. Моќниот проект, неговата комплексност и интригантност, одличната локација на нашиот павилјон, добрата маркетингшка покриеност сето заедно придонесоа да во изминативе 4 дена имаме над 1000 посетители.

И како што истакна Џил Хедли на отворањето: „По 20 години од првото претставување на Р.Македонија на Венециското биенале, за првпат се покажува со сериозен проект, проект кој нема да ве остави рамнодушен во секој поглед, поаѓајќи од грандиозноста, монументалноста, моќта на самото дело, преку неговата изведба, посветена работа, промисленост, па се до многубројните комплексни значења кои се преплетуваат во базичниот контекст“.

venezia otvoranje2

Директорката на Националната галерија на Македонија, Халиде Палоши, изјави дека:

Почитувани претставници на медиумите,

Дами и господа,

Ми претставува особена чест и задоволство денеска да ве поздравам и да ви се обратам како комесар на изложбата Силентио Патхологиа на авторката Елпида Хаџи-Василева, која е наш официјален претставник на 55-то Венециско биенале и како директор на Националната галерија на Македонија.

Со непосредната и несебична помош и поддршка на Владата на Република Македонија, Министерството за култура на Р. Македонија, како координатори на настанот, Министерството за надворешни работи на Република Македонија, македонскиот конзулат во Венеција, Британскиот уметнички совет, спонзорите, медиумите кои катадневно ги следеа подготовките, а сега веќе синхроно ги пренесуваат случувањата, стручниот и технички кадар на нашата институција Националната галерија на Македонија вклучени во реализацијата на овој проект, нашето претставување на 55-то Венециското биенале е мошне успешно, квалитетно и професионално, што и беше наш императив. Оттука ја изразувам нашата искрена благодарност до сите нив.

Македонското претставување на оваа престижна светска манифестација од визуелната уметност – Биеналето во Венеција е од големо значење за промоција и афирмација на Република Македонија, на македонската култура и уметност.

Елпида Хаџи-Василева е уметник со веќе потврден уметнички квалитет, талент и детерминираност што ги потврдуваат критичарите уште со нејзиното прво јавно претставување. Нејзиниот плодотворен и скалест креативен раст со исклучителни и забележани презентирања (пред сѐ, од еснафот, а атрактивни и за љубителите на уметноста), а од друга страна и нејзиниот квалитативно-сижејно концентриран понуден проект како предлог за претставник на македонскиот павилјон на 55-тото Венециско биенале се причини за добивањето на довербата на комисијата при Министерството за култура на Р. Македонија.

venezia otvoranje3

Silentio Pathologia е скулптурален објект-инсталација изработен за дадениот простор на прекрасниов објект Сцуола деи Ланери во Венеција. Проектот има длабока структурност во однос на пластичната изведба, т.е. тој е мошне диверзен, интригантен, предизвикувачки, намамувачки, шокантен, забавен, експресивен, наративен, едукативен и поседува многу други карактеристики и квалитети во однос на физичкиот изглед и естетската сензација.

Македонија се претставува со свој национален павилјон на Венециското биенале веќе по 9 пат и сигурна сум дека, нашиот овогодишен национален претставник ќе предизвика особен интерес и дека ќе биде одличен репрезент на македонската традиција и култура.
Елпида, искрено Ви честитам и Ви пожелувам многу среќа во понатамошната кариера, а во оваа прилика го прогласувам павилјонот за отворен.“

Хаџи-Василева и кураторот Франговска се презадоволни од проект и од неговата финална целина, од посетеноста на павилјонот, од реакциите, од интересот и се во очекување на продолжени и продлабочени презентации на самото дело и иницијација на наредни проекти и соработки со заинтересирани страни по многубројните остварени контакти.

no comments

Read more...

Националната галерија утре го отвара македонскиот павилјон во Венеција

Најнови информации за активностите на Македонскиот павилјон на 55. Венециско биенале. Инсталацијата на Елпида Хаџи-Василева успешно се постави во понеделникот. Општ впечаток на тимот на Национална галерија на Македонија е дека целината изгледа одлично, ја поседува трансцеденталноста, магијата, изненадувањето, шокот што сите го очекувавме.

venecisko bienale NGM Elpida Hadzi Vasileva (2)

И уметникот, кураторот, комесарот се презадоволни од самото дело, а за неговата интригантност говори и бројот на посетители. Во првите два дена на preview-то, македонскиот павилјон го посетија над 300 посетители, а некои од нив дошле по препорака од други кои веќе го виделе и препорачале проектот на Елпида Хаџи-Василева.

Никој не си замина рамнодушен, повеќето заминаа со воодушевеност за концепциската и визуелна комплексност на проектот, акцентирајќи ја истовремената сложеност и едноставност. Некои заминаа со доза на шок, но секако допре до сечиите сетила. Изложбата има голем одзив.

Официјалното отворање го очекуваме на закажаниот термин во петок, на 31 мај 2013 година, во 15 часот, а своето присуство го најавија голем број светски галеристи, куратори, колекционери.

venecisko bienale NGM Elpida Hadzi Vasileva (3)

venecisko bienale NGM Elpida Hadzi Vasileva (1)

venecisko bienale NGM Elpida Hadzi Vasileva (5)

venecisko bienale NGM Elpida Hadzi Vasileva (4)

1 comment

Read more...

Росица Лазеска изложува во Мала станица

Во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица, на 28 мај 2013 година (вторник), во 20 часот, ќе се отвори изложба на Росица Лазеска.

rosica lazeska mala stanica plakat

Цртежот како начин на ликовно изразување во кој линијата доминира како изразно средтво некако спонтано се наметнува како продолжение на претходните преокупации на Росица Лазеска – графиката. Експресивната, динамична ткаенина на линии во меѓусебна комуникација со графичките знаци форми и тонови создава хармонично обликувани астрактни композиции.

Линијата во нејзините дела е во исто време силна и лирична, моќна и нежна, динамична и смирена, апстрактна и наративна. Овој иреален ликовен свет на спонтани, брзи, непосредни линии е во директна корелација со графички третираните форми и тонски решенија од чија привидна меѓусебна спротивност се раѓа природна урамнотеженост и богатство што го карактеризира специфичниот ликовен израз на Росица Лазеска.

Кустос на изложбата е Маја Крстевска.

rosica lazeska mala stanica 1

rosica lazeska mala stanica 2

rosica lazeska mala stanica 3

Со почит,

Национална галерија на Македонија

no comments

Read more...

Отворена изложбата на Мајлинда Келменди во Чифте амам

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, вчера (среда, 22 мај 2013 година), во 20:00 часот се отвори изложбата на Мајлинда Келменди, со наслов Идентитет и дијалог.

majlinda kelmendi cifte amam

Изложбата ја отвори директорката Халиде Палоши, пред бројните гости и посетители.

Мајлинда Келмеди е родена во Тирана, а живее и работи во Приштина. Професор е на Факултетот за ликовни уметности во Приштина и член на Косовската академија на науките и уметностите. Нејзиното творештво е излагано во бројни галерии и музеи во Европа и Америка, а исто така за нејзиното творештво е пишувано во многу списанија за уметност во светот, а вреди да се напомене дека и престижниот New York Times има посветено статија за нејзината уметност.

majlinda kelmendi cifte amam 2

majlinda kelmendi cifte amam 3

majlinda kelmendi cifte amam 1

no comments

Read more...

Мајлинда Келменди со “Идентитет и дијалог” во Чифте амам

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 22 мај 2013 година (среда), во 20:00 часот ќе се отвори изложба на Мајлинда Келменди, со наслов Идентитет и дијалог.

majlinda-kelmendi-cifte-amam-1

Нејзиното трагање по човековите вредности е длабоко инкорпорирано во нејзиното творештво. Потрагата по сопствениот идентитет е основната нишка во нејзиниот ликовен израз. Модалитетите од човековото живеење таа ги пренесува во својата уметност. Историјата како основа за човековата идентификација Келменди ја преточува во визуелни дела што сведочат како за личен, така и за воопштен идентитет. Нејзините дела говорат за идентитетот и за воспоставениот дијалог со историјата, но и за меѓучовековата комуникација.

Во своето творештво таа користи различни медиуми, како што се сликарството, фотографијата, инсталацијата и перформансот и го преиспитува местото на уметникот во разните сегменти на системите на уметноста и на општеството…

Токму и затоа оваа изложба е со посебна тежина, од причина што Келменди своите истражувања во уметноста ги претставува преку своите погледи на светот и на животот, но со универзални вредности.

Мајлинда Келмеди е родена во Тирана, а живее и работи во Приштина. Професор е на Факултетот за ликовни уметности во Приштина и член на Косовската академија на науките и уметностите. Нејзиното творештво е излагано во бројни галерии и музеи во Европа и Америка, а исто така за нејзиното творештво е пишувано во многу списанија за уметност во светот, а вреди да се напомене дека и престижниот New York Times има посветено статија за нејзината уметност.

 

no comments

Read more...

Младински пролетен салон во Мала станица

Во Нацоналната галерија на Македонија, објект Мала станица, утре (вторник, 21 мај 2013 година), со почеток во 20:00 часот, ќе се отвори VI Младински пролетен салон, во организација на едукативниот сектор на НГМ.

mladinski-proleten-salon-krugot
Темата на овогодишниот Салон е насловена КРУГОТ и ќе бидат презентирани ликовни видувања на младите со застапеност на сите видови техники од сликарството, графиката, вајарството како и новите визуелни уметности.

На VI Младински пролетен салон ќе земат учество ученици од дваесетина средни училишта од земјава, како и два факултети. Младинскиот пролетен салон е најдобра можност младите таленти да ги остварат своите уметнички замисли во еден професионален амбиент.

На отворањето за најуспешните ќе бидат доделени и пригодни награди и дипломи. Изложбата ќе биде отворена до 2 јуни 2013 година.

no comments

Read more...

За престојното претставување на Венециското биенале

Почитувани претставници на медиумите, по неодамнешната прес-конференција по повод Македонскиот павилјон на 55-то Венециско биенале и проектот Silentio Pathologia на нашата претставничка Елпида Хаџи Василева произлегоа брдо реакции над погрешно протолкуваниот аспект на примената на кожите од стаорци во проектот, иако и на самата прес-конференција беше убаво нагласена природата на кожите на стаорците кои се применети во проектот.

venecisko-bienale-elpida-ngm-2

Имено авторката ниту поддржува, ниту пак било кога работела со уништување на живи суштества. Таа е против злоупотребата на животните и нивното убивање.

За проектот Silentio Pathologia Хаџи-Василева користеше веќе умртвени лабораториски стаорци кои се користат за исхрана на животни во зоолошки градини и вообичаено се дел од режим на исхрана на големи птици и цицачи, рептили и змии кои се чуваат во заробеништво. Примената на кожи од страна на авторката е имено во намера на потцртување на постојаниот нелегален маркет со животни, нивните кожи и други продукти во светот. Со презентирање на реалното на публиката, како дел од конструирано уметничко дело, луѓето се соочуваат со несокриената вистина за животните, пазарот со нив и комодификацијата на продукти од животни.

Живите стаорци пак се набавени од италијански набавувач на миленичиња и се тренирани како миленичиња, тие секојдневно се негуваат, и има постојана грижа за нив како што препорачуваат експертите за одгледување на стаорци.

Нагласуваме уште еднаш дека сите дела на Хаџи-Василева се направени на начин да го рефлектираат местото и локацијата каде делото е направено и изложено, и особено многу користи отфрлени или рециклирани материјали. Никогаш не иницирала или нарачала, ниту пак имала намера, да повреди било какво животно.

Ве молиме да најдете простор во своите медиуми и уште еднаш да се расчисти недоразбирањето во однос на примената на кожи од стаорци во проектот Silentio pathologia на Елпида Хаџи-Василева, а истовреме да ја најавите инаугурацијата на павилјонот на 31.05.2013 во 15 часот.

Со почит,

Национална галерија на Македонија

no comments

Read more...

Најава за македонскиот павилјон на Венециското биенале

Добредојдовте во Националната галерија на Македонија на прес-конференцијата по повод најавата за отворањето на македонскиот павилјон и промоција на проектот Silentio Pathologia на Елпида Хаџи-Василева, како наш национален претставник на 55-то Венециско биенале.

venezia bienale elpida hadzi-vasileva 2

Имено ја користиме оваа прилика за да ве информираме дека делото е успешно завршено и дека утре треба да пристигне во Венеција, за да отпочне неговото инсталирање во просторот на Scuola dei Laneri. Се очекува инсталирањето на трае 10 дена, заради комплексноста на самата инсталација, а инаугурацијата на павилјонот ќе се случи на 31 мај во 15 часот. Организациските подготовки течеа според предвидената динамика и редослед, а верувам дека овогодинешното претставување на Р. Македонија на оваа престижна уметничка манифестација ќе предизвика особен интерес кај стручната јавност, галеристи, куратори, уметници и дека ќе биде забележан настан на Венециското биенале.

Маркетиншки изложбата е промовирана одлично, платена е реклама во престижниот електронски уметнички портал e-flux, а исто така покриени се и комерцијални страни во магазините Caleidoscope и Freeze, можне значајни часописи во областа на уметноста. Најавени се посети на многубројна домашна, но и странска публика. Очекуваме одлично претсавување на Македонскиот павилјон, особено поткрепено со фактот што пред себе имаме еден остроумен и промислен уметник, креативец што својот уметнички опус го потпира врз долготрајна истражувачка работа во повеќе дисциплини, области и медиуми. Сознаеното Хаџи Василева го редефинира и го синтетизира во еден јадровит концепт што потоа од идеја со мачна работа и сложен процес во кој е вклучен не само мануелниот труд на уметникот, туку и често цел тим архитекти, креативци, специјалисти во различни области, индустрии, работници го транформира во визуелизација на осмисленото. Латинското име Silentio Pathologia е насловот на проектот на Хаџи-Василева и е скулптурален објект-инсталација изработен за дадениот простор на прекрасниот објект Scuola dei Laneri во Венеција.

venecisko-bienale-elpida-ngm-2

Проектот има длабока структурност во однос на пластичната изведба, т.е. тој е мошне диверзен, интригантен, предизвикувачки, намамувачки, шокантен, забавен, експресивен, наративен, едукативен и поседува многу други карактеристики и квалитети во однос на физичкиот изглед и естетската сензација. Како контрапост на материјалната изведба, а уште повеќе како јазолен апендикс на привидот, што е всушност коренот – базисот на проектот, стои повеќеслојниот концепт и уметничко-историската, географско-научната, биолошко-индустриската, филозофско-економската, политичко-интимистичката, глобално-локалната и каква уште не природа на идејниот дискурс со кој се занимава самото комплексно дело, со што Silentio Pathologia одлично се вклопи во генералниот концепт на 55-тото Венециско биенале Енциклопедиска палата – палата на сите знаења, куриран од Масимилијано Џони. Имајќи пред себе еден остроумен и промислен уметник, креативец што својот уметнички опус го потпира врз долготрајна истражувачка работа во повеќе дисциплини, области и медиуми, за сознаеното да го редефинира и да го синтетизира во еден јадровит концепт што потоа треба од идеја со мачна работа и сложен процес во кој е вклучен не само мануелниот труд на уметникот, туку и често цел тим архитекти, креативци, специјалисти во различни области, индустрии, работници да придонесе кон визуелизација на осмисленото, е факт што сам по себе дава тежина за издржан креативен потенцијал.

Кога на вака склопениот воведен пасус ќе се додаде и информацијата за тенденцијата на авторката (освен користење вообичаени материјали) кон експериментирање со неуметнички медиуми, материјали што подразбираат вклучување на биологијата, дерматологијата, препараторството како дисциплина, кога ќе се има предвид и интенцијата кон просторни, архитектурални сајт-специфични објекти и инсталации во даден простор и време (ентериер и екстериер) и кога на мултидисциплинарниот контекст ќе се апендира филозофска и естетска нишка, која се движи по тенка линија за природата на грдото-убавото, пријатното-ужасното, тогаш почнуваме да добиваме поконкретна идеја за природата на авторскиот идентитет што ни се презентира. Елпида Хаџи-Василева е уметник со веќе потврден уметнички квалитет, талент и детерминираност што ги потврдуваат критичарите уште со нејзиното прво јавно претставување во 1996 година со дипломската изложба на Глазговската уметничка школа.

Нејзиниот плодотворен и скалест креативен раст со исклучителни и забележани презентирања (пред сѐ, од еснафот, а атрактивни и за љубителите на уметноста), а од друга страна и нејзиниот квалитативно-сижејно концентриран понуден проект како предлог за претставник на македонскиот павилјон на 55-тото Венециско биенале се причини за добивањето на довербата на комисијата при Министерството за култура на Р. Македонија. Латинското име Silentio Pathologia е насловот на проектот на Хаџи-Василева и е скулптурален објект-инсталација изработен за дадениот простор на прекрасниот објект Scuola dei Laneri во Венеција. Проектот има длабока структурност во однос на пластичната изведба, т.е. тој е мошне диверзен, интригантен, предизвикувачки, намамувачки, шокантен, забавен, експресивен, наративен, едукативен и поседува многу други карактеристики и квалитети во однос на физичкиот изглед и естетската сензација. Како контрапост на материјалната изведба, а уште повеќе како јазолен апендикс на привидот, што е всушност коренот – базисот на проектот, стои повеќеслојниот концепт и уметничко-историската, географско-научната, биолошко-индустриската, филозофско-економската, политичко-интимистичката, глобално-локалната и каква уште не природа на идејниот дискурс со кој се занимава самото комплексно дело, со што Silentio Pathologia одлично се вклопи во генералниот концепт на 55-тото Венециско биенале Енциклопедиска палата – палата на сите знаења, куриран од Масимилијано Џони.

Халиде Палоши, директор Комесар на Македонскиот павилјон

venezia bienale elpida hadzi vasileva 1

 

Мултидисциплинарно синестетичко МАПИРАЊЕ Кон Silentio Pathologia, на Елпида Хаџи-Василева

Ана Франговска, куратор

Идеосинкрезија

Во согласност со методологијата на работа на Елпида-Хаџи Василева, според која даден проект се дефинира и се отелотворува во корелација со дадената локација/град/држава, локално и глобално, историски и географски, морфолошки и структурно, и овојпат авторката мина долг истражувачки период, период во кој се измодулира структурата на спознајното, т.е. се измапира гносеолошкиот пристап во идната визуелизација на проектот. Патот на свилата (the Silk Road) беше идентификуван како емпириски агенс што ќе отелотвори живот, ќе даде сочност во градењето на проектот. Трговијата и продажбата на свилата во правец од Исток кон Запад бележи 3 фази во различни периоди. Круцијален во Silentio Pathologia на Хаџи-Василева е вториот период што се одвивал меѓу XIV и XVII век, во кој е опфатен регионот на денешна западна Европа, а пред сѐ регионите на актуелната Италија и секако на локацијата на константната резиденција на уметницата -Велика Британија. Во праволиниска насока со економскиот развоен пат на трговијата на свилата се проследува и распространувањето и пренесувањето на една од најозлогласените болести од тоа време, чумата. Нејзиното раздорно заразно расчленување насекаде по Патот на свилата има исклучителен интензитет во Италија и во Британија. Ракурсот на когнитивната примена на овој географско-историски феномен во проектот на Елпида Хаџи- Василева ја третира врската меѓу општествените и природните науки.

Освен наративниот фундус на овој контекст, зад него се вивисецира и парадигмата за трансмисијата како онтологија, трансмисијата на информациите (морфологијата на медиумите и нивната манипулативна моќ), трансмисија на добра, трансфер на идеи, на луѓе, на стока, но тука е и преносот на нуспојавите од трансмисијата – болестите генерално (во дадениот случај пример е чумата, но преносно се однесува на сите генетски и вештачки произведени современи болести, како птичјиот и свинскиот грип во рецентната историја). Ефемерна станица е и брзината на трансферот/трансмисијата во зависност од времињата, историите, развојните квалитети и слично. Таа (трансмисијата) е клучна во комуникацијата со другиот; поставувајќи ги оттука иманентно дискурсите за другоста, за идентитет, припадност, идеологија, независен развој и дијалог со поинаквиот, граници, разлики, поврзаност и вмрежување, припадност на една целина или проблематична еманираност и вкалапување во туѓи стандарди, станување дел од сојузи и пакти (Европска унија или неможност за приклучување кон неа), историско-националистичка заслепеност, политичко-историски дисконтинуитет, неприфатливост, комуникабилност, економија и многу други. Голем дел од горенаведените стандарди и аксиоми се апликативни на судбината и општестевениот актуелен мизансцен во уметниковата родена земја – Република Македонија.

venezia bienale elpida hadzi-vasileva 3

Еден од главните трансмитери на болеста чума е стаорец, а токму тој е најчесто животно (освен гулабот) што живее во Венеција и за разлика од другите средини каде што тие се третираат како штетници и на нив се гледа со чувство на одвратност и ужас, тука, во Венеција, тие се еден вид заштитени животни. Тоа е генеалогијата за примената на стаорецот во Silentio Pathologia. Во визуелната семиотика на Silentio Pathologia стаорецот е присутен во два облика, жив (затворен во аквариум) и мртов – т.е. само неговата кожа (извадена со посебен мануелен и мачен процес на вадење од веќе мртви животни). Елпида Хаџи-Василева решава да користи не обичен, туку бел (за површините од препарирани кожи од стаорец) и црн (за живите затворени), лабораториски стаорец, добиен вештачки исклучително за лабораториска медицинско-козметичка примена. Тој се чува во специјални и заштитени услови и е едно од најчистите животни. Неговата интелигенција е неверојатна, а биолошко-органската морфологија е најслична со онаа на човековиот вид. Кожата, како несвојствен медиум во уметничкиот израз, но мошне специфичен за креативната експлорација на Елпида Хаџи-Василева (во нејзините досегашни дела користела кожи од кокошка, риби, свински и јагнешки ципи, мембрани, марамици, кожа од тестиси и многу друго) е синоним за оклоп-заштита од надворешните влијанија, природни, физички, биолошки. Таа е контејнер што ја чува светоста на ткивото, без оклопот не би била ни есенцијата на животот. Оттука и нејзиното значење во визуелниот паноптикум на уметницата што е моќно рацио-ирацио (ментално) орудие во рацете на уметникот, идентификациски печат, структурно-интертекстурален ликовен код, естетско-сензитивен (чувствен) параметар (вклучува не само око, туку и мирис како сензор за рецепција на делото), ефемерија во нејзиниот творечки идентитет.

Со употребата на ваков тип органски медиуми, кои според принципот на визуелна конципираност се перцепираат во неколку фази, најнапред со чувство на интригантност и загадочност, потоа со спознание и одушевеност, за на крај да предизвикаат одредено морничаво чувство и ужас, Хаџи-Василева остроумно се движи по тенка линија за одредени филозофски аспекти за естетиката на грдото и убавото. Го поставува како фундаментален аспектот на редефинирање на убавото и за пресоздавање на убаво-естетско со примена на отпад, грдо, дефрагментирано, осиромашено, одвратно ѓубре. Спротивностите како концепциски идиом се исто така актуелни во декодирањето на проектот Silentio Pathologia, па оттука контрастните и опонентни симулации се дадени низ повеќе аксиоматски парови и тоа црно-бело (ахроматски интензитет за да даде акцент на идејниот симулакрум; црни: металот, свилата живите глувци; бели: мрежата од свилени кожурци и панелите од споени кожи на бели стаорци) , живо-мртво, органско-неорганско, цело –декомпонирано, убаво-грдо, индустриско-мануелно, полно-празно, монументално-минуциозно итн.

Визуелизација

Просторно-специфичната инсталација е повеќеслојно и повеќедимензионално разрешена, со елементи на игривост, дидактичност, занимливост, интригантност, изненадување. Реципиентот е воден со зададена насока на движење, предадена од конципираноста на објектот. Терминот на лавиринт е една варијабила при идејна егземплација на просторниот паноптикум. Најнапред се соочуваме со еден двометарски ѕид изработен од метал, кој мапира одреден органовиден облик во простор (виден од птичја перспектива), а отворен само на едно место за да овозможи пенетрација во внатрешноста. Овој ѕид е синоним за рамка-контејнер-балон што ги штити идеотеката, срцевината, историјата, животот, спазмата. Металот како материјал е единствениот неоргански – ладен медиум што по своите специфики може да се изедначи со кожата бидејќи со текот на времето кородира, еродира и се распаѓа. Неговата конструктивна семиотика дава примамлив скулпторски сензибилитет и мамка кон содржината на внатрешноста.

Штом влеземе внатре, почнуваме да шетаме по зададена патека, а веднаш не обзема чувството на зачуденост (Alice in Wonderland). Внатре на внатрешниот ѕид на металот како пандан со кој заедно формираат патека нѐ пречекува уште еден ѕид – завеса, изработен од сушени кожурци од свилени буби. Структурата на плетката (принципот на плетење реферира на традицијата и на старите медиуми на креативната индустрија) е во облик на хексагон, како структура на клетка. По оваа структура се надоврзува уште една завеса со висина од два метри и должина од 50 метри, направена од црна свила, чие ткаење е во облик на дефрагментирана мрежа од пајак, како алегорија на распаѓање и разградување. Кривулестото движење продолжува до површина – канопи направени од шиени кожи од бели лабораториски стаорци. Секоја кожа е изведена на начин што е оставена главата (полна) и телото отворено, при што обликот на кожата е видлив при спојот со следната кожа. Текстурата од кожи има и празнини-дупки помеѓу, одреден вид транспарентност што овозможува пенетрација на светлина и интересни визуелни ефекти на светло-сенка во внатрешноста на патеката и на ѕидовите од опкружувачките површини. По овој загадочен пат во кој се преплетуваат историјата, географијата, науката, алегоријата, биологијата, а се преплетуваат и чувства на фасцинација, одушевување, но и морничавост, емфазирани и со сензорот за мирис (површината од кожурци од свилени буби и канопот од кожи од стаорци како директни органски реминисценции испуштаат специфична реа на мрша), на крајот од патот нѐ чека моментот на изненадување, два алуминиумски кафези во кои има по два живи стаорци, но овој пат црни лабораториски стаорци. Нивното вклучување во проектот дава една поинаква филозофија и пристап кон зададениот тезис, прашања за почетокот и за крајот, оптимизмот како идеологија (по црни периоди во историјата, доаѓале светли, плодни и богати периоди), но и како алегорија и аларм или опомена дека опасност секогаш постои, дека по H1N1 ќе излезат и други модифицирани патологии што како вештачки произведени и контролирани од трети страни се една од главните опасности на современото време. Освен ефемерноста на просторот и формата како очигледни ликовни елементи што се ризоматични во Silentio Pathologia, значенски во визуелната семантика се и текстурата што се менува од мазна до рапава, од транспарентна до влакнеста, од сјајна до матна; потоа бојата што е ахроматска и сведена на црно-бели аспекти и, на крај, линијата и графичката прецизност во конципирањето на проектот. Диверзноста, варијабилноста и хармоничната дисхармонија се предоминатни принципи во толкувањето на проектот на Елпида Хаџи-Василева.

Место заклучок

Резониран во целост Silentio Pathologia (повеќеслојна и преносна детерминација и на насловот, во буквален превод: тивка патологија – и со медицинско, но и со преносно значење – кованица од англискиот збор path и латинскиот logia, апликативно во двете варијанти) ќе го предизвика вниманието на гледачот. Неговата комплексност, сестраност, мултислоевитост, интердисциплинарност, интертекстуралност, трансисторичност, транскултурност, егзистенцијалност, предадената работа, пожртвуваност секако ќе го намамат реципиентот и нема да го остават рамнодушен. Некому ќе му се допадне, некому не, исто онака како што можеме да го употребиме и дефинирањето на естетиката на грдото на Умберто Еко, кој заклучува, парафразирам, дека ‘она што за едни е отпад, за други е богатство’ и дека историските периоди и менувањето на начинот на живот ги менуваат и начините на рецепција на одредени нешта (убавото и грдото), и во денешни услови границата меѓу грдото и убавото е толку изблурирана и заматена што не може точно да се дефинира од философско-уметничко-естетски аспект. Затоа оправдано е различното толкување на делото на Хаџи-Василева, но извесно е дека кај сите ќе предизвика силни сензации и доживувања, заедно со моменти на возвишеност и изненадување.

no comments

Read more...

Прес во Мала станица по повод настапот на Венециското биенале

По повод престојното 55то Венециско Биенале и подготовките за презентацијата на нашиот Национален павилјон, во четврток, 16 мај 2013 година, во 10.30 часот, во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица, ќе се одржи прес конференција.

makedonski_paviljon_venecisko-bienale

55то Венециско Биенале ќе се одржи од 1 јуни до 24 ноември 2013 година. Насловот на Македонскиот павилјон е  Silentio Pathologia, што е всушност проект на Елпида Хаџи Василева. Комесар е Халиде Палоши, куратор Ана Франговска. Инаугурацијата е закашана за 31.05.2013 година во 15.00 часот.

Годинава се одржува 55-то издание на престижната светска ликовна манифестација Венециско Биенале, на која за официјален претставник на Р. Македонија е одбрана уметницата Елпида Хаџи Василева, со нејзиниот проект Силентио Патхологиа. Организацијата и е доделена на Националната галерија на Македонија, а презентацијата е поддржана од страна на Министерството за култура на Р. Македонија.

Елпида Хаџи Василева е афирмирана уметница, чие потекло е од градот Кавадарци, а авторката се стекнала со високо и специјализирано образование во областа на уметноста на кралскиот колеџ во Лондон Англија. По завршувањето на едукативниот процес Хаџи-Василева останала да живее и твори во Англија, но нејзината активност и ангажираност е сестрана, т.е има изградено богата излагачка биографија, со многубројни успешни и реномирани проекти и во Велика Британија и во Македонија, а секако и во други културни центри низ Европа и светот. Одлуката на комисијата за избор на македонски претставник беше едногласна, имајќи го во предвид богатото искуство на Хаџи Василева, а секако и мошне систематичниот предложен проект за Венеција.

Идејата на целиот концепт насловен Силентио Патхологиа е да го проследи историското и географско ширење на болеста црна чума во светот, и конкретно Италија, која се верува дека се ширела по патот на тргувањето со свилата (таканаречен свилен пат) и која најмногу била разнесувана преку стаорците, кои пак од друга страна се еден од “заштитните знаци” на Венеција. Главната парадигма во делата на Елпида Хаџи Василева е создавање на една посебна специфична естетика во која убавото и грдото ги сменуваат своите улоги, никогаш ни едното ни другото докрај не ослободувајќи се од товарот на потребата за естетско. Друга спона е чувството на морничавост, т.е. непријатно чувство при добивање на сознанието за природата на материјалот на делото. Авторката најчесто работи со неуметнички материјали како: кожа од внатрешни органи на животни,  ципи од желудници, кожи од тестиси, мембрани, кокошји кожи, глави, рибји кожи и многу друго.)

Конкретниот проект за овогодинешното биенале ќе се состои од метал, свила, кожурци од свилени буби, плохи од пресувани кожи од бели стаорци и живи бели староци.

Проектот на Елпида Хаџи Василева одлично се вклопува во годинешната тема на биеналето – Енциклопедиска палата, палата на сите знаења, бидејќи во себе вклучува интересни аспекти за можните фузии на уметноста со сите останатите општествени и природни науки.

no comments

Read more...

„Скопје некогаш, сега и во иднина“ во Чифте амам

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 26 април 2013 година (петок) во 13 часот ќе биде отворена изложба на тема „Скопје некогаш, сега и во иднина“.

На изложбата ќе земат учество учениците на возраст од 5-то до 8-мо одделение од сите основни училишта од градот Скопје, кои по претходно објавениот конкурс создадоа дела на тема “Скопје некогаш, сега и во иднина“. Младите автори за оваа изложба работеа во различни техники (цртеж, колаж, фотографија графика…) пренесувајќи го своето сеќавање, но и визија за Скопје.

На изложбата ќе се доделат Благодарници на училиштата што партиципираат на оваа изложба.

no comments

Read more...