Loading изложби
Find изложби

Event Views Navigation

изложби for November 12, 2018

Ongoing

Изложба „Дела од словенечки, хрватски, српски, црногорски и босански автори“

October 18, 2018 @ 20:00 - November 18, 2018 @ 18:00
Chifte Hamam – National Gallery of Macedonia, Bitpazarska
Skopje, MK 1000 Macedonia

Изложбата „Дела од словенечки, хрватски, српски, црногорски, босанско и херцеговски автори“ од колекцијата на Националната галерија на Македонија се одржува во рамките на одбележувањето на јубилејот „Седумдесет години Национална Галерија на Македонија”. Изложените дела припаѓаат на таканаречената „Југословенска збирка” чија историја е тесно поврзана со историјата на Националната Галерија. Збирката е создадена во првите години од основањето на галеријата. Временскиот период на создавање на делата се движи од почетокот на XIX кон средината на XX […]

Повеќе »

Ретроспективна изложба на Драган Попоски – Дада

October 24, 2018 @ 20:00 - November 24, 2018 @ 18:00
Daut Pasha Hamam, Krushevska 1A
Skopje, 1000 Macedonia

Националната галерија на Македонија, во рамките на одбележувањето на 70 годишнината од своето основање, ја најавува ретроспективната изложба на македонскиот скулптор Драган Попоски Дада. Изложбата ќе биде отворена на 24 октомври во 20 часот, во објектот Даут пашин амам. Драган Попоски Дада е роден во Прилеп 1933 година. Академија за ликовни уметности (1961) и постдипломски студии (1964) завршил во Белград, во класата на проф. Јован Кратохвил. Работел како професор на Факултетот за ликовни уметности во […]

Повеќе »
+ Export Events