Loading изложби
Find изложби

Event Views Navigation

изложби for Февруари 12, 2019

Ongoing

Ретроспективна изложба на Танас Луловски

December 20, 2018 @ 19:00 - Февруари 15, 2019 @ 21:00
Daut Pasha Hamam, Krushevska 1A
Skopje, 1000 Macedonia

„Дали празен простор (во музеј, галерија, црква, итн.) може да претставува уметничко дело?“, Танас Луловски – Тане, 1984 Ова сѐ уште актуелно прашање го поставил еден од првите концептуални уметници во македонската дваесет вековна уметност, доајенот Танас Луловски, кон крајот на 1983 година кога го разработува концептот на проектот „Антислика 79“. Националната галерија на Македонија ја подготвува и најавува неговата ретроспективна изложба, во Даут-пашиниот амам кон крајот на годината (20 декември 2018 година).

Повеќе »

Петре Николоски во Чифте амам со „Бесконечност“

December 27, 2018 @ 19:00 - Февруари 15, 2019 @ 18:00
Chifte Hamam – National Gallery of Macedonia, Bitpazarska
Skopje, MK 1000 Macedonia

Националната галерија на Македонија во рамки на овогодинешната јубилејна програма по повод чествувањето на 70 години од постоењето, како завршна манифестација ја најавува изложбата на Петре Николоски насловена " БЕСКОНЕЧНОСТ (Infinity)" која ќе се отвори на 27 декември во просториите на Чифте амам, во 19.00 часот. Изложбата на Николоски се состои од повеќе мултимедијални дела и инсталации, кои се во најголем број изработени специјално и исклучиво во контекст на архитектонскиот и идеолошко – дискурзивен наратив […]

Повеќе »
+ Export Events