Отворена изложбата на Бурим Укиќи во Чифте амам

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам во вторникот (10 декември) беше отворена изложбата на академскиот сликар Бурим Укиќи. Изложбата содржи 40-тина дела масло на платно.

burim ukici 1-1

burim ukici 2-1

burim ukici 3-1

no comments

Read more...

Бурим Укиќи изложува во Чифте амам

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам на ден 10.12.2013 год. (вторник) во 19 часот ќе биде отворена изложбата на академскиот сликар Бурим Укиќи.

burim ukici plakat

Изложбата ќе содржи 40-тина дела масло на платно. Бурим Укиќи дипломирал на Факултет за ликовни уметности при Државниот Универзитет во Тетово, насока сликарство. Продолжил на постдипломски студии во 2008/2009 година каде што во 2010 година магистрирал.

Сликарството на Бурим Укиќи е магично, мистично, а истовремено реално, чисто, јасно, смирено. Како бакнежи на сонот и јавето, како средби на прозното и матерјалното.

Во платната тој внесува повеќе евокација отколку опсервација, повеќе чувство отколку реалност, повеќе носталгија и внатрешна потреба за стожерство и идентитет. Ликовната конструкција е делумно загубена под притисок на чистата сликарска поезија, препознатлив по својата колористичка експресија. Ликовното оформување продолжува во духот на експанзија на апстрактните содржини.

burim ukici 1

Со препознатливите бои црвената, зелената, жолтата, црната создава карактеристична хармоничност на колоритот со кој неговите слики говорат за временските секвенци, за просторот и за вредностите од постоењето кои ја облагородуваат психата на секој поединец. Примарниот акцент е ставен врз емоционалноста која ја создаваат густи колористички описи, пригушеност на експресионистичката интонација и имагинацијата на сликарските преливи.

Главната компонента во сликарството на Бурим Укиќи се состои во искрениот израз во богаството на колоритот, во смелоста на формалната концепција и со држењето чекот со времеските сликарски тенденции.

Изложбата ќе ја отвори г-а Халиде Палоши, директор на Националната галерија на Македонија.

no comments

Read more...

Љубомир Милошески изложува во Чифте амам

pokana Miloseski

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 3 декември 2013 година (вторник), во 19:30 часот ќе се отвори изложба на Љубомир Милошески.

На оваа изложба Љубомир Милошески говори за уметникот како номад и го поставува прашањето – колку е битно местото на живеење за творење. Социо-човекот е преокупиран со мобилната телефонија, интернетот, културата, тој патува, гради… влегува во нова епоха, се преселува (мигрира), влегува во системот на миграции од сите сфери. Преку ова може да се постави прашувањето колку е битно местото на живеење за творење.

Денешниот номадизам се потпира на постмодерното наследство, со поимите номадизмот во денешните услови се бара експериментален витализам и прагматска етика за да може човекот да се движи меѓу териториите, идентитетите и доминантните значења кои го зафакаат секој простор од општеството. Номадизмот бара практичен сензибилитет кој ќе може да мутира и да ги одбегнува овие граници.

Уметниците во последните години во голем број се отселуваат (оттуѓуваат) со цел изнаоѓање нов простор, во кој ќе можат да воспостават нова комуникација. Уметникот сака да твори било каде, но со постојана мисла за некаков центар? Милошески прави еднодневен перформанс (екскурзија) со својот експонат (уметнички експонат) – овца во уметничка галерија и затоа ја одбира метрополата како точка, како една линија, без никакви последици.

За заокружување на делото на концептот за мутантите се обидува да иронизира со здруженијата за заштита на животните, но и со здружението за заштита на лугето.

На изложбата ќе бидат изложени 19 принтови и експонат – овца.

ljubomir milosheski chifte 1

ljubomir milosheski chifte 2

ljubomir milosheski chifte 3

no comments

Read more...

Парк на уметноста во Националната галерија на Македонија (фото)

Фотографии од акцијата на воспоставување на Парк на уметноста. По повод Денот на дрвото – Засади ја својата иднина, која се одржа на 27 ноември 2013 година (среда) во дворот на Даут пашиниот амам во Националната галерија на Македонија.

den na drvoto 1

Во акцијата на создавањето на Паркот на уметноста учествуваа уметници, историчари на уметноста, екологисти и љубители на уметноста. Имено со акцијата на засадување на садници, инспирирана од творештвото на интерационални и македоски уметници (Јозеф Бојс, Јоко Оно и Џон Ленон, Славица Јанешлиева, Искра Димитрова, Жанета Вангели…) кои со чин на засадување на дрвја дадоа придонес кон уметничко делување воопшто, НГМ покрена иницијатива за формирање на Парк на уметноста со што се оддава почит кон уметноста и уметиците кои ги поставија корењата и ризомите на македонската ликовна уметност.

den na drvoto 2

den na drvoto 3

den na drvoto 4

den na drvoto 5\ den na drvo 6

no comments

Read more...

„Магијата на Монмартр“ во Мала станица (отворање и поставка)

Во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица, на 15 ноември 2013 година  се отвори изложбата Магијата на Монмартр – Битола 2013.

mal bitolski monmartr vo mala stanica (2)

Фестивалот „Мал битолски Монмартр“ на кој учествуваат најдобрите училишта што ги одредува меѓународно стручно жири, секоја година се одржува низ улиците на Битола, а творештвото на најмладите се изведува на отворен простор низ Старата битолска чаршија.

Оваа светски препознатлива манифестација за деца од предшколска и школска возраст претставува исклучителна можност да биде презентирана на скопската публика. Имајќи го предвид значењето на оваа изложба, ни претставува особена чест и задоволство истата ја презентираме под синтагмата „од децата за децата“.

На изложбата се изложени повеќе од 150 детски цртежи.

Изложбата „Магијата на Монмартр – Битола 2013“ ќе биде преставена пред скопската публика во период од 2 недели.

no comments

Read more...

„Македонско профано сликарство…“ во Чифте амам

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 04.11.2013 година беше отворена изложбата „Македонско профано сликарство (XIX – почеток на XX век)“. Куратор на изложбата е Славица Алексоска.

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (1)

На изложбата е поставен дел од македонското ликовно творештво од периодот на Преродбата, кое во голема мера ќе придонесе за расветлување на раниот развој на современата македонска уметност. Пред македонската јавност, покрај познатите и објавени дела, поставени се и досега неизложени дела, позајмени од јавни и приватни колекции.

Изложбата ќе биде отворена до 29.11. 2013 година.

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (2)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (3)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (4)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (5)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (6)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (7)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (8)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (11)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (9)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (10)

no comments

Read more...

Јубилејна изложба на Мартиноски во Даут пашин амам (поставка)

На 22 октомври 2013 во Националната галерија на Македонија, објект Даут пашин амам се отвори Јубилејната изложба на академскиот сликар и академик Никола Мартиноски – 110 години од раѓање и 40 години од смртта (1903-1973).

Martinoski panorami (1)

Никола Мартиноски е автор кој заслужува повторно и по разни поводи да се навраќаме и да се потсетуваме за неговата историска улога и неговото место во создавањето и развојот на современата македонска ликовна уметност, како составен дел на националната култура во Македонија воопшто. Со целокупното ликовно творештво, академскиот сликар Мартиноски, ќе остане засекогаш забележан во страниците на историјата на ликовната уметност кај нас, како прв модерен експресионист и основоположник на македонската современа ликовна уметност.

Мартиноски e роден е во Крушево во 1903 година, дипломирал на Училиштето за убави уметности во Букурешт, Романија во 1927 како најдобар студент на генерацијата. Во 1927 и 1928 година престојувал во Париз каде ја посетува Académie de la Grande Chaumière и Ransan.

По враќањето во Македонија, освен воведувањето на европските модерни сликарски обележја , тој се истакнал и со својата активност во областа на културата и уметноста. Мартиноски раководел со Средното ликовно училиште во Скопје, Друштвото на ликовните уметници, Уметничката галерија во Скопје или денес позната како Национална галерија на Македонија, учествува во формирањето на Македонската академија на науките и уметностите, институции кои и денес се основни носечки елементи на македонскиот културен живот. Неговите уметнички дела се наоѓаат во колекциите на повеќе музеи и галерии, како и во голем број приватни колекции во земјата и во странство.

Одговорен куратор: Мирјана Талеска, кустос советник.

Martinoski panorami (2)

Martinoski panorami (3)

Martinoski panorami (4)

Martinoski panorami (5)

Martinoski panorami (6)

Martinoski panorami (7)

Martinoski panorami (8)

Martinoski panorami (9)

no comments

Read more...

Изложбата „Магијата на Монмартр“ во Мала станица

Во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица, на 15 ноември 2013 година (петок), во 13:00 часот ќе се отвори изложбата Магијата на Монмартр – Битола 2013.

magijata na monmartr mala stanica 2 magijata na monmartr mala stanica 3

Фестивалот „Мал битолски Монмартр“ на кој учествуваат најдобрите училишта што ги одредува меѓународно стручно жири, секоја година се одржува низ улиците на Битола, а творештвото на најмладите се изведува на отворен простор низ Старата битолска чаршија.

Оваа светски препознатлива манифестација за деца од предшколска и школска возраст претставува исклучителна можност да биде презентирана на скопската публика. Имајќи го предвид значењето на оваа изложба, ни претставува особена чест и задоволство истата ја презентираме под синтагмата „од децата за децата“.

На изложбата ќе бидат изложени повеќе од 150 детски цртежи.

Изложбата „Магијата на Монмартр – Битола 2013“ ќе биде преставена пред скопската публика наредните 2 недели.

magijata na monmartr mala stanica 1

no comments

Read more...

Отворена изложбата на Нафи Јашари и Џелил Руфати во Чифте амам

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, вчера (вторник, 12 ноeмври 2013 година), се отвори изложба на Нафи Јашари и Џелил Руфати.

jashari rufati 1-1

jashari rufati 2-1

jashari rufati 3-1

no comments

Read more...

Изложбата “Македонско профано сликарство…” во Чифте амам

На 04.11. 2013 година (понеделник), во 19:30 часот, во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, ќе биде отворена изложбата “Македонско профано сликарство (XIX – почеток на XX век)”.

profano_plakat 100x70

На изложбата е поставен дел од македонското ликовно творештво од периодот на Преродбата, кое во голема мера ќе придонесе за расветлување на раниот развој на современата македонска уметност. Пред македонската јавност, покрај познатите и објавени дела, поставени се и досега неизложени дела, позајмени од јавни и приватни колекции.

Во XIX век во Македонската ликовна уметност продолжува поствизантиската традиција на сликање на иконопис и живопис, по нарачка на црквата и младиот граѓански слој, така што сликањето на елементи и мотиви со профана содржина, се до 80 – те години на XIX век се остварува во рамки на религиозното сликарство. Меѓу зографите – сликари кои имаат значаен допринос за развојот на македонската ликовна уметност во втората половина на XIX и почетокот на XX век се: Димитар Андонов Папрадишки, Ѓорѓи Зографски, Данаил Несторов Фрчкоски, Коста Вангелов, Ѓорѓи Андонов, Коста Шкодреану, Трајко Муфтински и др.

Преку своето творештво, тие, успеале да се наметнат во прифаќањето на новите ликовни идеи за бавно напуштање на шематизираниот поствизантиски иконопис и живопис, во интерес на скромната појава на македонското профано сликарство. Осамените дела на Теодосиј Зограф и Дичо Зограф, во почетокот и средината на XIX век, само го навестуваат она што во областа на македонската ликовна уметност ќе се случува во наредниот период.

Изложбата ќе ја отворат г-а Халиде Палоши, директор на Националната галерија на Македонија и академик Цветан Грозданов. Куратор на изложбата е Славица Алексоска.

Изложбата ќе биде отворена до 29.11. 2013 година.

Profano slikarstvo - Kosta Vangelov

Profano slikarstvo - Papradishki

profano slikarstvo - Dico Zograf

 

Со почит,
Национална галерија на Македонија

no comments

Read more...