Ретроспективна изложба на Спасе Куновски

Изложбата на Спасе Куновски (1929 -1978) ќе се одржи на 9 декември 2016 година во Даут пашиниот амам со почеток од 19 часот.

Spase kunovski logor

…Tорзо од жена (црно торзо од кукла манекен), чиј површински текстил се расцепил и кај градите се „разголува“ фактура на дрво, а нозете од торзото, со подвезици. На едната нога сеуште стои прицврстена чорапа, а на другата – која исто така има дрвен инкарнат како градите – подвезицата е прицврстена со игла. Хипереалистично небо со облаци во средниот дел од сликата (минуваат низ торзото). Наместо глава декоративно извиени лимени ленти.

Муви кои во колона летаат пред облаците во изместена перспектива… Надреален штимунг, а сепак и некаква ведра, попистичка иконографија, која со својата директност опоменува за „современото несвесно разголување“ пред напредно-цивилизациските пролегоменони… само малку да доловам од понирањата во твоето дело „Залуден предизвик“, како штимунг за едно од делата…

spase kunovski 1

Македонската модерна уметност може да се гордее со името и делото на Спасе Куновски кое се повеќе, потврдено, го држи своето место под сводот на македонската култура и историја на уметноста. Тој е еден од ретките фигуративци со надреалистички интерес кој ќе го истражува овој стил целиот живот, без големи скокови и трчање по трендовите кои доаѓале преку тогашна Југославија од светот. Во овој стил тој успеал да ја најде својата база за изнедрување на сите потсвесни идеи, сеќавања, спомени, стравови, сфаќања за светот некогаш и сега, секако нудејќи и специфична опомена за светот утре.

Spase kunovski portret NGM

 

Неговите дела и во денешен контекст се современи и дискурзивни, што значи дека не се дела чиј моментум изминал, туку продолжуваат да остваруваат дијалог со реципиентот. Оттука сметам дека, како и секој творечки опус кој е жива материја подлежна на постојано нови преиспитувања и преџвакувања, и неговото дело ќе продолжи да побудува интерес и да биде тема на истражување на идните генерации, кои можеби на поинаков начин ќе ги толкуваат неговите дела и ќе ја „читаат“ пораката, барајќи асоцијативност во осаменоста предизвикана од технолошкиот напредок и дехуманизацијата на човештвото…

spse kunovski strashilo ngm

“Ars longa, vita brevis, occasio praeceps, experimentum periculosum, iudicium difficile“.

no comments

Read more...

Распоред на активностите од програмата на НГМ за јуни 2016

Распоред на активностите од програмата на Националната галерија на Македонија за 2016 година…

mal stanica logo vlez

Објект Мала Станица

25.05-07.06 ,,The day after” Куратор:  Ана Франговска

Храната е дел од колективниот ум. Ние сме преокупирани со нејзиното производство, шармирани од нејзините производители и обземени со нејзината презентација. Храната стана идеал, дури и израз на културен копнеж за многу образовани урбани професионалци и културолози. Методи Ангелов и порано се занимавал со вклучување на храната во визуелното изразување, каде покрај вклучување на несвојствен медиум, игра во голема мера со иронизирање на брендот и глобализацијата во која сите го губиме сопствениот идентитет.

08-15.06 „Happy birthday”  Куратор: Горанчо Ѓорѓиевски

15-25.06 „Галерија на портрети“ Куратор: Ана Франговска

Изложбата е практично збир на нематеријални дела, недофатни на перцепцијата на човекот со денешните биолошки перцептивни можности. Во повеќе од просториите на Мала станица, просторот се неутрализира од аспект на мирис (се варосува, а подот се брише со средство за неутрализирање), а потоа во секоја од просториите се поставува “мирисен квадрат”. Сопствениците на кучиња, по претходно закажен термин и добиени инструкции, ја посетуваат изложбата. Делото е невидливо за сопствениците, но не и за нивните миленици, чија реакција се документира (фотографии и видео).Во предвид доаѓаат само социјализирани миленици, навикнати на живот во затворен простор. Самостојна изложба на Искра Димитрова.

01-17.06 Тони Чатлески – „Древниот сон“  Кустос: Горанчо Ѓорѓиевски

Авторот е на прагот од надминување на периодот на средовечноста и неминовно си го поставува прашањето „која е смислата на неговото живеење?“. Случајно ли е тука на земјата, или неговото битисување има конкретен повод.
Оттука доаѓа целисходноста на авторовото истражување под работен наслов „Древниот сон“. До реализацијата на проектот, авторот се надева, ке одгатне некоја дилема, ако воопшто одгатна, а и чуму да одгатне. Непознатото е мистично, а мистичното е секогаш поинтересно.

17-30.06  ”Патот на инките” Куратор: Маја Крстевска

Во НГМ на Македонија се отвара нова страница помеѓу две култури што ке биде и потик за реализација на наша претставување наредна година во соодветен галериски простор во Перу, каде ке се промовира со проект по пат на реципроцитет.

25.06-05.07  Сајмир Ахмети

————————————————————

hristijanski motivi - cifte amam (5)

Објект Чифте амам

21.06-21.07  Самостојна изложба на Жарко Башевски, Куратор Горанчо Ѓорѓиевски

Интересот во неговото творештво е свртен кон човекот, па оттаму и интересот за хиперреалистичкиот приод во обликувањето на концептот на делото, кој во идејната проекција го надминува и хиперреализмот, говори за животот и за реалноста во која живееме.

————————————————————

daut-pasin-amam
Објект Даут-пашин амам

06.06 Илија Николовски Луј  Концерт за деца
08.06 МОДОАРС Концерт за пијано на Асами Сате од Јапонија

no comments

Read more...