Maja Kirovska dhe Angel Miov ekspozit në Çifte hamam

Loja e (tërheqjes së) penjve… Eksplikacioni i projektit më të ri të Angell Miov, i titulluar në mënyrë ironike si “Tërheqja e penjve…”, ofron më shumë interpretime të hapura të vet titullit, por edhe të materialit figurativ me kontekst dhe rëndësi të ndryshueshme të kohës aktuale. Në vend të parë, dykuptimësia (ose më shumë kuptimësitë) që janë të sugjeruar me titullin aludojnë për: estetikën artistike të materialeve të cilat artisti i shfrytëzon gjatë krijimit të […]

Ivana Pirkovska në Çifte hamam (vend ekspozita)

„Ajo që njeriu së pari i ka drejtuar sytë e tij drejtë qiellit, nuk ka pasur për qëllim vetëm që ai ta kënaq kureshtjen e tij intelektuale. Ajo që njeriu në fakt ka kërkuar në qiell, ka qenë reflektimi dhe vendi i tij në hierarkinë e universit njerëzorë.” Ernest Kasirer,”Ese për njeriun” Hapësira, koha, virtuelizimi dhe sensacioni i tij figurativ. Loja e cila vazhdimisht përtërihet. Prej derës në derë, prej hapësirës në hapësirë, duke osciluar […]

(foto) Burim Ukiqi ekspozit në Çifte hamam

Krijimtaria e Burim Ukiqit është magjike, mistike por njëkohësisht edhe reale, e pastër, e qartë dhe e qetë. Si puthjet e ëndrrës dhe zgjimit, si takime të materiales dhe zbrazëtirës. Në pëlhurë ai do të fus më shumë evokacione se sa observime, më tepër ndjenja sesa realitet, më tepër nostalgji dhe nevojë të brendshme se sa identitet dhe strumbullaritet. Kjo nënkupton se Burim Ukiqi pikturon atë që dëshiron dhe atë që buron prej tij – […]

Ivana Pirkovska ekspozon në Çifte hamam

Më 12 dhjetor të vitit 2013 (e enjte) në ora 20 do të hapet ekspozita e Ivana Pirkovska e titulluar si “Iluzioni për hapësirën – kohën”. Projekti minimalistik i skulptores së re Ivana Pirkovska i titulluar si “Iluzioni për hapësirën – kohën”, përbëhet prej pesë instalimeve pezulluese transparente të cilat në mes vete korrespondojnë dhe plotësohen. projekti është i konceptuar prej materialeve të ndryshme (pleksiglas, pasqyra, rrethe të ngjyrosura, topa, topa tenisi, penj të ngjyrosur, […]

Burim Ukiqi ekspozit në Çifte hamam

Ëndrra dhe imagjinata janë vet vepra artistike në shpirtin e artistit. Artisti është mediumi, trualli pjellorë i pikturave në ëndrrat e tij. Por artisti me vetëdije të plotë i transformon ëndrrat e veta në përvojë, me qëllim të përcaktimit të mundësive që korrespondojnë mes ëndrrës dhe zgjimit, me qëllim të konstatimit të mundësisë se vallë në ëndrrat e tij ngritët zëri i tërë njerëzimit. Kur flasim për Burim Ukiqin, përkatësisht për përcaktimet e tija artistike, […]

Lubomir Millosheski realizon ekspozitë në Çifte hamam

Në Galerinë Kombëtare të Maqedonisë, në objektin e Çifte hamamit, më 3 dhjetor të vitit 2013 (e martë), në ora 19:30 do të hapet ekspozita e Lubomir Millosheskit. Në këtë ekspozitë Lubomir Millosheski flet për artistin në cilësi të nomadit dhe parashtron pyetjen – sa është i rëndësishëm vendbanimi për krijimtarinë. Socio – njeriu është i preokupuar me telefoninë celulare, internetin, kulturën, ai udhëton, ndërton … hyn në një epokë të re, migron, depërton në […]

“Magjia e Monmartrit – Manastir 2013”

Nëse mungon vetëm një – atëherë nuk ekziston asgjë! – Platoni. Po sikur të mungonte  „Monmartri i vogël i Manastirit”, kultura maqedonase do të ishte shumë e varfër. Syri është roja e trupit, ai do të flejë pasi të gjithë gjymtyrët ti zë gjumi. Ai është i hapur vetëm atëherë kur të gjithë të tjerët janë të mbyllur. Loti është diçka tjetër: ai braktis trupi, por syri asnjëherë. Syri im dëshiron të shoh „Monmartrin e vogël […]