Изложба на Гордана Вренцоска во Чифте амам

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 5 октомври 2016 година, во 20 часот ќе се отвори изложба на Гордана Вренцоска со наслов Неизложено: моите споредни приказни. Во eрата на сеопшта изложеност и откривање на приватноста, широкиот свет на уметникот e сепак најмногу видлив низ потесната призма на неговите јавно изложени дела. Но, како е да се изложат „споредните приказни“ од возбудливиот и непрекинат уметнички процес? Неизложено: моите споредни приказни е составена од […]

Изложба на Тања Балаќ во Чифте амам

На ден 03. 10. 2016 (понеделник), со почеток во 19.30 часот, во галерискиот простор на Национална галерија на Македoнија –објект Чифте Амам ќе биде претставен мултимедијалниот проект „The Birth of a Nation“. Овој проект се состои од неколку видео проекции, и претставува последно и најново видео остварување на авторката Тања Балаќ. Минималистичкиот пристап е свесен избор, чија идеја е да го поттикне размислувањето кај публиката, не само за рефлексијата на светот која не опкружува самите, […]

Епизоди на модернизмот – избор од колекцијата на Вукмановиќ

Hа 16 септември 2016 година (петок) во 20 часот во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица, ќе се отвори изложбата Епизоди на модернизмот – избор од колекцијата на Вукмановиќ, дела од колекцијата на Народниот музеј на Црна Гора од Цетиње, Црна Гора, а кустос на изложбата е Љиљана Караџиќ. Оваа изложба е дел од билатералната соработка на нашите две институции која се одвива неколку години по ред и годинава продолжи со изложбата „Есенција на […]

,,Градина на бои- Допри ја уметноста 3″ во Даут Пашин амам

Националната галерија на Македонија во соработка со Македонското Монтесори здружение го реализираше проектот ,,Градина на бои- Допри ја уметноста 3″. Преку овој проект децата добија ликовна едукација и се запознаа со нашите најголеми уметници. Од креативните работилници во кои учествуваа деца од предшколска возраст се изработија ликовни творби во различни ликовни техники. Допирајќи ја уметноста децата создадоа вистинска градина на уметнички дела. Изложбата ќе биде отворена на 5.09. 2016 (понеделник) во 18:30 часот во објакетот […]

Exhibition “Journey” in Mala stanica

“Journey” is the title of the exhibition which presents works by thirty nine contemporary artists from Macedonia and South Korea. The artists from South Korea are members of the art group Exit. The exhibition was opened on 3rd of August, 2016, 20:30 at the National Gallery of Macedonia ‒ object Mala Stanica. It lasted until 31 of August. The exhibition presents artworks in different media, installations, sound installations, objects, ready-made objects, photos, paintings and drawings. […]

Изложба на Игор Тошевски во „Чифте Амам“

Ве информираме дека во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 5 септември (понеделник) 2016 година, во 20 часот ќе се отвори изложба на Игор Тошевски со наслов Помеѓу.   Игор Тошевски спаѓа меѓу ретките уметници кои во континуитет се обидувале да одговорат на клучните актуелни прашања без притоа да паразитира врз медиумската еуфорија, туку пред сè се обидувал да отвори нов терен за промислување на пошироките импликации и јасно да го искаже својот […]

“Njeriu i zakonshëm” i Zharko Basheski në Çifte Hamam

Bashkëpunimi shumëvjeçar i Galerisë Kombëtare të Maqedonisë dhe Drejtorisë së Kulturës dhe Artit rezulton me participimin e Galerisë në kuadër të manifestimit “Vera e Shkupit” Kështu, edhe gjatë këtij viti, Projekti i programit vjetor të Galerisë Kombëtare të Maqedonisë do të prezantohet në hapjen solemne dhe fillimin e eventit “Vera e Shkupit 2016”. Hapja e këtij manifestimi do të bëhet në tempullin e artit, objektin Çifte Hamam, më datë 21 Qershor të vitit 2016 (e […]