Tanja Balaq – “Crossing Choices”

Share Button

Prezantimi solo i artistes Tanja Balaq do të mbahet më 19 maj në orën 20:00 në Galerinë Nacionale të Republikës së Maqedonisë së Veriut, në objektin Çifte Hamami. Bëhet fjalë për një projekt multimedial – një video-instalim me titull “Crossing Choices”, 2023, i cili përbëhet nga një pikturë, një fotografi, një instalim dhe një video.

Teksti në katalogun e ekspozitës është i Prof. Dr. Ivica Xhparovski i referohet filmit eksperimental me titull “Crossing choices”, i krijuar në bazë të sfondit artistik të pikturave të Tanja Balaq dhe animacionit dhe efekteve vizuale të Nikola Drvoshanov.

Filmi u përzgjodh së fundmi nga një numër i madh i punimeve të paraqitura nga juria e ekspertëve në kuadër të edicionit të 13-të të Festivalit Ndërkombëtar të Video Artit “Magmart” nga Napoli, Itali. Në këtë mënyrë, ky film shtatëminutësh, së bashku me 31 vepra të tjera të lidhura, u bënë pjesë integrale e koleksionit të përhershëm të muzeut “CAM” dhe “Magmart”, një festival ndërkombëtar i video-artit në të cilin më shumë se 1400 artistë nga mbi 80. vende të ndryshme kanë marrë pjesë në vitet e kaluara nga mbarë bota.

Në hapjen e ekspozitës në “Çifte Hamam” do të drejtohet profesori universitar dr. Ivan Xheparovski.

– Në kufi dhe në kalimin nga piktura në filmin dokumentar të angazhuar, por edhe në video art artistik, mund të interpretohet filmi më i fundit i Balaqit “Crossing choices”, një vepër që është në një marrëdhënie të drejtpërdrejtë krijuese dhe imagjinative me dokumentarin dhe videoklipin e saj të mëparshëm arritjet e artit… Dhe për këtë arsye, ky film i fundit i Balac duket se hap një pyetje shumë më intriguese në lidhje me marrëdhënien midis artit dhe realitetit, domethënë, çfarë ndodh kur realizohet kryqëzimi i shpejtësisë dhe përshpejtimit të botës – me madhështinë dhe ngadalësinë e artit dhe video artit? – shkruan Xheparovski.

Sipas tij, në filmin “Shenjat e Kryqëzimit” realizohet ndjenja postmoderne e sublimes, e cila na fut në një botë të dialektikës negative dhe tjetërsimit magjepsës, një botë në të cilën njerëzimi duket se është kryqëzuar në kryqin e shkatërrimit – qoftë ky shkatërrim global ekologjik apo, nga ana tjetër, për anominë sociale globale dhe lokale dhe pashpirtshmërinë.

Tanja Balaq (Shkup, 1968), që nga diplomimi i degës së pikturës në vitin 1991 në Fakultetin e Arteve të Bukura në Shkup (FLU) dhe magjistrimi në vitin 2008 në të njëjtin fakultet, e deri më sot, me të njëjtën energji të pandërprerë, është duke e inkorporuar veten në skenën tonë bashkëkohore të artit, duke eksperimentuar vazhdimisht me stilin dhe zhanrin, duke formuar kështu me sukses statusin e saj artistik dhe profesional. Balaq është anëtare aktive e Shoqatës së Artistëve Figurativ që nga viti 1991, ndërsa më vonë, në periudhën 2006-2013, ka qenë kryetare e saj. Ajo ka bërë edhe vizita të shumta profesionale jashtë kufijve të vendit të saj, ku ndër to duhet veçuar vizita studimore në Paris në vitin 2003. Balaq formon dhe pasuron dhe përmirëson vazhdimisht përvojën e saj profesionale dhe artistike përmes pjesëmarrjes në festivale dhe ekspozita të shumta ndërkombëtare në Serbi, Slloveni, Suedi, Bullgari, Gjermani, Rumani, Angli, Austri, Francë, etj., dhe atje ajo fiton vazhdimisht një sërë mirënjohjesh dhe çmimesh ndërkombëtare. Përveç ndjekjeve të saj themelore brenda pikturës, Balaq, në shekullin e ri, hulumton në mënyrë aktive në fushën e mediave të reja dhe video artit, që manifestohet edhe me instalacionet e saj dhe filmat eksperimentalë e dokumentarë.

Projekti mbështetet nga Ministria e Kulturës e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Share Button