Fituesit e Konkursit të Galerisë Nacionale për Artist të Pjekur dhe konkursit për Artist të ri – 2020 do të prezantohen në Mala Stanica

Share Button

Këtë vit Galeria Nacionale vendosi një përmbajtje të re në Programin-Konkurs për Artist të Pjekur dhe të Ri, mbështetur nga Ministria e Kulturës.

Më 25 qershor 2020, u ofrua një thirrje profesionale për pjesëmarrje në Konkurs, e hapur për të gjithë artistët. Për fituesit, siç u njoftua, fondet sigurohen për një tarifë, për realizimin dhe prodhimin e veprave, një praktikë që nuk është aplikuar në skenën e artit maqedonas për një kohë të gjatë, dhe është një konfirmim i profesionalizmit dhe respektit për punën e artistit.

Brenda afatit, 20 korrik 2020, aplikuan 10 artistë  për konkursin për artist të pjekur dhe 23 autorë të rinj për një artist të ri.

Komisioni Ndërkombëtar i përbërë nga: Mishko Shuvakoviq – – Dekan dhe Profesor i Studimeve të Doktoratës në Media Transdisiplinare dhe Transmedia në Fakultetin e Medias dhe Komunikimit në Universitetin “Singidunum” në Beograd, Roman Uranjek, artist dhe anëtar i grupit IRWIN dhe Arta Agani Bunjaku, artiste, dizajnere dhe drejtoreshë e Galerisë së Arteve të Kosovës kishin një detyrë komplekse, brenda afatit – 20 gusht, 2020, për të zgjedhur një artist të pjekur si fitues dhe dy artistë të rinj.

Më 26 gusht, 2020, Galeria Nacionale shpalli fituesin e konkursit për artist të pjekur: Robert Jankulloski dhe fituesit e konkursit për artistin e ri: Darko Komnenoviq dhe Viktorija Poposka.

Përfundimisht, tre fituesit do të vendosin dhe zbatojnë projektet e tyre në objektin Mala Stanica(Stacioni i vogël). Publiku do të jetë në gjendje t’i vizitojë ata nga 10 dhjetor 2020 deri më 10 janar 2021. Respektimi i protokolleve të mbrojtjes së shëndetit publik mbetet i detyrueshëm. 

 

______________

Ekspozita “Peisazhe të reja – Arkivi i realitetit” nga Robert Jankuloski është projekti fitues i Konkursit për Artist të pjekur, i cili këtë vit u prezantua premierë nga Galeria Nacionale e Republikës së Maqedonisë Veriore. 

Përveç kësaj, ne publikojmë shpjegimin e komisionit në lidhje me projektin e Jankuloskit.

Robert Jankulovski ka lindur në 1969 dhe ka një karrierë mbresëlënëse artistike pas tij. Ne e quajmë atë artistike, jo fotografike, sepse veprat e tij korrespondojnë me mënyrën se si ai duket, e cila, së bashku me fotografinë, është gjithashtu pjesë e artit bashkëkohor. Këtu po flasim për zgjidhjet e ambientit, arritjen në hapësirën publike, veprimet fotografike dhe së fundmi, por jo më pak e rëndësishmja, vendosjen e ekspozitës si një përvojë të plotë, dhe jo si një seri të një fotografie pas tjetrës, e cila ndodh shumë herë në prezantimin e ekspozitës.

Të gjitha fotografitë e tij janë një shprehje e drejtpërdrejtë e përvojës personale, dhe kështu një dokument i kohës dhe hapësirës. Punimet janë një interpretim analitik i asaj që po ndodh rreth tij. Fotografitë që jemi dëshmitarë nuk ndjekin rregullat e mësuara të shkollës, e cila është një përbërje e mirë, si t’i formësojmë ato … shumë herë ata mohojnë njohuritë e marra … ato janë cilësore dhe sugjestionuese, por specifike, të gjithë kanë identitetin e tyre personal. Veprat e tij janë një lidhje vizuale fizike, e prekshme me një moment të caktuar në histori, dhe është gjithashtu një vend fotografik për të zbuluar të vërtetën. Ai është plotësisht i vetëdijshëm për ngjarjet e njëkohshme në mjedis dhe me mendimin e tij është në gjendje ta përcjellë atë në një moment vendimtar në shprehjen e dukshme të mediave që ai i konsideron të nevojshme, dmth. Fotografitë ose ambienti ose ndërhyrjet në hapësirën publike …

Propozimi i tij për një ekspozitë në Mala Stanica i referohet përballjes së momentit të vetëdijes, të jetuarit në një kohë historike, një kohë e shënuar nga Covid. Çdo artist është në të njëjtën kohë një kronist i kohës në të cilën jeton dhe shumë herë është e mundur të rindërtohet koha historike përmes veprave të artit. Kërkimi i tij mbi Serbinë, Greqinë dhe Maqedoninë përmes natyrës lidhet me traditën e temave të peizazhit dhe në të njëjtën kohë me traditën e së shëmtuarës dhe autentikës në artin bashkëkohor.

Kurator i projektit është kuratori i vjetër Ana Frangovska

 

___________

Ekspozita “Kapsid i²0” nga Darko Komnenoviq eshtë një nga dy projektet fitues të Konkursit për Artist të Ri, i cili këtë vit bëri premierën nê Galerisë Nacionale të Republikës së Maqedonisë Veriore. 

Përveç kësaj, ne publikojmë shpjegimin e komisionit në lidhje me projektin e Komnenoviq. 

Darko Komnenoviq është një artist vizual që punon në kontekstin e një vepre post-skulpturore. Kërkimi dhe ndërtimi i tij lidh ndikimet skulpturore, mjedisore dhe teknologjike. Me fjalë të tjera, ai punon me marrëdhënie hapësinore të hibridizuara, perceptim, komunikim dhe hartëzim të efekteve njohëse vizuale. Projekti i propozuar “Capsid i Pro00” është një shembull i shkëlqyeshëm i përgjigjes artistike dhe estetike aktuale ndaj kontradiktave, antagonizmave dhe tjetërsimeve të qenësishme në pandeminë globale të Covid 19. Artisti tregoi me kthjelltësi potencialin për transformimin e shoqërisë moderne dhe marrëdhëniet e rëndësishme midis individëve dhe marrëdhëniet midis individëve dhe kolektivëve , institucione dhe institucione. Artisti propozoi procese, efekte dhe situata komplekse njerëzore, politike, komunikuese dhe, në këtë mënyrë, njohëse që provokuan gjendjen njerëzore në momente pandemike krizash. Artisti vuri në dukje marrëdhëniet midis dy modaliteteve të rëndësishme të kësaj vepre: karakterin e montimit të materialeve / mediave tradicionale dhe moderne dhe karakterin e kapsulës kohore. Lidhja e parashikuar e materialit dixhital dhe konkret me format e jetës njerëzore hap hapësirë për të testuar modernitetin tonë individual dhe kolektiv. Projekti meritonte vëmendje me aktualitetin e tij, materialin hibrid, kompleksitetin e medias dhe angazhimin thelbësor ekzistencial.

Kurator i projektit është kuratori Gorancho Gjorgjievski

 

_________________

“FANTAZMA”  është titulli i ekspozitës së Viktorija Poposka, njëra nga dy fituesit e Konkursit për Artist të Ri, i cili këtë vit u prezantua premierë nga Galeria Nacionale Republikës së Maqedonisë Veriore.

Viktorija Poposka është një artiste e re, e lindur në 1992. në Strugë, Republika e Maqedonisë Veriore. Ajo u diplomua në fushën e pikturës së aplikuar me konservim dhe restaurim në Fakultetin e Arteve të Bukura, ku mori çmimin “Borko Lazeski” për piktorin më krijues në 2015, pasuar nga realizimi i ekspozitës së saj të parë solo me titull “Takim” në Muzeun e Shkupit në 2016. Në të njëjtin vit ajo do të marrë pjesë në “Paratissima” ku merr çmimin special “Ponte di pietra” e ndjekur nga pjesëmarrja e saj në “Paratissima-to the stars” në Torino, Itali. Në Strugë, vendlindjen  e saj, në vitin 2017 kishte një prezantim solo në galerinë “Koxhoman”, pasuar nga pjesëmarrja në disa ekspozita grupore, shfaqje, koloni.

Ekspozita “FANTAZMA” është pjesë e një projekti të tërë që adreson strategjinë gjithnjë e më globale për ruajtjen e planetit Tokë. Si një artiste, si dhe një aktiviste, ajo e drejton jetën e saj gjithnjë e më shumë në mënyrën më të thjeshtë, duke u kthyer në natyrë, duke refuzuar produktet aktuale, moderne, “të modës”, pas përdorimit të të cilave mbetet një sasi e madhe e paketimit të pathyeshëm. Sipas filozofisë së saj të jetës, ajo e drejton punën e saj drejt ndërgjegjësimit, duke përdorur mbeturina. Krijimi i veprave të Poposkës është një lloj procesi me fillimin dhe mbarimin e vet. Ndërtimi i skulpturave, objekteve për të është një ritual i vërtetë, duke filluar me mbledhjen, përzgjedhjen, larjen e mbeturinave, pastaj formësimin e tyre në veprim dhe më në fund (pas përfundimit të ekspozitës) dislokimin e tyre në një deponi.   

Kurator i projektit është kuratori Aleksandra Zinovski Vilich

 

Share Button