Intervistë Perica Georgiev- Pepsi: Gjithsecili duhet ta shprehë veten, pavarësisht nëse është piktor apo jo

“Unë ndiej tani se në Maqedoni do të ndodhë diçka e mirë, mbase do të vijë një krijim i ri nga piktorët e rinj, nga artistët e rinj”, thotë piktori Perica Georgiev-Pepsi, ekspozita e të cilit joformale dhome, me titull “Dhe në zjarrin sapo të lindë pranvera” është hapur në objektin “Çifte Hamam”, pranë Galerisë Nacionale të Republikës së Maqedonisë së Veriut.Në të shihen shtatëdhjetë piktura, ndër to riprodhime muralesh të grupit “Zero”, i cili […]

Vasko Tashkovski – Ekspozita në objektin Hamami i Daut Pashës

ISH Galeria Nacionale e Republikës së Maqedonisë së Veriut ka nderin dhe kënaqësinë e veçantë të lajmërojë ekspozitën retrospektive të akademikut Vasko Tashkovski, përfaqësues kryesor i surrealizmit, pikturës fantastike, temave ekologjike dhe kozmike në artin figurativ maqedonas, me një afirmim të gjerë në Ballkan, në Evropë dhe në botë. Sipas shumicës së bashkëkohësve, kontributi i Vasko Tashkovskit në artin bashkëkohor maqedonas që nga fillimi i krijimtarisë mund të dallohet nëpërmjet ndjekjes së një rruge të […]

Ekspozita e Goran Despotovskit në Çifte Hamam

Me kënaqësi të veçantë e paralajmërojmë ekspozitën “Subscript” të artistit nga Novi Sadi Goran Despotovski, e cila do të hapet më 8 tetor të vitit 2021, në objektin Çifte Hamam, në ora 20:00. Ekspozita “Subscript” e Goran Despotovski është e karakterit retrospektiv dhe shtrihet në korpusin e disa veprave të tij, kryesisht në mediumin e instalacionit. Në pjesën më të madhe të instilacioneve dhe objekteve të realizuara të autorit, ai e prezanton personalitetin, grupin e […]

Shpallje për shërbimet projektante për përgatitjen e projekt-dokumentacionit teknik për rindërtimin e Mala Stanica

Galeria Nacionale  ju informon se  është hapur shpallje nga Ministria e Kulturës, botuar në Byronë e furnizimeve Publike të sistemit elektronik të furnizimeve  publike, më 28 qershor 2021, me numrin 11015/2021. Njoftimi i referohet shërbimeve të dizajnit për përgatitjen e dokumentacionit teknik të projektit në nivelin e projektit themelor për rindërtimin e objekteve kulturore me auditim të përfshirë, do të zbatohet përmes një procedure të hapur dhe zgjat deri më 28 korrik, deri në orën […]

“Rregullat e Reja” të autores kosovare Zake Prelvukaj

Zake Prelvukaj

Galeria Nacionale shpall ekspozitën “Rregullat e Reja” të autores kosovare Zake Prelvukaj, e cila do të hapet më 18 maj, në objektin Çifte hamam.   Ekspozita e Zake Prelvukaj “Rregullat e reja” është një ekspozitë që i referohet kohës aktuale në të cilën jetojmë, botës së re në të cilën jemi zhytur, në mënyrë të pavetëdijshme, dhe për të cilën na pëlqen ose jo bëhemi ithtar. Ȅhtë një kohë e zhvillimit të shpejtë teknologjik, i […]

Gratë në pikturë personale të Liçenoski – Ekspozitë virtuale

Asnjë dhe askush nuk ndikon ta drejtojë dashurinë time për artin në përgjithësi, dhe për pikturën në veçanti. Që kur di për veten time, që nga mosha parashkollore, kam vizatuar dhe pikturuar me pasion. Udhëhequr nga ai ideal artistik, unë vazhdimisht lëviza përgjatë rrugës së vështirë me gjemba përmes jetës së mundimshme, duke punuar pa u lodhur ditë e natë, vetëm për të arritur qëllimin e dëshiruar – artin. – Lazar Liçenoski (portrete dhe akte […]

Galeria Nacionale radhazi fiton manifestimin Faqja e Vitit, përsëri në kategorinë e institucioneve qeveritare / shtetërore

Galeria Nacionale vazhdon me suksese dhe e përmbyll këtë vit të vështirë plot sfida, në një mënyrë të bukur.   Uebfaqja jonë https://nationalgallery.mk/ për të dytin vit radhazi fiton manifestimin Faqja e Vitit, përsëri në kategorinë e institucioneve qeveritare / shtetërore, medalje me të cilën ne u ndamë për 2019 dhe 2020.   Falë Media Solutions dhe vetë ngjarjes Site of the Year mundësuar nga MediaSolutions.   Faleminderit të gjithëve për mbështetjen, të gjithë punonjësve […]

“Përhitje dheFisnikëri” nga Nevzat Bejtuli – Kica

Nevzat Bejtuli – Kica ka lindur në vitin 1962 në fshatin Gjurgjevisht të Gostivarit. Aty e ka filluar shkollën fillore, të cilën, bashkë me shkollën e mesme, e ka kryer në Visoko të Bosnjë e Hercegovinës. Akademinë e Arteve të Bukura e ka kryer në Shkup, në vitin 1993, kurse studimet pasuniversitare në Prishtinë, në klasën e Rexhep Ferrit, më 2002. Disa vite ai ka punuar si mësimdhënës i artit figurativ në Gjimnazin e Tetovës, […]

Fituesit e Konkursit të Galerisë Nacionale për Artist të Pjekur dhe konkursit për Artist të ri – 2020 do të prezantohen në Mala Stanica

Këtë vit Galeria Nacionale vendosi një përmbajtje të re në Programin-Konkurs për Artist të Pjekur dhe të Ri, mbështetur nga Ministria e Kulturës. Më 25 qershor 2020, u ofrua një thirrje profesionale për pjesëmarrje në Konkurs, e hapur për të gjithë artistët. Për fituesit, siç u njoftua, fondet sigurohen për një tarifë, për realizimin dhe prodhimin e veprave, një praktikë që nuk është aplikuar në skenën e artit maqedonas për një kohë të gjatë, dhe […]

Projekti multimedial “Qëndisja në gur” nga Monika Moteska

Projekti multimedial “Qëndisja në gur” nga Monika Moteska prezanton hulumtimin më të fundit të artistit. Projekti është një instalim kompleks që gjallëron të gjithë hapësirën e Çifte hamamit, dhe përbëhet nga disa vepra vizuale të pavarura, por edhe të ndërlidhura në media të ndryshme, nga vizatimet më klasike, përmes skulpturave hapësinore të gatshme / instalimeve, deri te punimet video dhe zanore / instalime. Moteska tregon aftësinë e saj artistike-ideologjike kryesisht në format klasike të shprehjes […]