Еkspozita e pavarur e Miftar Memetit në Çifte Hamam

Të martë, më 1 nëntor, në ora 19:00 në Çifte Hamam – Shkup do të keni mundësi të merrni pjesë në hapjen e ekspozitës së pavarur të Miftar Memetit. Në hapjen e ekspozitës fjalë përshëndetëse do të mbajë drejtoresha e Galerisë Kombëtare të Maqedonisë Dr. Dita Starova Qerimi, zotëri Fatmir Sulejmani dekan në Fakultetin Filologjik pranë Universitetit të Teovës njëherësh edhe mik i ngushtë që nga fëmijëria me autorin dhe artisti akademik i artit figurativ z.Reshat […]

Ekspozitë ndërkombëtare grupore “Vëzhgim pa vëzhgues”

Të hënën, më datë 17 tetor në ora 19:00 në Çifte Hamam, Shkup keni mundësi të merrni pjesë në hapjen e Ekspozitës ndërkombëtare grupore “Vëzhgim pa vëzhgues” e cila është ekspozitë që përbëhet nga vepra në të cilat si motiv dhe “objekt” shfaqet prania e njeriut, trupi, figura dhe truporja dhe “modifikimet” e tyre nga aspekti i reflektimeve artistike dhe perceptimeve autoriale. Së këtejmi, përveç kontekstit subjektiv, veprat i shprehin edhe aktualitetet/aspektet socio-kolturore nga të […]

Изложба на Славица Јанешлиева – „Состојби“

На ден 13.10.2016 година (четврток), со почеток во 20 часот, во НУ Национална галерија на Македонија, мултимедијален центар Мала станица, ќе биде отворена самостојната изложба на Славица Јанешлиева под наслов „Состојби“. Во најновиот проект Јанешлиева со за неа препознатлив директен и симболичен критички јазик се осврнува на контроверзните појави во општеството на глобално и локално ниво. Реакциите, дилемите и ставовите кои се однесуваат на актуелните теми и состојби што го креираат секојдневното (не)функционирање на општеството, […]

Еkspozita e pavarur e Sllavica Janeshlieva me titull “Sostojbi”

Ju informojmë se më datë 13.10.2016 (e enjte), me fillim në ora 20:00, në Galerinë Kombëtare të Maqedonisë, Qendra Multimediale “Malla Stanica” (“Stacioni i vogël”) do të hapet ekspozita e pavarur e Sllavica Janeshlieva me titull “Sostojbi” (“Gjendjet”). Në projektin më të ri, Janeshlieva me gjuhën e saj kritike të drejtpërdrejtë dhe simbolike u bën vështrim dukurive kontroverse në shoqëri, në nivel lokal dhe global. Reagimet, dilemat dhe qëndrimet të cilat kanë të bëjnë me […]

Еkspozita e pavarur e Sllavica Janeshlieva me titull “Sostojbi”

Ju informojmë se më datë 13.10.2016 (e enjte), me fillim në ora 20:00, në Galerinë Kombëtare të Maqedonisë, Qendra Multimediale “Malla Stanica” (“Stacioni i vogël”) do të hapet ekspozita e pavarur e Sllavica Janeshlieva me titull “Sostojbi” (“Gjendjet”). Në projektin më të ri, Janeshlieva me gjuhën e saj kritike të drejtpërdrejtë dhe simbolike u bën vështrim dukurive kontroverse në shoqëri, në nivel lokal dhe global. Reagimet, dilemat dhe qëndrimet të cilat kanë të bëjnë me […]

Изложба на Гордана Вренцоска во Чифте амам

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 5 октомври 2016 година, во 20 часот ќе се отвори изложба на Гордана Вренцоска со наслов Неизложено: моите споредни приказни. Во eрата на сеопшта изложеност и откривање на приватноста, широкиот свет на уметникот e сепак најмногу видлив низ потесната призма на неговите јавно изложени дела. Но, како е да се изложат „споредните приказни“ од возбудливиот и непрекинат уметнички процес? Неизложено: моите споредни приказни е составена од […]

Изложба на Тања Балаќ во Чифте амам

На ден 03. 10. 2016 (понеделник), со почеток во 19.30 часот, во галерискиот простор на Национална галерија на Македoнија –објект Чифте Амам ќе биде претставен мултимедијалниот проект „The Birth of a Nation“. Овој проект се состои од неколку видео проекции, и претставува последно и најново видео остварување на авторката Тања Балаќ. Минималистичкиот пристап е свесен избор, чија идеја е да го поттикне размислувањето кај публиката, не само за рефлексијата на светот која не опкружува самите, […]