Shënimi i Ditës Botërore dhe Evropiane të muzeve

Ju lajmërojmë që Galeria kombëtare e Maqedonisë me një nder dhe kënaqësi të veçantë do të shënojë manifestimin e “18 Majit – Ditës ndërkombëtare të muzeve”. Temën të cilën e shpall Këshilli ndërkombëtar i muzeve (ICOM), me seli në Paris, Francë dhe e cila vlen për të gjitha shtetet për vitin 2017 titullohet: “Muzetë dhe historitë kontestuese – duke rrëfyer të parrëfyeshmet në muzetë” (Museams and contested histories: Saying the unspeakable in museums). Kjo temë fokusohet […]

“Muaji i Nikolla Martinoskit” në Galeria kombëtare

Me rastin e “Muajit të Nikolla Martinoskit”, Galeria kombëtare e Maqedonisë ju informon që do të realizohen tre ngjarje të rëndësishme në emër të trashëgimisë kulturore që e la pas piktori bashkëkohor i pikturës dhe artit figurativ të Maqedonisë. Ngjarja e parë, promovim i monografisë Më 5 maj 2017 (e premte), në ora 11 në Galerinë kombëtare të Maqedonisë, në objektin Malla Stanica, do të realizohet promovim i monografisë “Nikolla Martinoski deri 1945”. Botues i edicionit monografik është Galeria kombëtare […]

Goce Nanevski – Autonomia e shekullit

Autonomia e shekullit, videotrilogjia e Goce Nanevskit, do të shfaqet më 4 maj (e enjte), në Malla Stanica, ora 20.  Projekti më i ri – tre video individuale – kanë karakter konceptualo-dokumentar. Në këtë trilogji, Nanesvki është i angazhuar socialo-politikisht. Gjuha e tij nuk është e drejtpërdrejtë dhe fjalë për fjalë, nuk është reagim apriori dhe kritikë ndaj përditshmërisë aktuale, por, nëpërmjet historive të shkurtra esenciale, me një konotacion shumë të përgjithësuar, udhëzon drejt deformimeve mjaft të […]