“Magjia e Monmartrit – Manastir 2013”

Nëse mungon vetëm një – atëherë nuk ekziston asgjë! – Platoni. Po sikur të mungonte  „Monmartri i vogël i Manastirit”, kultura maqedonase do të ishte shumë e varfër. Syri është roja e trupit, ai do të flejë pasi të gjithë gjymtyrët ti zë gjumi. Ai është i hapur vetëm atëherë kur të gjithë të tjerët janë të mbyllur. Loti është diçka tjetër: ai braktis trupi, por syri asnjëherë. Syri im dëshiron të shoh „Monmartrin e vogël […]

Nafi Jashari dhe Xhelil Rufati ekspozit në Çifte hamam

Është një nderë i posaçëm për Galerinë Kombëtare të Maqedonisë që të prezantoj veprat e profesor Nafi Jasharit, që janë vetëm një pjesë e mozaikut të veprimtarisë shoqërore të tij, si profesor në fakultetit e arteve në Tetovë, kurse ligjërimet e sekreteve të artit të grafikës do të jenë destinimi përcaktues në jetën e këtij artisti, mision gjatë të cilit do të zbulohen studentë të talentuar në fushën e artit figurativ. Kjo flet qartë për […]

(foto) Hapja e ekspozitës “Bukë dhe kripë” në Vjenë

Fotografi nga hapja e ekspozitës “Bukë dhe kripë”, në organizim të Galerisë  Kombëtare të Maqedonisë, e cila u hap në Palais Porcia në Vjenë, më 7 nëntor të vitit 2013 (e enjte), në të cilën u prezantuan 12 artistë nga Maqedonia.   Ekspozita nxiti interesim të madh në mesin e publikut nga Austria që rezultoi me vizitë të shumë vizitorëve dhe me kritika pozitive nga profesionistët dhe nga Ministria për arsim, kulturë dhe shkencë e […]

U hap ekspozita “Piktura profane maqedonase” në Çifte hamam

Të hënën  (më datë 04.11. 2013), në Galerinë Kombëtare të Maqedonisë, në objektin e Çifte hamamit, u hap ekspozita “Piktura profane maqedonase (shekulli XIX – fillimi i shekullit XX)”. Kurator i ekspozitës është Sllavica Aleksoska.   Në ekspozitën është prezantuar një pjesë e krijimtarisë figurative maqedonase nga periudha e Rilindjes, që në masë të konsiderueshme do të kontribuojë për ndriçimin e zhvillimit të hershëm të artit bashkëkohorë maqedonas. Para opinionit maqedonas, përskaj veprave të njohura […]

„Magjia e Monmartrit” në Stacionin e vogël (hapja dhe vend ekspozimi)

Në Galerinë Kombëtare të Maqedonisë, në objektin e Stacionit të vogël, më 15 nëntor të vitit 2013 u hap ekspozita “Magjia e Monmartrit” – Manastir 2013. Festivali “Monmartri i vogël i Manastirit” në të cilën morën pjesë shkollat më të mira që përcaktohen nga komisioni ndërkombëtarë i profesionistëve, për çdo vit realizohet nëpër rrugët e Manastirit, kurse krijimtaria e të rinjve realizohet në hapësira të hapura nëpër Çarshinë e vjetër të Manastirit.

Vizita e GKM me ekspozitën “Bukë dhe kripë” në Vjenë

Në organizim të Galerisë Kombëtare të Maqedonisë, në Palais Porcia në Vjenë, më 7 nëntor të vitit 2013 (e enjte) në ora 18:30 do të hapet ekspozita “Bukë dhe kripë”, në cilën do të prezantohen 12 artistë nga Maqedonia. Në ekspozitën e titulluar si “Bukë dhe kripë (tranzicioni dhe gjinitë)” janë të përfshirë 12 aspekte të ndryshme të vrojtimit të diskurseve të tranzicionit dhe të gjinive në shoqërinë maqedonase sot. Diversiteti mes gjeneratave të artistëve […]