Епизоди на модернизмот – избор од колекцијата на Вукмановиќ

Hа 16 септември 2016 година (петок) во 20 часот во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица, ќе се отвори изложбата Епизоди на модернизмот – избор од колекцијата на Вукмановиќ, дела од колекцијата на Народниот музеј на Црна Гора од Цетиње, Црна Гора, а кустос на изложбата е Љиљана Караџиќ. Оваа изложба е дел од билатералната соработка на нашите две институции која се одвива неколку години по ред и годинава продолжи со изложбата „Есенција на […]

,,Градина на бои- Допри ја уметноста 3″ во Даут Пашин амам

Националната галерија на Македонија во соработка со Македонското Монтесори здружение го реализираше проектот ,,Градина на бои- Допри ја уметноста 3″. Преку овој проект децата добија ликовна едукација и се запознаа со нашите најголеми уметници. Од креативните работилници во кои учествуваа деца од предшколска возраст се изработија ликовни творби во различни ликовни техники. Допирајќи ја уметноста децата создадоа вистинска градина на уметнички дела. Изложбата ќе биде отворена на 5.09. 2016 (понеделник) во 18:30 часот во објакетот […]

Exhibition “Journey” in Mala stanica

“Journey” is the title of the exhibition which presents works by thirty nine contemporary artists from Macedonia and South Korea. The artists from South Korea are members of the art group Exit. The exhibition was opened on 3rd of August, 2016, 20:30 at the National Gallery of Macedonia ‒ object Mala Stanica. It lasted until 31 of August. The exhibition presents artworks in different media, installations, sound installations, objects, ready-made objects, photos, paintings and drawings. […]

Изложба на Игор Тошевски во „Чифте Амам“

Ве информираме дека во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 5 септември (понеделник) 2016 година, во 20 часот ќе се отвори изложба на Игор Тошевски со наслов Помеѓу.   Игор Тошевски спаѓа меѓу ретките уметници кои во континуитет се обидувале да одговорат на клучните актуелни прашања без притоа да паразитира врз медиумската еуфорија, туку пред сè се обидувал да отвори нов терен за промислување на пошироките импликации и јасно да го искаже својот […]