Ditët Evropiane të Trashëgimisë Kulturore 2023

Ditët e Trashëgimisë Evropiane janë ngjarja kulturore më e famshme e përbashkët e gjithë njerëzvetë Evropës. Këshilli i Evropës nisi iniciativën në vitin 1985 dhe në vitin 1999 Bashkimi Evropian u bashkua për të krijuar një akcion të përbashkët që vazhdon edhe sot e kësaj dite. Në shtator të çdo viti, ngjarjet e EDKN-së, shpesh të quajtura ditë të hapura të trashëgimisë, mbahen në shtetet anëtare të Konventës Evropiane të Kulturës, happen dyerte shumë monumenteve […]

Ftesë Për Pjesëmarrje Në Konferencë Për Edukim Bashkëkohor Muzeor

Ftesë Për Pjesëmarrje Në Konferencë Për Edukim Bashkëkohor Muzeor, Galeria Nacionale e Maqedonisë së Veriut, Hamami Daut Pasha, Shkup, 30-31 maj 2023 Të nderuar, Ne jemi veçanërisht të kënaqur të ndajmë me ju dhe tu ftojmë të merrni pjesë në Konferencën për edukimin bashkëkohor muzeor, e cila do të mbahet në hamamin e Daut Pashës në Shkup më 30 dhe 31 maj 2023. Konferenca organizohet nga Galeria Nacionale e Maqedonisë së Veriut dhe organizohet në […]

Pavijoni i Republikës së Maqedonisë së Veriut: Ekspozita e 18-të Ndërkombëtare e Arkitekturës – La Biennale di Venezia

Përgatitjet për projektin “Laboratori nga e kaluara për të ardhmen: Tregime për Shkollën Verore të Arkitekturës në Manastirin e Shën Joakim Osogovskit, 1992 – 2017”, si përfaqësues kombëtar i Bienales. Një ekspozitë ndërkombëtare e arkitekturës në Venedik në vitin 2023, duke u zhvilluar siç është planifikuar dhe me një tempo dinamike. Ekspozita është përgatitur dhe tashmë ka mbërritur në Venedik. Hapja zyrtare e Pavijonit të Maqedonisë do të jetë më 18 maj 2023, në Ditën […]

“Labirinti i Artit 2” në Ekspozitën e Përhershme të Galerisë Nacionale në Hamamin Daut Pasha

Të dashur nxënës, mësues arti, artdashës! Kemi kënaqësinë t’ju informojmë se në ambjentin e Hamamit të Daut Pashës të Galerisë Nacionale po zhvillohet edicioni i dytë i punëtorisë edukative muzeale “LABIRINI I ARTIT 2”. Është i dedikuar për nxënësit e klasave të pesta dhe të gjashta të shkollave fillore. Realizimi i punëtorisë ka filluar më 1 prill 2023. Kjo punëtori muzeale ka një koncept edukativ, kërkimor dhe fitues çmimesh. Një gjëegjëzë shtrohet para të gjithë […]

Ekspozita përfundimtare e projektit gjithëpërfshirës “Mendo një dëshirë”

Të dashur miq, Me datë 14.12.2022 (e mërkurë), ora 13:00 në ambientet e Çifte hamamit, po përmbyllim një projekt gjithëpërfshirës dhe ju ftojmë të bëheni pjesë e rrëfimit tonë me titull “Mendo një dëshirë”. Në vitin që po kalon dhe që ngadalë po mbush valixhet me të gjitha arritjet tona, jemi bërë më të sigurt dhe me përvojë në atë që bëjmë, por edhe më të vetëdijshëm dhe më të përgjegjshëm për botën përreth nesh. […]

Mendo një dëshirë

Galeria Nacionale e Maqedonisë së Veriut, në fund të këtij viti, gjatë muajve tetor dhe nëntor e realizoi projektin me titull “Mendo një dëshirë”. Bëhet fjalë për punëtori kreative për të bërë dekorime të ndryshme nga copa të vogla tekstili që kanë mbetur nga rrobaqepësia ose janë të papërdorshme për arsye të tjera. Materialet për të bërë dekorime si dhe materiale të tjera ndihmëse, kësaj radhe na janë dhuruar nga shtëpia e modës “Bella”. Ata […]

Shpallje për shërbimet projektante për përgatitjen e projekt-dokumentacionit teknik për rindërtimin e Mala Stanica

Galeria Nacionale  ju informon se  është hapur shpallje nga Ministria e Kulturës, botuar në Byronë e furnizimeve Publike të sistemit elektronik të furnizimeve  publike, më 28 qershor 2021, me numrin 11015/2021. Njoftimi i referohet shërbimeve të dizajnit për përgatitjen e dokumentacionit teknik të projektit në nivelin e projektit themelor për rindërtimin e objekteve kulturore me auditim të përfshirë, do të zbatohet përmes një procedure të hapur dhe zgjat deri më 28 korrik, deri në orën […]

Gratë në pikturë personale të Liçenoski – Ekspozitë virtuale

Asnjë dhe askush nuk ndikon ta drejtojë dashurinë time për artin në përgjithësi, dhe për pikturën në veçanti. Që kur di për veten time, që nga mosha parashkollore, kam vizatuar dhe pikturuar me pasion. Udhëhequr nga ai ideal artistik, unë vazhdimisht lëviza përgjatë rrugës së vështirë me gjemba përmes jetës së mundimshme, duke punuar pa u lodhur ditë e natë, vetëm për të arritur qëllimin e dëshiruar – artin. – Lazar Liçenoski (portrete dhe akte […]

Fituesit e Konkursit të Galerisë Nacionale për Artist të Pjekur dhe konkursit për Artist të ri – 2020 do të prezantohen në Mala Stanica

Këtë vit Galeria Nacionale vendosi një përmbajtje të re në Programin-Konkurs për Artist të Pjekur dhe të Ri, mbështetur nga Ministria e Kulturës. Më 25 qershor 2020, u ofrua një thirrje profesionale për pjesëmarrje në Konkurs, e hapur për të gjithë artistët. Për fituesit, siç u njoftua, fondet sigurohen për një tarifë, për realizimin dhe prodhimin e veprave, një praktikë që nuk është aplikuar në skenën e artit maqedonas për një kohë të gjatë, dhe […]