„Мистерија и индивидуализам“ на Синиша Новески во КИЦ Загреб

Самостојна изложба на ликовниот уметник Синиша Новески во Република Хрватска. Во Културно информативниот центар на Република Северна Македонија во Загреб, на 23 мај 2024 ќе се реализира самостојната изложба на уметникот Синиша Новески насловена „Мистерија и индивидуализам“. Изложбата се реализира со поддршка на Министерството за култура. Отварање 23.05.20 ч.до 31.05.2024 г. Во изложбениот простор на информативниот центар ќе бидат претставени 12 скулптури, а на официјалното отворање на изложбата кое е закажано за 20ч ќе се […]

Резултати по интерен оглас 04-37/9

Врз основа на член 10, 30, 48 и 49 од Законот за административни службеници (Сл.весник на РМ. 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16, 11/18), а во врска со Правилникот за формата, и содржината на интерниот оглас, начинот на поднесување на пријавата за унапредување, како и начинот на нивно бодирање и максималниот број на бодови од постапката за селекција, во зависност од категоријата на работното место за кое е објавен огласот (Сл.весник на РМ 11/2015, 35/2018, 303/2020),… […]

INTER SPEM ET METUM на 60. едиција на традиционалното Венециско Биенале

На последниот работен ден од 2023 година носиме убави вести. Ни претставува особена чест и задоволство да Ве информираме дека и овој пат, довербата да бидеме носители на националното знаме на престижната манифестација со 120 годишна историја La Biennale di Venezia, ни беше доделена нам како институција по 9 пат. На 60. ликовна сесија на Венециското биенале 2024, Република Северна Македонија ќе биде претставена со проектот INTER SPEM ET METUM, (Помеѓу надеж и страв/Between hope […]

ИНТЕРЕН ОГЛАС 01/2023

Врз основа на член 10, 30, 48 и 49 од Законот за административни службеници (Сл.весник на РМ. 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16, 11/18), а во врска со Правилникот за формата, и содржината на интерниот оглас, начинот на поднесување на пријавата за унапредување, како и начинот на нивно бодирање и максималниот број на бодови од постапката за селекција, во зависност од категоријата на работното место за кое е објавен огласот (Сл.весник на РМ 11/2015, 35/2018, 303/2020),… […]

Од јубилејната година на Националната галерија, 75 години постоење

За годината што изминува, со сигурност може да се резимира дека на културната сцена изнесе особени проекти од национален интерес. Културната понуда остана во духот на разновидноста, традицијата и националниот идентитет. Зборуваме за проекти од јавен интерес, кои ги промовираа достигнувањата на нашите уметници и вредностите на домашното творештво и културно наследство. За нас, 2023 година, година на одбележување на јубилеј – 75 години постоење, ќе биде забележана како амбициозно реализиран предизвик. Изнесовме квалитетна Програма […]

Европски денови на културно наследство 2023

Деновите на европското наследство се најпрославуваниот културен настан што го споделуваат луѓето од Европа. Советот на Европа ја покрена иницијативата во 1985 година, а во 1999 година се придружи и Европската унија за да се создаде заедничка акција, која продолжува до денес. Во септември, секоја година, настаните на ЕДКН, често наречени отворени денови на наследството, се одржуваат во земјите-членки на Европската културна конвенција, вратите се отворени за бројни споменици на културата и локалитети, овозможувајќи им […]

„Бела ноќ“ во Националната галерија со Симон Шемов и Миле Корубин

Две големи и исклучително значајни изложби се поставени во репрезентативните објекти Даут-пашин амам и Чифте амам со кои Националната галерија партиципира во Програмата на манифестацијата „Бел ноќ“ за 2023 година. Ја информираме широката публика дека во сабота, 30 септември 2023, од 20 часот до доцните вечерни часови ќе имаат задоволство бесплатно да ги посетат двете поставки, програмски активности во рамките на одбележување на јубилејот – 75 години постоење на Националната галерија.   Симон Шемов „Мултиверзум“ […]

Даут пашин амам следните две недели затворен за посетители

Во следните две недели објектот Даут пашин амам ќе биде затворен за посетители. Во подготовки е изложбата на Симон Шемов која ќе се отвори на 27 септември 2023 година. Ви благодариме на разбирањето. Посетете го објектот Чифте амам во кој во моментов е изложбата на Димитрие Дурацовски.

Павилјон на Република Северна Македонија на 18. Интернационална архитектонска изложба – La Biennale di Venezia

„Лабораторија од минатото за иднината: Приказни за Летната школа за архитектура во манастирот Свети Јоаким Осоговски, 1992 – 2017“ е национален претставник на 18. Интернационална изложба на архитектурата во Венеција во 2023 година. Официјалното отворање на македонскиот павилјон ќе биде на 18 мај 2023 година, на Меѓународниот ден на музеите, во 18 часот на адреса: Venice, Scuola dei Laneri, Salizada San Pantalon 131/A. Учеството на оваа престижна манифестација со ваков проект е од особено значење, […]

Промоција на монографијата посветена на животот и творештвото на скулпторот Анета Светиева

Промоција на монографијата посветена на животот и творештвото на скулпторот Анета Светиева во објектот Даут пашин амам, на 19 мај (петок) 2023, со поечток во 12.00 часот. Промотор е проф. д-р Небојша Вилиќ. Ликовното творештво на Анета Светиева Слоевитоста на животот и комплексноста на творештвото на Анета Светиева, вкрстување на нејзините животни тешко проодливи патишта и ситуации со нејзиното дело, колку и да го отежнуваат нивното ткаење, беа и нејзината единствена вистинска патека кон духовната […]