Ретроспективна изложба на Драган Верговски – Алпи

Драган Верговски-Алпи, роден во 1950 година, во Белград, е истакнат советник конзерватор чие уметничко патување е длабоко обликувано од неговите ментори и од различните стилови на модерната уметност. Неговите школски и студентски години се обележани со богато образовно искуство, почнувајќи од Средното уметничко училиште во Скопје, под раководство на професорот Димо Тодоровски. Тука Верговски ги усовршува своите уметнички вештини и развива длабока проникливост за сложеноста на уметничкото изразување. Продолжувајќи го своето ликовно образование, Верговски се […]

„Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“ Мирослав Масин во Даут пашин амам

Ве известуваме дека на изложбата на Мирослав Масин насловена „Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“ ќе биде отворена во објектот Даут пашин амам, на 15.5.2024, во 20 часот. За комплексното творештво на Мирослав Масин, за естетичките категории и темите на интерес, пренесуваме дел од ставовите на авторите кои се осврнале на истото. „… ако примитивизмот е антирационалистичка и антиматеријалистичка филозофија, потрага по потеклото и апсолутите, по недопрената и неконтаминирана човечност и побуна против линеарната, […]

Самостојна изложба на Надја Розева во Чифте амам

На 11.04.2024 година, четврток, во 19:30 часот, во Чифте амам ќе биде отворена самостојна изложба на Надја Розева. На изложбата ќе бидат прикажани медални скулптури создадени во различни периоди, како и други дела на авторот. Изложбата ќе трае до 7 мај 2024 година. Националната галерија за прв пат ќе ги претстави уметничките медали на светски познатата медалистка Надја Розева. Изложбата е прва од ваков вид во нашата земја и ќе го насочи вниманието на јавноста […]

„Париски рефлексии 3“ во Чифте амам

Националната галерија во соработка со Францускиот институт во Скопје, во рамките на одбележување на Меѓународниот ден на франкофонијата, со особено задоволство го најавува третото продолжение од циклусот изложби под наслов „Париски рефлексии“. Изложбата која го носи предзнакот 3 претставува избор на дела од третата генерација македонски уметници кои реализирале студиски престој, дел како добитници на тогашната државна награда „Моша Пијаде“, но и преку специјализации и дополнување на образованието, изложби или на извесен начин во дел […]

Изложба „Најдрагиот Пинокио“ (Carissimo Pinocchio)

Амбасадата на Италија во Скопје и ИТА Скопје во соработка со Националната галерија на Република Северна Македонија со задоволство ве канат на прославата на Денот на италијанскиот дизајн 2024 година Во рамките на тридневната програма, на 14 март 2024 (четврток), во галеријата Чифте амам ќе се отвори изложбата со наслов „Најдрагиот Пинокио“ (Carissimo Pinocchio), во 13:00 часот. Поставката ќе може да се погледне во наредните две недели, до 28 март 2024. Имено, во објектот Чифте […]

Изложба „Калиопе Австрија и Северна Македонија“

Австриската амбасада во соработка со Националната галерија на Република Северна Македонија имаат задоволство да ве поканат на изложбата со наслов „Калиопе Австрија и Северна Македонија“, Жените во општеството, културата и науката која ќе биде отворена на 12 март 2024 година, во 19:00 часот, во Чифте амам. Австриското Сојузно Министерство за европски и меѓународни работи и Женскиот музеј во австриското гратче Хитисау во покраината Форарлберг ја промовираат работата и достигнувањата на жените од Австрија на секаде […]

,,Интимност и интерконекција” – Зимски салон 2024 на ДЛУМ

„Зимски салон 2024“ со годинешна кураторска тема ,,,Интимност и интерконекција” биенална изложба како дел од програмските изложби и проекти на ДЛУМ. Една од традиционално најзначајните групни изложби која претставува селекција на ликовна продукција на тема одредена од интернационален куратор. Историски гледано, оваа изложба е клучна во однос на смелите уметнички дебати и поставки со кои се потврдува улогата на визуелните поставки како рефлексија на општеството, со независност која служи како платформа за експериментирање и предизвикување […]

Изложба на Ангел Димовски – Чауш „50 години творештво“

Почитувани, Ве информираме дека во Националната галерија, објект Чифте амам на 1 февруари 2024 година во 19.30 часот  ќе се отвори ретроспективната изложба на Ангел Димовски – Чауш со насловена „50 години творештво“ и воедно претставува можност македонската културна јавност да се запознае со богатиот творечки опус на овој наш уметник кој повеќе децени живее и работи на релација Македонија – Франција.             Делата кои Ангел Димовски Чауш ги творел во текот на изминативе педесет […]

Резултати по интерен оглас 04-37/9

Врз основа на член 10, 30, 48 и 49 од Законот за административни службеници (Сл.весник на РМ. 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16, 11/18), а во врска со Правилникот за формата, и содржината на интерниот оглас, начинот на поднесување на пријавата за унапредување, како и начинот на нивно бодирање и максималниот број на бодови од постапката за селекција, во зависност од категоријата на работното место за кое е објавен огласот (Сл.весник на РМ 11/2015, 35/2018, 303/2020),… […]

INTER SPEM ET METUM на 60. едиција на традиционалното Венециско Биенале

На последниот работен ден од 2023 година носиме убави вести. Ни претставува особена чест и задоволство да Ве информираме дека и овој пат, довербата да бидеме носители на националното знаме на престижната манифестација со 120 годишна историја La Biennale di Venezia, ни беше доделена нам како институција по 9 пат. На 60. ликовна сесија на Венециското биенале 2024, Република Северна Македонија ќе биде претставена со проектот INTER SPEM ET METUM, (Помеѓу надеж и страв/Between hope […]