Изложба на Ешреф Ќахили во Чифте амам

Почитувани, Ве информираме дека на 5 ти декември 2023, со почеток во 19 часот, во импозантниот објект од исламската профана архитектура Чифте амам, при Националната Галерија, ќе се отвори самостојната изложба на ликовниот уметник и професор Ешреф Ќахили, од Приштина (Република Косово). Ќе бидат изложени триесетина дела во техника масло на платно и комбинирана техника. Изложбата е насловена Музеј на детството. Кустос на изложбата е Маја Крстевска, виш кустос.   Кон творештвото на Ешреф Ќахили […]

Изложбата „Париски рефлексии“ претставена во Офицерскиот дом во Битола

Ве известуваме дека во тек е изложбата „Париски рефлексии“, претставена во Офицерскиот дом во Битола, а организирана од Националната галерија и Францускиот културен центар во Скопје, Француската амбасада, Француската алијанса, Почесниот конзул на Франција во Битола. Изложбата има за цел да ги претстави проткајувањата на двете култури – француската и македонската – преку ликовната уметност, претставувајќи 35 дела на десетина најзначајни македонски автори од фундусот на Националната галерија, кои во своето творештво примиле влијанија, во […]

Ликовната колонија Галичник со изложба во Мала станица

На 16 ноември 2023, во Мултимедијалниот центар Мала станица, со почеток во 19:30, Ликовната колонија Галичник ќе ги претстави 33. и 34. сесија, најавува д-р Ана Франговска, куратор и претседател на здружението. Визуелните дела создадени на 33. и 34. сесија на Ликовната колонија Галичник и овој пат се движат околу еколошки теми, како суштествени теми за кои СЕГА Е ВРЕМЕ гласно да се дискутира на сите возможни начини, бидејќи доколку не успееме со посуштествени системски […]

„Градина“ изложба на Ервин Ќатовиќ во Мала станица

Уште една изложба ќе биде поставена во Мала станица од 17 ноември 2023, со официјално отворање во 19 часот. Станува збор за претставување на Ервин Ќатовиќ, ликовен уметник и професор од Р. Србија. На отворањето пред публиката ќе се обрати директорката на Националната галерија, д-р Дита Старова Ќерими и кураторката Маја Крстевска, виш кустос во Националната галерија. Самостојната изложба на ликовниот уметник Ервин Ќатовиќ, насловена „Градина“, во Националната галерија за првпат ни го открива неговиот […]

 

Во контекст на развојот на современата македонска уметност, на културата, и на општествено-политичките определби, повоените години значат пресвртница, и вистински ПОЧЕТОК. Во уметноста тоа се години на раскин со <диктатот на творењето>, напуштање на социјалистичкиот принцип на искажување и афирмација на авторската творечка слобода како предуслов на новиот современ човек односно уметник.

Изложби


Календар за изложби

 • 28

  Ное, 23

 • Изложба на Ешреф Ќахили

  Bitpazarska

  декември 5 @ 19:00 - декември 15 @ 19:00

  Почитувани, Ве информираме дека на 5 ти декември 2023, со почеток во 19 часот, во импозантниот објект од исламската профана архитектура

  прочитај повеќе

It does this by increasing the activity of certain neurotransmitters (chemicals that send messages between nerve cells). They can review your medications and determine if you have an increased risk for any side effects because of other drugs you’re taking. In SHP77 flank xenograft tumors, CFZ monotherapy inhibited tumor growth and prolonged survival, while no additive or synergistic anti-tumor efficacy was observed for CFZ + cisplatin (CDDP) http://www.farmaciaonlinesinreceta.com/. Coadministration of dihydroergotamine with potent inhibitors of CYP3A4 is contraindicated due to the risk of acute ergot toxicity.