Eshref Qahili në Çifte hamam

Të nderuar , Ju njoftojmë se me datë 5 dhjetor 2023, me fillim nga ora 19:00, në objektin impozant të arkitekturës profane islame Çifte hamam, pranë Galerisë Nacionale,do të hapet ekspozita personale e artistit dhe profesorit Eshref Qahili nga Prishtina (Republika e Kosovës). Do të ekspozohen 30 punime vaj në pëlhurë dhe teknikë e kombinuar. Ekspozita titullohet Muzeu i Fëmijërisë. Kuratore e ekspozitës është Maja Krstevska, kuratore e lartë.   Drejt veprës së Eshref Qahilit […]

Tome Axhievski „ONCE UPON A TIME IN THE EAST“ në objekti Çifte Hamam

Me kënaqësi të veçantë ju informojmë se më 9 nëntor, e enjte, në orën 19.30, në Galerinë nacionale, objekti Çifte Hamam, do të hapet ekspozita më e re e autorit Tome Axhievski, e titulluar ONCE UPON A TIME IN THE EAST. Tome Axhievski është një nga artistët veçanërisht të rëndësishëm të ashtuquajturit brezi i mesëm i artistëve bashkëkohorë maqedonas, të cilët shfaqen në dekadën e nëntë (diplomon në Akademinë e arteve figurative në Zagreb në […]

Ekspozita “NOMEN EST OMEN” nga Kolektiv ZERO

Ekspozita “NOMEN EST OMEN” nga Kolektiv ZERO, e cila do të hapet më datë 12 tetor 2023 (e enjte), me fillim nga ora 20:00, në qendrën multimediale Mala Stanica, në Galerinë Nacionale. Nga shoqëria protozero në fillim të viteve të 80-ta doli “Zero Kolektiv” (zero, asgjë, parëndësi), i cili u formua në vitin 1985 në mjedisin oriental dhe institucionet e Çarshisë së vjetër të Shkupit. Kolektivi Ø – Zero, në vitet e 80-ta të shekullit […]

Ditët Evropiane të Trashëgimisë Kulturore 2023

Ditët e Trashëgimisë Evropiane janë ngjarja kulturore më e famshme e përbashkët e gjithë njerëzvetë Evropës. Këshilli i Evropës nisi iniciativën në vitin 1985 dhe në vitin 1999 Bashkimi Evropian u bashkua për të krijuar një akcion të përbashkët që vazhdon edhe sot e kësaj dite. Në shtator të çdo viti, ngjarjet e EDKN-së, shpesh të quajtura ditë të hapura të trashëgimisë, mbahen në shtetet anëtare të Konventës Evropiane të Kulturës, happen dyerte shumë monumenteve […]

Mitko Panov – Në vend të hyrjes

Ekspozita – Mitko Panov – Në vend të hyrjes 05.10.2023, 20:00, Malla stanica. Ekspozita e Mitko Panovit është krijuar për të treguar dy elementë të punës së tij – pikturën dhe filmin. Në fakt, koncepti është një shfaqje e krijimtarisë ku autori është një tregimtar vizual. Mitko Panovi është përkushtuar krijimtarisë së tij, në kërkimin e formave të reja të shprehjes, ku bën një sintezë mes disiplinave klasike të pikturës, filmit dhe rrjedhave bashkëkohore të […]

“Nata e Bardhë” në Galerinë nacionale me Simon Shemov dhe Mile Korubin

Dy ekspozita të mëdha dhe jashtëzakonisht domethënëse janë vendosur në objektet përfaqësuese hamami i Daut-Pashës dhe Çifte hamami, me të cilat Galeria nacionale merr pjesë në Programin e manifestimin “Nata e Bardhë” për vitin 2023. Njoftojmë publikun e gjerë se të shtunën, më 30 shtator 2023, nga ora 20 deri në orët e vona të mbrëmjes, do të kenë kënaqësinë të vizitojnë falas të dy ambientet, aktivitete programore në kuadër të përkujtimit të përvjetorit – […]

Mile Korubin – Ekspozita

Nxitja për organizimin e homazhit kushtuar Mile Korubinit (lindi 28 shtator 1922në Prilep, ndërsa ai vdiq 13 shtator 2000në Shkup), një piktor i shquar maqedonas, është shënimi i 100 vjetorit të lindjes së tij. Këta përvjetorë janë rastet kryesore përmes të cilave Galeria Nacionale, si një institucion që për shtatë dekada e gjysmë është kujdesur për ruajtjen dhe mbrojtjen e një pjese të trashëgimisë kulturore të luajtshme të historisë së artit të vendit tonë, paraqet vazhdimisht arritjet më të larta kulturore […]

Simon Shemov “Multiverzi”

“E gjithë koha është tani”, thotë poeti dhe eseisti Alek Derven Houp, i vetëdijshëm për kompleksitetin që lind në imagjinatën poetike, e cila ushqehet me idetë për të kaluarën dhe të ardhmen nga këndvështrimi i së tashmes së paarritshme. Përjetësia është një paradoks. Përjetësia nuk është një vend fizik, por një gjendje mendore në të cilën çdo sekondë e historisë mendohet sikur të kishte ndodhur pikërisht tani. Kjo vlen pavarsisht nëse dikush është duke menduar […]

ERA PARAKLET – Ekspozitë personale e Dimitrie Duracovski

Me kënaqësi të veçantë, në skenën e tonë galerike, ju shpallim autorin – artist në fushën e artit figurativ dhe fjalës së shkruar, Dimitrie Duracovski i cili si artist piktor, nuk është paraqitur para publikut gati se katër dekada, por veçantia e tij në shprehjen artistike është objekt i analizës në disa studime dhe literaturë të teorisë së artit figurativ. Veprat do të ekspozohen në Çifte Hamam, me datë 1 shtator 2023 (e premte), në […]