Ekspozita e Xhelosh Xhokaj në Malla stanica

Share Button

Xhelosh Xhokaj lindi në vitin 1933 në Milesh, afër Podgoricës. Ai u diplomua në Akademinë e Arteve të Bukura në Beograd, në Katedrën e Grafikës, në klasën e profesorit Boshko Karanoviç në vitin 1963. Në vitin 1966 mbaroi studimet e tij pasdiplomike në Beograd (ALU).

Nga viti 1964 deri në vitin 1969, ai punoi si profesor në Shkollën e Lartë Pedagogjike në Prishtinë dhe së bashku me Muliçin ishte një nga iniciatorët e themelimit të Fakultetit të Arteve të Bukura ku drejtoi katedrën e grafikës. Nga viti 1969 deri në vitin 1984, ai jetoi dhe punoi në Romë, ku vepra e tij u pranua gjerësisht nga kritikët dhe audienca e artit. Punimet e tij janë prezantuar në ekspozitat kryesore të artit në të gjithë Italinë, të zgjedhura përmes një numri programesh të prezantuara nga Italia përmes ligjërimit të artit bashkëkohor brenda dhe jashtë vendit.

Në vitin 1984, ai ishte vendosur në Augsburg të Gjermanisë, ku hapi një studio grafike dhe vazhdoi punën e tij krijuese, duke ekspozuar në të gjithë vendin dhe jashtë tij, me sukses të jashtëzakonshëm dhe çmime të shumta. Ai ka ekspozuar në ekspozita të shumta solo në të gjithë Evropën, veçanërisht në Romë, Augsburg, Milano, Tiranë, Zagreb, Munih. Ai ka fituar çmime të shumta kombëtare dhe ndërkombëtare, përfshirë dhe çmimin e 13 Korrikut të Malit të Zi (1977), Medaljen e Artë Naim Frashëri në Shkodër të Shqipërisë (2011), dhe çmimin e Kritikëve – Bolafi d’Arte Moderna, Torino, Itali (1975). Vdiq në vitin 2016.

Share Button