Loading изложби

изложби for септември 5, 2023

изложби Search and Views Navigation

Event Views Navigation

Ongoing

Сaмостојна изложба на Димитрие Дурацовски во Чифте амам

септември 1, 2023 @ 20:00 - септември 24, 2023 @ 18:00
Chifte Hamam – National Gallery of Macedonia, Bitpazarska
Skopje, MK 1000 Macedonia
+ Google Map
MKD100

Димитрие Дурацовски, како сликар уметник, речиси четири децении не е претставен пред публиката, меѓутоа неговата особеност во ликовниот израз е предмет на анализа во повеќе студии и литература за теоријата на ликовната уметност. Творештвото на Дурацовски може да се одбележи како метафизичко и во исто време концептуално и имајќи го предвид времето во кое што почнува да твори (1973) и кога неофицијално престанува со сликарството (1987), можеме недвосмислено да кажеме дека тој е творец претеча […]

Повеќе »

20:00

„Средба со историјата: една слика – една приказна“ – Мирчо Матевски Рисимкин

септември 5, 2023 @ 20:00 - 22:00
Мала Станица – Национална Галерија На Македонија, Ул. Јордан Мијалков 18
Skopje, MK 1000 Macedonia
+ Google Map
MKD100

Срдечно Ве покануваме на отворањето на изложбата Средба со историјата: една слика – една приказна на Мирчо Матевски Рисимкин во објектот Мала станица на 5.9.2023 во 20.00 часот. Да се зборува за оваа изложба, како и за севкупното творештво на Мирчо Матевски Рисимкин, значи да се нурне во историјата, во наследството, во духовното. Уште при првиот поглед на делата на Матевски Рисимкин се забележува неговата вљубеност во историјата. Уште од мал тој многу читал, растел […]

Повеќе »
+ Export Events