Изложба „ОСТЕН БИЕНАЛЕ на ЦРТЕЖ Скопје 2020 – НАГРАДЕНИ УМЕТНИЦИ и ФИНАЛИСТИ“

Share Button

На ОСТЕН БИЕНАЛЕТО на ЦРТЕЖ Скопје 2020 учествуваа 260 уметници од 44 земји со 819 дела! Од нив, од страна на селекторот на Биеналето, Емил Алексиев, С. Македонија, во потесен избор влегоа 135 уметници, а од нив 75 беа избрани за финалисти.

Од финалистите, меѓународното жири: Катрин Бекер, Германија (уметнички директор на Центарот за современа уметност „Киндл“, Берлин), Ларс Курулф Милер, Данска (директор на музејот „Борнхолмс“) и Жолт Петрани, Унгарија (раководител на одделот за современа уметност во Националната галерија на Унгарија во Будимпешта) http://www.osten.mk/obc-2020-ziri/ – одлучуваа за наградите.

Награди за кои одлучува Советот на амбасадори на ОСТЕН, на ОСТЕН БИЕНАЛЕТО на ЦРТЕЖ Скопје 2020:

ГРАН ПРИ за животно остварување – Емилија и Илја КАБАКОВИ, Русија / САД (http://www.kabakov.net/)

Награда СВЕТСКО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО – Оскар КОКОШКА, Австрија (https://en.wikipedia.org/wiki/Oskar_Kokoschka)

ПОСЕБНО ГРАН ПРИ за извонредни уметнички остварувања – Јоргос КСЕНОС, Грција (http://georgiosxenos.gr/)

ПОСЕБНО ГРАН ПРИ за извонредни уметнички остварувања – Таки ПАВЛОВСКИ, С. Македонија

Награди во соработка на САВУ (Светската асоцијација за визуелни уметности):

Награда УМЕТНИК на СВЕТОТ – Ецио ГРИБАЛДО, Италија (http://www.eziogribaudo.com/)

Награда РЕМБРАНТ за извонредност во уметноста – МИЦКО Мице Јанкуловски, С. Македонија (https://micejankulovski.mk/)

Наградите од жирито и ОСТЕН ќе бидат официјално соопштени и доделени (на оние уметници кои ќе бидат присутни) на 18 март (четврток) 2021 | 19 ч. во Националната галерија на С. Македонија – мултимедијален центар „Мала станица“.

Со овој настан, на кој ќе бидат промовирани каталогот на ОСТЕН БИЕНАЛЕ на ЦРТЕЖ Скопје 2020 и 1-то ОСТЕН АРТ ФЕСТИВАЛ 2021 – ќе биде официјално затворено ОСТЕН БИЕНАЛЕТО на ЦРТЕЖ Скопје 2020.

 

Изложени се дела на

НАГРАДЕНИТЕ АВТОРИ: Илја и Емилија КАБАКОВ, Русија / САД – ГРАН ПРИ за животно остварување | Оскар КОКОШКА, Австрија – Награда СВЕТСКО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО | Јоргос КСЕНОС, Грција – ПОСЕБНО ГРАН ПРИ за извонредни уметнички остварувања | Таки ПАВЛОВСКИ, С. Македонија – ПОСЕБНО ГРАН ПРИ за извонредни уметнички остварувања | Ецио ГРИБАЛДО, Италија – Уметник на светот (во сосработка со САВУ) | МИЦКО Мице Јанкуловски, С. Македонија – Награда РЕМБРАНТ за извонредност во уметноста (во сосработка со САВУ).

75 ФИНАЛИСТИ: Василис АЛЕКСАНДРУ, Грција | Софија АНТОНАКАКИ, Грција | Макико АОКИ, Јапонија | Мустафа АРАПИ, Албанија | Ивора АРСЕНОВИЌ, Србија | Давид АТАНАСОСКИ, С. Македонија | Атанас АТАНАСОСКИ, С. Македониај | Госија БАРТОСИК, Полска | Соња БЕНСКИН МЕШЕР, Обединето Кралство | Бежан БЕЖАНОВИЌ, Холандија | Гоце БОЖУРСКИ, С. Македонија | Мирослав БРОС, Словачка | Марион КАЛИЕС, Германија | Алекс КЛОСЕ, Канада | Мациеј ДУРСКИ, Полска | Нермин Јагмур ЕРМАН, Турција | Eва ФРАНЦОВА, Чешка | Манолис ГИАНАДАКИС, Грција | Златко ГЛИГОРОВ, С. Македонија | Елена ГЛУТ, Германија | ГРАБУЛОСКИ / БЛАЖЕСКА / ГРАБУЛОСКИ, С. Македонија | Кенрјо ХАРА, Јапонија | Милан ХНАТ, Словачка | Ева ХНАТОВА, Словачка | Мациеј ИГЊАТОВСКИ, Полска | Биљана ЈЕВТИЌ, Србија | Калиопи (Кали) КАСТОРИ, Грција | Михел КОКИНОС, Грција | Харис КОНДОСФИРИС, Грција | Марија КОНЕСКА, С. Македонија | Лукаш КОЊУШИ, Полска | Лин ЛАНГТОН, Обединето Кралство | Евагелос ЛИУГАС, Грција | Уши ЛУДЕМАН, Германија | Михаел ЛУЖИЦА, Словачка | Катаржина ЛИШКОВСКА, Полска | Нобухиро МИДО, Јапонија | Емили МИЛЕР, Ирска | Зоран МИШЕ, Бугарија | Себастијан МУГ, Шведска | Александер МИЈАК, Полска | Сандра НИКАЦ, Србија | Ацуко НОМУРА, Јапонија | Херман НОРДЕРМЕР, Холандија | Брендеа Октавијан Мијаи КОСМИН, Романија | Роберто Октавио П. ЏОРЦ, Mексико | Ставрос ПАНАГИОТАКИС, Грција | Магдалена ПАРФИНЈУК, Полска | Владимир Паун ВРАПЦИУ, Романија | Марија ПАВЛОВСК, САД | Лидија ПЕРОТИ, Италија | Страхил ПЕТРОВСКИ, С. Макеоднија | Емилија ПИТУЧА, Полска | Ана ПЛАВИНСКАЈА, САД | Лубош ПЛНИ, Чешка | Ивана РАДОВАНОВИЌ, Србија | РИЕДСТРА, Холандија | Наталија САЈЕВИЦ, Полска | Јарослав САНКОВСКИ, Полска | Мира САТРИЈАН, САД | Томас ШЕРЕР, Словачка | Хелен ШУЛКИН, Германија | Славчо СПИРОВСКИ, С. Македонија | Рената ШУЛЧИНСКА, Полска | Ана ТАРНОВСКА, Полска | Теја ТЕГЕЉ, Словенија | Андреас ТОМБЛИН, Кипар | Јорго ЦАКИРИС, Грција | Кристина ЅАНИ, Грција | Доминик ВАН ОСТА, Белгија | Василис ВАСИЛАКАКИС, Грција | Константинос ВЕРУТИС, Грција | Моника ВАНЈУРА-КУРОСАД, Полска | Мајкл ЗЕНГ, САД

54 ГРЧКИ УМЕТНИЦИ – носители на ПОСЕБНАТА НАГРАДА на ОСТЕН за НАЦИОНАЛНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ на Грција (националниот селектор Марина ГОНТА): Оливија АФИОНИС | Василис АЛЕКСАНДРУ | Софија АМПЕРИДУ | Јоанис АНАСТАСИУ | Василис АНГЕЛОПУЛУС | Софија АНТОНАКАКИ | Катерина БАЛОДИМУ-СТАТАТУ | Василики БЛОКУ | Агхела КРИСОВИЦАНУ | Мари-Кристин ДАПОЛА БОСИ | Ставрос ДИЦИОС | Апостолис ФИЛИПУ | Стефанос ФОЛИНАС | Гилда ФРУМКИН | Ефи ФАНК | Пенелопе ГАИТИ | Евангелиа ГЕРАКИ | Манолис ГИАНАДАКИС | Јоргос ХУНДАЛАС | Василики ИЛИАКОПУЛУ | Илиас КАРАЛИС | Калиопи (Кали) КАСТОРИ | Василис КАВУРИДИС | Панос КИОКИОС | Михел КОКИНОС | Харис КОНДОСФИРИС | Kонстантинос КОСТУРОС | Марина КУЦОСПИРУ | Деспина КУВАЦУ | Кристина ЛАПА | Емануела ЛИАГУ | Евагелос ЛИУГАС | Александрос МАГАНИОТИС | Марија МАРАГУДАКИ | Марија Деметра (Диди) МУРДИНИС | Панајотис НЕЗИС | Сотирис ОИКОНОМИДИС | Ставрос ПАНАГИОТАКИС | Атанасиос ПАНАГИОТУ | Лукиана ПАПАДОПУЛУ | Михаил ПАРЛАМАС | Леонора ПЕТРОВСКА-ЛУЦИВ | Катерина РИБАЦИУ | Петр ШЕВЧЕНКО | Марина СТАТИ | Јанис СТЕФАНАКИС | Адамопулос ТЕРЗАНИ | Јорго ЦАКИРИС | Елени ЦИЛИЛИ | Кристина ЅАНИ | Василис ВАСИЛАКАКИС | Константинос ВЕРУТИС | Клио ВЛАХУ | Јоргос КСЕНОС

Share Button