Отворање на изложбата на Зоран Тодовиќ во Чифте амам

Share Button

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 19 септември се отвори самостојна изложба на авторот Зоран Тодовиќ (Србија), со наслов „Тишина“.

Zoran Todovic otvoranje (24)

Промислувајќи ја елементарната намена за прочистувањето на мажите, како и на жените, изложбата зборува за чистењето на телото, но и чистењето на духот. Одредени елементи на проектот ја истакнуваат длабоката поврзаност на новонастанатото дело, локалната историја и богатството кое се негува и чува во Чифте амамот.

Zoran Todovic otvoranje (10)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button