Претставување на Омер Калеши во Истамбул

Share Button

Сакаме да ве известиме дека вечерва, во 18.00 часот, во Тек Санат галеријата во Истанбул, Турција, се отвори самостојната изложба на Омер Калеши на која како специјални гости присуствуваа директорката на Националната галерија на Македонија, г-ѓа Халиде Палоши, и претставници од галеријата, а на свеченото отворање на изложбата беа и Јордан Плевнеш, ректор на ЕСРА и конзулот на Р.Македонија во Турција, г-ѓа Зерим Абас.

omer kaleshi istambul

По отворањето на изложбата се дискутираше околу позитивната реакција и спремноста на предложените членови на иницијативниот одбор, за започнување со сериозен ангажман околу реализирање на предлог-идејата на директорката на Националната галерија, г-ѓа Палоши, за отворање на галерија на Омер Калеши во Скопје. По враќањето во Скопје, Палоши започнува со состаноци со членовите на иницијативниот одбор. Ќе следи подетално информирање.

Со почит,
Национална галерија на Македонија

Share Button