“Посттранзициска релевантност: Комбинација од неколку партии на вечери” – поставка

„Варг е Ви“ (Јетон Муја, Авни Шкодра, Дин Азизи, Авни Рудаку, Артан Хајрулаху, Куштрим Зеќири и Бесим Бафтиу) е мултимедијална уметничка група од Гнилане, Косово, составена од седуммина уметници, што се изразуваат во различни уметнички дисциплини, т.е. визуелни уметници, перформативни уметници, музичари, писатели. Ваквиот широк дијапазон на креативна експресија е предност за целата група и за содржината на нивните презентирања бидејќи станува збор за интелектуална анимација на повеќето сетила и чувства. Актуелното секојдневие ги засега […]

“Посттранзициска релевантност: Комбинација од неколку партии на вечери” во Мала станица

Во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица, на 3 октомври 2014 година (петок), во 20 часот, ќе се отвори изложба на уметничката група Варг е Ви од Косово, со наслов ПОСТТРАНЗИЦИСКА РЕЛЕВАНТНОСТ: КОМБИНАЦИЈА ОД НЕКОЛКУ ПАРТИИ НА ВЕЧЕРИ, (Еден поглед кон косовската современа уметност). „Варг е Ви“ (Јетон Муја, Авни Шкодра, Дин Азизи, Авни Рудаку, Артан Хајрулаху, Куштрим Зеќири и Бесим Бафтиу) е мултимедијална уметничка група од Гнилане, Косово, составена од седуммина уметници, што […]