Росица Лазеска изложува во Мала станица

Share Button

Во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица, на 28 мај 2013 година (вторник), во 20 часот, ќе се отвори изложба на Росица Лазеска.

rosica lazeska mala stanica plakat

Цртежот како начин на ликовно изразување во кој линијата доминира како изразно средтво некако спонтано се наметнува како продолжение на претходните преокупации на Росица Лазеска – графиката. Експресивната, динамична ткаенина на линии во меѓусебна комуникација со графичките знаци форми и тонови создава хармонично обликувани астрактни композиции.

Линијата во нејзините дела е во исто време силна и лирична, моќна и нежна, динамична и смирена, апстрактна и наративна. Овој иреален ликовен свет на спонтани, брзи, непосредни линии е во директна корелација со графички третираните форми и тонски решенија од чија привидна меѓусебна спротивност се раѓа природна урамнотеженост и богатство што го карактеризира специфичниот ликовен израз на Росица Лазеска.

Кустос на изложбата е Маја Крстевска.

rosica lazeska mala stanica 1

rosica lazeska mala stanica 2

rosica lazeska mala stanica 3

Со почит,

Национална галерија на Македонија

Share Button