Loading изложби

изложби for декември 10, 2022

изложби Search and Views Navigation

Event Views Navigation

Ongoing

Илија Аџиевски – Портретот во фокус

октомври 27, 2022 @ 20:00 - декември 31, 2022 @ 18:00
Daut Pasha Hamam, Krushevska 1A
Skopje, 1000 Macedonia
+ Google Map
MKD100

„Портретот во фокус“ е изложба која го претставува богатото портретно творештво на познатиот македонски скулптор Илија Аџиевски. Портретот отсекогаш бил многу специфичен жанр, во која било ликовна дисциплина или медиум. Тој не подразбирал само добра занаетска подготвеност и фотографско, т. е. реалистичко празно пренесување, туку значел умеење да се проникне во тајните и суштината на портретираната личност, да се одгатнат нејзините тајни, вистини, внатрешни убавини, креативност, дух, суровост, мекост итн. Во тој контекст, и пристапот […]

Повеќе »

Теофил Шулајковски Тофе – Ретроспективна изложба

ноември 15, 2022 @ 20:00 - декември 14, 2022 @ 18:00
Chifte Hamam – National Gallery of Macedonia, Bitpazarska
Skopje, MK 1000 Macedonia
+ Google Map
MKD100

Теофил Шулајковски – Тофе е роден во Дебар на 12.8.1934 година. Завршил Училиште за применета уметност, Педагошка Академија и Филозофски факултет во Скопје. Во текот на својот живот оставрил голем број на студиски престојувања во: Франција, Грција, Германија, Италија (стипендија на Фондацијата Моша Пијаде). Бил член на Друштвото на ликовните уметници на Македонија од 1966 година. Починал во Скопје на 21.11.2009 година. Неговите дела денес се наоѓаат во приватни и јавни збирки не само во […]

Повеќе »
+ Export Events