Изложба „Poi piovve dentro a l’alta fantasia“ или „И потоа врнеше во длабоката фантазија“ во Чифте амам

Share Button

Почитувани, Со особено задоволство Ве покануваме да присуствувате на отворањето на изложбата „Poi piovve dentro a l’alta fantasia“ или „И потоа врнеше во длабоката фантазија“, која претставува мултимедијален уметнички дијалог помеѓу Бард-И Рафет Јонузи-Т, уметник од Прешево кој живее и работи во Австрија и негови пријатели уметници од различни земји и тоа: Мариа Анвандер – Австрија, Готфрид Бегтолд – Австрија, Сорен Далгард – Германија, Саша Буквиќ, „Звоно“ – БиХ, Худа Такрити – Австрија, Теута Јонузи – Словачка и Австрија, Михаел Кос – Австрија, Марек Кветан – Словачка, Арјета Мала – Косово и Холандија, Кристин Венцел – Германија и Словачка и Славица Јанешлиева и Игор Сековски од Македонија.

Изложбата ќе се отвори на 26 јуни, во 19.00 часот, во прекрасниот објект на Националната галерија – Чифте амам, а ќе говорат Амбасадорот на Австрија, Н.Е. г-дин Мартин Памер, директорката на Националната галерија, д-р Дита Старова Ќерими и гостите – учесници на изложбата.

„Poi piovve dentro a l’alta fantasia“, пишува Данте во својата „Божествена комедија“, опишувајќи го моментот кога неговата визија ги надминува земните граници. Во овој стих од Рајот, Данте опишува дожд од божествена благодат и увид што паѓа врз него додека го достигнува зенитот на неговото духовно патување. Во царството на високата фантазија, каде што се среќаваат небесната светлина и божествената мудрост, овој дожд претставува просветлување и длабока врска со божественото. Тоа е туш што ја чисти душата, измивајќи ги остатоците од земните грижи и дозволувајќи му на духот да ужива во чистотата на небесното разбирање.

Бард-И Рафет Јонузи-Т, од друга страна, се впушта во дијалошка размена со своите пријатели преку уметноста, движејќи се надвор од границите на осамениот дискурс. Како што метафорично илустрира насловот на изложбата, секоја капка дожд се спушта со своја посебна брзина и интензитет, кулминирајќи во појавна и смирувачка локва – соѕвездие од капки. Овие уметнички дела, слично како капките дожд, се спојуваат на динамичен и флуиден начин, формирајќи кохезивен склоп на меѓусебно поврзани и мултидисциплинарни креации.

Јонузи поетски артикулира:
„Во оваа локва, небесата го наоѓаат својот одраз!
Ѕвездите!
Минливите минувачи!
Инсекти и птици во лет!
Децата со своите љубопитни погледи…

Потоа, додека товарен воз минува низ пејзажот, полн со роба, тој се движи напред со сила. Локвата почнува да вибрира и суптилно да трепери. Во обид да го привлечат вниманието на оние кои остануваат несвесни, сите капки го иницираат нивниот нежен танц, скокање и треперење.“

Колективната природа на изложбата не само што ја прикажува хармоничната и меѓусебно поврзана целина, туку и ги става во преден план различните придонеси на секој уметник, нагласувајќи ги појавните својства на колаборативната уметничка практика.

Куратор на проектот е виш кустос, д-р Ана Франговска, а изложбата ќе биде отворена за јавноста цел месец.

Share Button