„Македонско профано сликарство…“ во Чифте амам

Share Button

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 04.11.2013 година беше отворена изложбата „Македонско профано сликарство (XIX – почеток на XX век)“. Куратор на изложбата е Славица Алексоска.

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (1)

На изложбата е поставен дел од македонското ликовно творештво од периодот на Преродбата, кое во голема мера ќе придонесе за расветлување на раниот развој на современата македонска уметност. Пред македонската јавност, покрај познатите и објавени дела, поставени се и досега неизложени дела, позајмени од јавни и приватни колекции.

Изложбата ќе биде отворена до 29.11. 2013 година.

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (2)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (3)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (4)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (5)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (6)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (7)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (8)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (11)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (9)

Makedonsko profano slikarstvo - panorama (10)

Share Button