Loading изложби

« Сите изложби

  • This event has passed.

„Нови пејзажи – архив на реалноста“ на Роберт Јанкулоски

декември 10, 2020 @ 10:00 - јануари 10, 2021 @ 18:00

Share Button

Изложбата „Нови пејзажи – архив на реалноста“ на Роберт Јанкулоски е победничкиот проект на Конкурсот за зрел уметник кој оваа година премиерно го објави Националната галерија на Република Северна Македонија. 

Роберт Јанкуловски е роден 1969 година и зад себе има импресивна уметничка кариера. Велиме уметничка, а не фотографска, затоа што неговите дела одговараат на начинот на гледање, што, заедно со фотографијата, е исто така дел од современата уметност. Тука говориме за амбиентални решенија, достигнувајќи во јавен простор, фотографски акции и последно, но не и најмалку важно, поставување на изложбата како комплетно искуство, а не како серија на една фотографија по друга, што се случува многупати во презентацијата на изложбата.

Сите негови фотографии се директен израз на личното искуство, а со тоа и документ за време и простор. Делата се аналитичко толкување на работите што се случуваат околу него. Фотографиите на кои сме сведоци не ги следат научените училишни правила, што е добар состав, како да се обликуваат … многу пати го негираат стекнатото знаење … тие се квалитетни и сугестивни, но специфични, секоја има свој личен идентитет. Неговите дела се физичка, опиплива визуелна врска со одреден момент во историјата, а исто така е и фотографско место за откривање на реалното. Тој е целосно свесен за симултаните настани во околината и со своето размислување е во состојба да го пренесе тоа во клучен момент во видливиот израз на медиумите што ги смета за неопходни, односно фотографиите или амбиентот или интервенциите на јавниот простор …

Неговиот предлог за изложба на Малата станица се однесува на соочување со моментот на свесност, живеење во историско време, време означено од Ковид. Секој уметник во исто време е хроничар на времето во кое живее и многу пати е можно да се реконструира историско време преку уметнички дела. Неговото истражување за Србија, Грција и Македонија преку природата е поврзано со традицијата на теми од пејзажот и во исто време со традицијата на грдото и автентичното во современата уметност.

Куратор на проектот е виш кустос Ана Франговска.

Share Button

Информации

Почеток:
декември 10, 2020 @ 10:00
Крај:
јануари 10 @ 18:00

Локација

Мала Станица – Национална Галерија На Македонија
Ул. Јордан Мијалков 18
Skopje,MK1000Macedonia
+ Google Map
Тел.
+389(0) 2 3126-856
Website:
https://nationalgallery.mk