Парк на уметноста во Националната галерија на Македонија (фото)

Share Button

Фотографии од акцијата на воспоставување на Парк на уметноста. По повод Денот на дрвото – Засади ја својата иднина, која се одржа на 27 ноември 2013 година (среда) во дворот на Даут пашиниот амам во Националната галерија на Македонија.

den na drvoto 1

Во акцијата на создавањето на Паркот на уметноста учествуваа уметници, историчари на уметноста, екологисти и љубители на уметноста. Имено со акцијата на засадување на садници, инспирирана од творештвото на интерационални и македоски уметници (Јозеф Бојс, Јоко Оно и Џон Ленон, Славица Јанешлиева, Искра Димитрова, Жанета Вангели…) кои со чин на засадување на дрвја дадоа придонес кон уметничко делување воопшто, НГМ покрена иницијатива за формирање на Парк на уметноста со што се оддава почит кон уметноста и уметиците кои ги поставија корењата и ризомите на македонската ликовна уметност.

den na drvoto 2

den na drvoto 3

den na drvoto 4

den na drvoto 5\ den na drvo 6

Share Button