Loading изложби

« Сите изложби

  • This event has passed.

Биљгаип Кочиштe БИГЕ – Изложба “1441“

септември 21, 2020 @ 12:00 - септември 30, 2020 @ 18:00

MKD100
Share Button

На 21.9.2020 г. во 12 часот во Националната галерија, објект Чифте амам ќе биде отворена самостојна изложба на  БИЉГАИП КОЧИШТE – БИГЕ под наслов “1441“ на која авторот ќе се претстави со четириесетина дела.

 Протоколот за заштита од Ковид-19 и понатаму останува задолжителен!

Во текот на човечката историја, феноменот на миграција, во имигрантските или емигрантските вектори, покажал депопулација на личност, група или маса на луѓе од социјални, политички, економски и интелектуални причини. Покрај тоа, феноменот на миграција во повеќе анализи стекнувал различни димензии со тоа што се класифицирал како “бегство”, “постигнување”, “депортација”, “исклучување”, исто така и во афирмативни контекстуализации како “човечка мисија”, “одлив на мозок”, “транседентална транспозиција” и слично. Горенаведените димензии се карактеризираат со заеднички именител кој, пред сè, феноменот на “миграција” го претставува како просторно позиционирање на „битие-таму-некаде” или временсо позиционирање  „битие-таму-некогаш” или „битие-таму-после“.

Share Button

Информации

Почеток:
септември 21, 2020 @ 12:00
Крај:
септември 30, 2020 @ 18:00
Cost:
MKD100

Локација

Chifte Hamam – National Gallery of Macedonia
Bitpazarska
Skopje, MK 1000 Macedonia
+ Google Map
Тел.
+389(0) 2 3227-986