„Скопје низ објективот на еден млад француски фотограф“ во Чифте амам

Share Button

Изложбата на фотографии од главниот град на Жереми Бишолц, насловена како „Скопје низ објективот на еден млад француски фотограф“, ќе биде отворена в среда 16 април 2014 во галеријата Чифте амам и ќе трае до 30 април 2014.

jeremie buchholtz vo cifte

Францускиот институт во Скопје и Националната галерија на Македонија имаат чест да Ве поканат на отворањето на изложбата на фотографии на Жереми Бишолц „СКОПЈЕ НИЗ ОБЈЕКТИВОТ НА ЕДЕН МЛАД ФРАНЦУСКИ ФОТОГРАФ“. Во текот на еднонеделниот уметнички претсој во септември минатата година, Бишолц направи серија фотографии од главниот град, кои ќе бидат поставени во галеријата до 30-ти април.

Изложбата ќе ја отворат Н.Е. г-ѓа Лоранс Оер, Амбасадор на Франција во Македонија и г-ѓа Маја Неделкоска-Брзанова, в.д. Директор на Националната галерија на Македонија, во присуство на уметникот.

Овој настан се организира во рамките на одбележувањето на 40-годишнината од постоењето на Францускиот институт во Скопје.

* * *

Жереми Бишолц е независен уметник фотограф и живее и работи помеѓу Бордо и Париз. Студирал историја на уметност и ликовна уметност, а потоа и фотографија и историја на фотографијата, со специјалност познавање на фотографијата на филм и дигиталната фотографија.

Паралелно со професионалната кариера, тој работи и репортажи за издаваштвото, изложби и фотографии за специјализиран печат на тема луѓето и нивната околина, културно-историското-наследство, архитектура и урбанизам и современа уметност. Зел учество во изработката на дванаесет книги на тема архитектура и урбанизам, како и во изработката на четири дела кои ја обработуваат поврзаноста на културно-историското наследство на земјите и гастрономијата.

Има реализирано изложби во Франција, Кина, Ирска, Летонија, Полска и Канада.

* * *

Во текот на еднонеделниот уметнички престој во септември минатата година, Бишолц направи серија фотографии од Скопје. Изложбата на неговите фотографии од главниот град, насловена како „Скопје низ објективот на еден млад француски фотограф“, ќе биде отворена в среда 16 април 2014 во галеријата Чифте амам и ќе трае до 30 април 2014.

______________________________________

Вчаре вечер (среда, 16 април) беше отворена изложбата „Скопје низ објективот на еден млад француски фотограф“. Погледнете ги фотографиите од свеченото отворање.

jeremie buchholtz 17

Share Button