(фото) Отворање на изложбата “Леб и сол” во Виена

Share Button

Фотографии од отворањето на изложбата Леб и сол, во организација на Националната галерија на Македонија, која се отвори во Palais Porcia во Виена, на 7 ноември 2013 година (четврток), на која изложуваат 12 македонски уметници.

viena ngm (1) (Copy)

Изложбата предизвика голем интерес кај австриската публика со голема посетеност и позитивни критики од стручната фела и Министерството за образование, култура и наука на Австрија. Поради сето ова се отпочнати разговори за продолжување на идни соработки на размена на уметници и понатамошна соработка меѓу Македонија и Австрија.

viena ngm (6) (Copy)

На отворањето на изложбата говореа Норберт Риедел, поранешен раководител при австриското Министерство за образование, култура и уметност, Карин Зимер, сегашен раководител на Секторот на меѓународна соработка при Министерството за образование, култура и уметност на Австрија, г-а Халиде Палоши, директор на Националната галерија на Македонија и г-а Хилда Колевска од Аташето за култура во Амбасадата на Република Македонија во Австрија. На отворањето на изложбата присуствуваше и Ханспитер Хубер, директор на Директоратот за меѓународна соработка при Министерствот за образование, уметност и култура на Австрија.

Куратор на изложбата е Ана Франговска.

viena ngm (2) (Copy)

viena ngm (3) (Copy)

viena ngm (4) (Copy)

viena ngm (5) (Copy)

viena ngm (7) (Copy)

viena ngm (8) (Copy)

viena ngm (9) (Copy)

viena ngm (10) (Copy)

viena ngm (12) (Copy)

viena ngm (11) (Copy)

 

Share Button